- graduaat
- Gent
- dag, avond
- 1,5 jaar (dagonderwijs)
- 2 jaar (LIO, dagonderwijs),
- 3 jaar (dag- en avondonderwijs)
Heb je een diploma secundair onderwijs op zak en minimaal drie jaar nuttige beroepservaring in een bepaald vakgebied? Je koestert (stiekem) de droom om leraar te worden en jouw vakkennis door te geven aan jongeren of volwassenen? Of geef je al praktijkvakken of technische vakken op een school, maar wil je steviger in je schoenen staan? Dan is deze lerarenopleiding beslist iets voor jou.
Als je deze opleiding start in september, kan je kiezen uit drie verschillende trajecten: standaardtraject, intensief traject of LIO-traject. In februari kan je enkel instappen in het intensief traject. Alle vakken lopen over één semester en worden aangeboden op verschillende lesdagen.
Standaardtraject
in 2,5 tot 3 jaar
Je wil de lerarenopleiding combineren met je job en/of je gezin? Dan is dit het meest geschikte traject voor jou.
Het biedt je heel wat flexibiliteit en loopt over tweeënhalf tot drie academiejaren. Naargelang de studielast die voor jou mogelijk is, spreid je de opleiding over vijf à zes semesters. Reken daarbij op twee avonden of één lesdag (twee dagdelen) per week. Naast het voorgestelde standaardtraject tekenen wij graag een individueel traject voor je uit. Dat stemmen we volledig af op jouw persoonlijke job- en gezinssituatie.
Intensief traject
van 1,5 jaar
Combineer je de lerarenopleiding niet met een job? Ben je overdag vrij en de hele week beschikbaar voor lessen en stageopdrachten?
Dan kan je instappen in het intensief traject. Je opleiding werk je dan af in anderhalf jaar. Je volgt twee dagen per week les (overdag). De andere dagen gebruik je om de leerstof te verwerken, opdrachten uit te voeren of stage te lopen. Studenten die via een zogenaamd OKOT-traject van de VDAB instromen, volgen hetzelfde traject. OKOT staat voor onderwijskwalificerend opleidingstraject.
Leraar in opleiding: LIO-traject
in 2 of 2,5 jaar
Geef je al les op een school? Dan kom je in aanmerking voor het zogenaamde LIO-traject. LIO staat voor ‘leraar in opleiding’. Het is een uiterst flexibel traject met verschillende instapmomenten. Dit traject kan je volgen na het afwerken van een theoretisch didactisch basisgedeelte.
Als LIO’er voer je voor dertig studiepunten praktijkopdrachten uit op de school waar je tewerkgesteld bent. Je doet dus aan werkplekleren op je eigen school. Voor de overige vakken van de lerarenopleiding volg je het standaardtraject, met dezelfde flexibele mogelijkheden die dat traject je biedt.
Wil je graag overstappen van het standaardtraject naar het LIO-traject (en vice versa)? Ook dat is perfect mogelijk. De LIO-lerarenopleiding duurt twee academiejaren (of vier semesters). Dat is inclusief het eerste jaar in het standaardtraject, waarin je minstens het vak algemene didactiek volgt. Het gedeelte werkplekleren komt aan bod tijdens het tweede academiejaar. De ondersteunende sessies van dit traject volg je op zaterdagvoormiddag op de campus Schoonmeersen.
"Ik heb altijd in de horeca gewerkt, en op mijn 58e besloot ik om terug te gaan studeren om mijn droom waar te maken: leerkracht worden."
Luc Verschuere, oud-student
Toelatingsvoorwaarden.
Diploma
Je kan starten als je een diploma secundair onderwijs of een certificaat van een opleiding van het secundair onderwijs (via sociale promotie of het secundair volwassenenonderwijs) hebt behaald. Maar ook als je minstens drie jaar geleden een studiegetuigschrift van het tweede leerjaar van de derde graad bso hebt behaald.
Toelatingsproef
Voldoe je aan geen enkele van deze voorwaarden? Dan kan je een toelatingsproef afleggen. Die gaat na of je de nodige kennis en vaardigheden bezit om te kunnen starten in een graduaatsopleiding.
