Een goede studiekeuze start met het goed geïnformeerd zijn over de opleiding. Hieronder vind je een hapklare uitleg over alle vakken van de opleiding tot praktijkleerkracht aan HOGENT. Welke vakken je uiteindelijk volgt, hangt af van jouw persoonlijk traject.
(Vak)didactiek
Dit vak is de basis voor de lespraktijk: je leert een les ontwerpen. Welke doelen wil je bereiken, wie zijn je leerlingen, hoe kan je leerstof best overbrengen, ... ? Je gaat aan de slag en je maakt jouw eerste lesvoorbereiding.
Je maakt kennis met de digitale wereld in de klas en op school. Zo leer je digitale oefeningen, online toetsen of een eigen interactieve online quiz maken. Je bouwt binnen jouw vakgebied een eigen klassite op.
Je maakt de vertaalslag van de lessen 'Algemene didactiek' naar jouw vakgebied. Leraren die jouw vak geven, vertellen hoe zij in hun lespraktijk te werk gaan. Je observeert ook een halve dag in een stageschool, binnen jouw vakgebied.
Je zet je eerste stappen richting het lesgeven. Je probeert werkvormen uit in een veilige omgeving door het geven van korte lesmomenten aan je medestudenten. Dankzij de uitgebreide feedback groei je meer en meer in het lesgeven.
Je geeft volledig uitgewerkte lessen binnen het eigen vakgebied aan je medestudenten. Je leert hoe je je lesdoelen kan evalueren. Door feedback en reflectie word je klaargestoomd voor je eindstage.
Taal
Elke leraar is een intensieve taalgebruiker. In dit vak ga je aan de slag met lees- en schrijfvaardigheid. Je leert hoe je informatie kan structureren en verwerken tot een toegankelijke tekst. Vervolgens geef je je eerste presentatie.
Feedback geven, vergaderen in het onderwijs, leerlingen en ouders slecht nieuws brengen: hoe doe je dat concreet? We vertrekken hierbij vanuit concrete casussen en laten ons inspireren door actuele theoretische kaders.
Elke leerling heeft eigen talenten en noden. Je krijgt een brede kijk op omgaan met diversiteit in je klas en het ondersteunen van taal-vaardigheid van je leerlingen door taalontwikkelend les te geven.
Diversiteit en begeleiding
Hoe motiveer ik mijn leerlingen? Hoe werkt hun geheugen en hoe kan ik hier op inspelen? Hoe help ik hun leerproces monitoren? Hoe werkt het brein van een adolescent en hoe ga ik hier mee om? Het antwoord op deze vragen krijg je in dit vak.
Hoe kan je een positieve invloed hebben op het welbevinden van je leerlingen? Je krijgt tools aangereikt om met leerproblemen en actuele begeleidingsthema’s om te gaan. Je komt te weten hoe leerlingenbegeleiding op een school in elkaar zit.
Sterk in de klas
Goed klasmanagement doet een les vlot verlopen en brengt een positief leerklimaat. Hoe je jouw leerlingen kan motiveren om zich aan de afspraken te houden, hoe je leiderschap verkrijgt en welke invloed jouw stijl heeft op je klasmanagement, dat leer je hier.
Je leert hoe je door een onderzoekscyclus je onderwijspraktijk kan verbeteren. Want onderwijs is altijd in beweging. Je voert in samenwerking met een stageschool een klein praktijkonderzoek uit en je stelt het resultaat voor aan de mentor en jouw medestudenten.
Een mail opstellen volgens de e-mailetiquette, een cursus opmaken met Word, een presentatie maken met PowerPoint, een puntenlijst in Excel, ... dit wordt jouw standaard IT-uitrusting. We geven je ook tips en tricks rond bronnen opzoeken en noteren.
Leraar in de maatschappij
In dit vak maak je kennis met je taken, rechten en plichten als leerkracht. Thema’s als veiligheid, kwaliteit en duurzaamheid komen eveneens aan bod. We gaan in op de rechten en plichten van leerlingen, onder meer op basis van het schoolreglement.
Je krijgt een eerste inzicht in de organisatie en structuur van het secundair onderwijs. We starten met een overzicht: hoe zit dit onderwijs in elkaar, wie is wie, … ? Aan de hand van actuele (onderwijs)bronnen oefen je nieuwe kennis in, toegepast op jouw onderwijsvak.
Beroepshouding en stages
Je zet je eerste echte stappen op de werkvloer. Eerst observeer je je vakmentor en je leerlingen. Daarna assisteer je de vakmentor tijdens zijn eigen lessen. Ten slotte neem je een aantal uur de lessen over. Zo ervaar je het beste aan welke verbeterpunten je nog moet werken.
Jouw tweede stage is de ultieme voorbereiding op een volwaardige job in het onderwijs. Daarnaast zijn er intervisiesessies. Op basis van jouw eigen ervaringen, reflecteer je met medestudenten en lectoren je over jezelf als leerkracht.
Geef je al minstens halftijds les in het secundair onderwijs? Dan kan je een aantal praktijkvakken op de werkplek volbrengen. Je krijgt opdrachten voor in jouw klas en er worden verschillende lessen bijgewoond en beoordeeld.
Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.
Educatieve graduaatsopleiding
Met een educatieve graduaatsopleiding kan je praktijkleerkracht worden als je al een diploma secundair onderwijs op zak hebt en minimaal drie jaar nuttige beroepservaring hebt in een …
lerarenopleidingen
Leraar worden? Hier vind je een overzicht van alle educatieve opleidingen aan HOGENT. Zo weet je meteen welke opleiding het meest geschikt is voor jouw persoonlijke situatie.Ontdek welke studiekeuze bij je past
Ontdek welke studiekeuze bij je past. Op het online studiekeuzeplatform vind je alles wat je kan helpen. Een brochure aanvragen? Eens chatten met studenten? Of een virtuele …