Facebook Pixel Graduaatsopleidingen - Hogeschool Gent
Foto Graduaatsopleidingen

Graduaten.

G

Graduaten.

Wegwijs in de graduaten

Graduaten zijn een vorm van hoger onderwijs die studeren mogelijk maakt voor leerlingen die al doende leren. Bekijk alle info en/of schrijf je in voor een infosessie.

Waar en wanneer?

Aan HOGENT heb je een ruime keuze aan trajecten voor graduaatsopleidingen verspreid over verschillende locaties.

Bekijk het overzicht →

Een graduaatsopleiding is voor echte doeners. Alle graduaten bestaan minimaal uit één derde werkplekleren. In een voltijds dagtraject behaal je je diploma in twee jaar. Maar naast overdag zijn er ook opleidingen die je ’s avonds en in het weekend kan volgen. Daarna kan je meteen aan de slag of kan je via een verkort traject je bachelor halen.

A


Accounting administration

Zie jij jezelf als accountant een onderneming echt vooruit helpen? Maak kennis met alle facetten van boekhoud­kundig en financieel werk. Deze opleiding stoomt je klaar voor het echte werk.

meer info →

B


Basis­verpleegkunde

Als basis­verpleeg­kundige zorg je voor zorg­vragers. Je doet er alles aan om hen fysiek beter te maken. Maar ook om hun leven draag­lijker en aangenamer te maken. Daarnaast ben je hun mentale steun en toe­verlaat. Een rol die je zeker niet mag onder­schatten.

meer info →

BBiotechnologie

Elke dag met een hagel­witte jas het labo in. Je ziet het je wel doen? De opleiding bio­technologie bereidt je voor om in uiteen­lopende sectoren als laborant aan de slag te gaan.

meer info →

B


Bouwkundig tekenen

Altijd al gefascineerd geweest door een bouw­proces? Met correcte plannen en tekeningen maak jij als bouw­kundig tekenaar het verschil. Deze veel­zijdige opleiding maakt je weg­wijs in alle facetten van de organisatie van het bouwkundig tekenen.

meer info →

E


Educatieve graduaats­opleiding

Word jij de praktijk­leerkracht die vanuit een stevige praktijk­basis en liefde voor het vak jongeren inspireert en motiveert? Word jij de leerkracht die future proof in het werk­veld staat: leergierig, verantwoordelijk, flexibel, …?

meer info →

E

Elektro­mechanische
systemen

Je wil elke machine of installatie binnenste­buiten keren? Je ziet problemen als een uit­daging en oplossingen zoeken als je doel? Volg de opleiding elektro­mechanische systemen en word onderhouds­technicus of meet- en regel­technicus.

meer info →

H


HVAC-systemen

Heb je interesse in installatie, onderhoud en herstel van ventilatie-, koel- en verwarmings­systemen? In deze praktijk­gerichte opleiding word je helemaal klaar­gestoomd als HVAC-technicus.

meer info →

J

Juridisch-administratieve ondersteuning

Na het volgen van deze opleiding kan je meteen aan de slag bij een advocaat, notaris, gerechts­deurwaarder en griffie. Je onder­steunt hen bij het opmaken, inventariseren en archiveren van juridische documenten.

meer info →

M

Marketing- en communicatie­support

Jezelf ontpoppen tot een ware marketeer en communicatie-expert? In de opleiding marketing-en communicatie­support maak je kennis met alle facetten van communicatie en marketing in een onderneming.

meer info →

P


Productie­beheer

In het graduaat productie­beheer word je opgeleid om als productie­verantwoordelijke voor een productie­afdeling of -eenheid in een land- of tuinbouw­bedrijf of in de voedings­sector aan de slag te gaan. Je beheert, bewaakt en optimaliseert het productie­proces.

meer info →

P


Programmeren

Je wordt opgeleid om zelf apps en digitale services te programmeren. Je leert relevante programmeer­talen voor het bouwen, onder­houden en beveiligen van software­projecten.

meer info →

S

Systeem- en netwerk­beheer

Scripting, cloud­beheer en IT-security staan bij deze opleiding hoog op de agenda. Dankzij jouw kennis kan je helpen bij het opzetten en beheren van de IT-infrastructuur en los je netwerk­problemen in een hand­omdraai op.

meer info →

W


Werf-
organisatie

Droom je ervan om als werf­leider alles in goede banen te leiden op een bouw­werf? Met een graduaat werf­organisatie kan je meteen aan de slag!

meer info →

W


Winkel­management

Een krak worden in verkoop­technieken, communicatie met klanten en personeel, voorraad­beheer, commercieel beheer, leidinggeven en HR? Volg deze opleiding en word zelf afdelings­verantwoordelijke of winkel­manager.

meer info →

Veelgestelde vragen

Welke diploma’s in aanmerking komen om te starten met een graduaatsopleiding vind je op onze inschrijfpagina.