Werkervaring
Verder heb je ook 3 jaar werkervaring nodig (minstens halftijds gedurende drie jaar) in het praktijkvak of technisch vak dat je later wil geven. Indien het vakgebied waarop je je toespitste in het secundair onderwijs niet overeenstemt met het vakgebied waarin je werkervaring hebt opgedaan, zal je 5 jaar nuttige ervaring moeten kunnen voorleggen. Dit is alles wordt grondig bekeken in een intakegesprek.
Je staat er niet alleen voor.
Een team met veel expertise en goesting staat voor je klaar. De lectoren zullen je persoonlijk begeleiden, groepstrainingen organiseren, je tal van tips en tricks aanreiken, …
Je staat er niet alleen voor.
Een team met veel expertise en goesting staat voor je klaar. Ze zullen je persoonlijk begeleiden, groepstrainingen organiseren, je tal van tips en tricks aanreiken, …
In welke vakgebieden kan je praktijkleraar worden?
Met je diploma van ‘educatief gegradueerde voor het secundair onderwijs', kan je praktijkleraar worden in onderstaande vakgebieden:
Elektromechanica
- Autotechniek
- Centrale verwarming
- Elektriciteit
- Elektromechanica
- Elektronica
- Koeltechniek
- Kunststoffen
- Mechanica
Bouw en techniek
- Bouw
- Carrosserie
- Hout
- Lassen – constructie
- Metaal
- Meubelmakerij
- Sanitair
- Schilderen en decoratie
- Schrijnwerkerij
- Steen- en marmerbewerking
- Diamant
- Bio-esthetiek
- Haarzorg
- Verzorging
- Tandtechniek
- Verkoop
- Autorijtechnieken
- Veiligheidstechnieken
- Bakkerij
- Hotel
- Slagerij
- Voeding
- Bloemschikken
- Glastechnieken
- Goud
- Grafische technieken
- Instrumentenbouw
- Leder
- Uurwerkmaken
- Agrarische technieken
Je mag zowel technische als praktijkvakken geven in het secundair onderwijs, in het volwassenenonderwijs en in het vormingswerk. Wil je weten welke lessen je later precies aan jongeren of volwassenen kan geven? Surf dan naar de website van het departement onderwijs. Je kan op twee manieren zoeken:
- Van vak naar diploma: zo kan je nagaan welke diploma's vereist zijn om een bepaald vak te mogen onderwijzen.
- Van diploma naar vak: zo kan je nagaan welke vakken je mag onderwijzen met een bepaald diploma.
Tijdens de eerste lessen van de opleiding kijken we dit grondig na voor elke student. Je vraag over je vakbevoegdheid kan je ook mailen naar het departement Onderwijs via onderwijsbevoegdheid.secundaironderwijs@vlaanderen.be.
Of je kan bellen naar het gratis nummer 1700. Dat is het centrale contactpunt van de Vlaamse overheid. Je kan er tijdens werkdagen van 9 tot 19 uur met al je vragen terecht.
Nog vragen?
Zit je nog met praktische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studiekeuze? We helpen je graag verder!
W
Waar en wanneer?
Deze opleiding wordt aangeboden in dag- en avondonderwijs op campus Schoonmeersen.
H
Hulp nodig bij
je studiekeuze?
volg een online infosessie →
chat met de coördinator →
begeleiding →
studie(keuze)advies →
mail naar pascale.vanwijnsberghe@hogent.be
I
Inschrijven
Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?
Vraag dan een intakegesprek aan met de studietrajectbegeleider via stbonderwijs@hogent.be of 09 243 30 37. Een grondige intake zorgt voor een traject op maat en is verplicht voor elke kandidaat-inschrijver.
W
Welke vakken
krijg ik?
Wil je al een idee krijgen van wat je voor de kiezen krijgt? Snuister dan eens in ons programma of onze cursussen.
N
Nuttige
links
brochure downloaden →
brochure ontvangen per post →
hou me op de hoogte →
veelgestelde vragen →
infodagen →
studiekosten →
een vlotte start →
starten in februari →
studentenvoorzieningen →
studiefiches →
K
Kwaliteitsbeoordeling
van deze opleiding
HOGENT, da's kwaliteit. Aan HOGENT werken we vanuit een open houding samen aan die kwaliteit. We durven experimenteren, leren graag uit fouten, zijn zelfkritisch en staan open voor feedback.