Bij de graduaatsopleidingen houden we de groepen beperkt in omvang om een persoonlijke en goede begeleiding te kunnen bieden.

Hoeveel kost het om een jaar hoger onderwijs te volgen? Het antwoord is niet voor alle studenten gelijk, want zowel je opleiding als je studietraject, je keuze om te pendelen of om op kot te gaan en je leefgewoonten beïnvloeden het plaatje.

Meer info

Als je een tweejarig traject aflegt (60 studiepunten), betaal je maximaal € 938,80 per jaar. Voor een driejarig traject maximaal € 682,10 per jaar. Als je een studiebeurs hebt of deeltijds studeert, betaal je minder. Afhankelijk van de gekozen studierichting hou je best ook een klein budget opzij voor de aankoop van boeken en andere leermaterialen.

Graduaatsopleidingen werken niet met leerkrediet. Je kan ook een opleiding starten wanneer je geen leerkrediet meer hebt.

Een volledige graduaatsopleiding telt 120 studiepunten. Studiepunten drukken het gewicht uit van een opleidingsonderdeel binnen een opleiding. Eén studiepunt staat voor 25 à 30 uren totale studietijd (inclusief aanwezigheid in lessen en thuiswerk).

Studiefiches per opleidingsonderdeel worden gepubliceerd voor aanvang van het academiejaar op hogent.be/studiefiches.

Lessenroosters worden meegedeeld bij de start van het semester. Avondlessen vinden plaats tussen 18 en 22 uur. Weekendlessen op zaterdag tussen 8.30 en 18 uur. Het is mogelijk dat er in een weekendtraject één avond les is in de week.

Vrijstellingen worden toegekend aan de hand van overeenkomsten tussen graduaats- en bacheloropleiding of tussen HBO5- en graduaatsopleidingen. Uitzonderingen hierop kan je aanvragen met een EVC/EVK-procedure. De studietrajectbegeleider van de opleiding bekijkt samen met jou welke vrijstellingen mogelijk zijn.

Onder de juiste voorwaarden. Check alle info alvast hier.

Volledig afstandsonderwijs voor een graduaatsopleiding is niet mogelijk. De minimale vereiste aanwezigheid in de les of bij opdrachten hangt af van de lesgever. Elk opleidingsonderdeel zal bestaan uit een deel contactmomenten en een deel zelfstandig werk.

Taalniveau B2 is een voorwaarde voor instroom in een graduaatsopleiding.

Als ondernemer kan je een beroep doen op de KMO-portefeuille van de Vlaamse Overheid om jouw opleiding deels te betalen. Ben je werknemer in een KMO, informeer je dan bij je werkgever om na te gaan of jouw opleiding via KMO-portefeuille deels kan worden betaald. Lees er alles over op www.kmo-portefeuille.be.

Een subsidieaanvraag kan worden ingediend tot 14 kalenderdagen na de effectieve start van de opleiding.

Het erkenningsnummer van HOGENT is DV.O101616.

Het is vooral belangrijk dat de student(e) bij inschrijving een bestelbrief meebrengt waarop volgende zaken vermeld staan:

  • briefhoofd van de werkgever
  • adresgegevens van de werkgever + btw-nummer (mocht men btw-vrijgesteld zijn, dit graag vermelden)
  • naam en opleiding van de student(e)
  • naam en handtekening van de besteller

De bestelbrief (in .pdf-formaat) mag zo snel mogelijk na inschrijving verstuurd worden naar Sofie Moreau via sofie.moreau@hogent.be.

.

Aan HOGENT heb je een ruime keuze aan trajecten voor graduaatsopleidingen verspreid over verschillende locaties.

Bekijk het overzicht →

.