Facebook Pixel Check onze graduaatopleidingen - Hogeschool Gent
Foto Check onze graduaatopleidingen

Graduaten.

G

Graduaten.

Een graduaatsopleiding is voor echte doeners. Alle opleidingen bestaan minimaal uit één derde werkplekleren. In een voltijds dagtraject behaal je je diploma in twee jaar. Maar naast overdag zijn er ook opleidingen die je ’s avonds en in het weekend kan volgen. Daarna kan je meteen aan de slag of kan je via een verkort traject je bachelor halen.

A


Accounting administration

De opleiding accounting administration is een veelzijdige opleiding waarin je kennismaakt met alle facetten van boekhoudkundig en financieel werk.

meer info →

BBiotechnologie

De opleiding biotechnologie is een veelzijdige opleiding waarin je wordt opgeleid om in laboratoria in uiteenlopende sectoren aan de slag te gaan.

meer info →

B


Bouwkundig tekenen

De opleiding bouwkundig tekenen is een veelzijdige opleiding waarin je kennismaakt met alle facetten van de organisatie van het bouwkundig tekenen.

meer info →

E


Educatieve graduaatsopleiding

Word jij de praktijkleraar die vanuit een stevige praktijkbasis en liefde voor het vak jongeren inspireert en motiveert? Word jij de leraar die future proof in het werkveld staat: leergierig, verantwoordelijk, flexibel, …?

meer info →

E

Elektro-
mechanische
systemen

De opleiding elektromechanische systemen is een veelzijdige opleiding in het hoger onderwijs waarin je kennismaakt met alle facetten van meet-, regel- en onderhouds­technieken.

meer info →

H


HVAC-systemen

(vanaf 2021-2022)

Heb je interesse in installatie, onderhoud en herstel van ventilatie-, koel- en verwarmingssystemen? In deze praktijkgerichte opleiding word je helemaal klaargestoomd als HVAC-technicus. 

meer info →

J

Juridisch-administratieve ondersteuning

Je leert niet alleen op school maar ook op de werkvloer bij bijvoorbeeld advocaten, gerechtsdeurwaarders, notarissen en griffies. De theorie die je aangeleerd krijgt, kan je meteen toepassen op de werkplek. 

meer info →

M

Marketing- en
communicatie-
support

In de opleiding marketing- en communicatiesupport maak je kennis met alle facetten van communicatie en marketing in een onderneming.  

meer info →

P


Productiebeheer

(vanaf 2021-2022)

In het graduaat productiebeheer word je opgeleid om als productieverantwoordelijke voor een productieafdeling of -eenheid in een land- of tuinbouwbedrijf of in de voedingssector aan de slag te gaan.  Je beheert, bewaakt en optimaliseert het productieproces.

meer info →

P


Programmeren

De opleiding programmeren is een veelzijdige opleiding in het hoger onderwijs, waarin je wordt opgeleid om zelf apps en digitale toepassingen te programmeren.

meer info →

S

Systeem- en netwerkbeheer

De opleiding systeem- en netwerkbeheer is een veelzijdige opleiding in het hoger onderwijs waarin je kennismaakt met alle facetten van het netwerkbeheer.

meer info →

 

V


Verpleegkunde

Als verpleegkundige zorg je voor zorgvragers. Je doet er alles aan om hen fysiek beter te maken. Maar ook om hun leven draaglijker en aangenamer te maken. Daarnaast ben je hun mentale steun en toeverlaat. Een rol die je zeker niet mag onderschatten.

meer info →

 

W

Werf-
organisatie

De graduaatsopleiding in werforganisatie is een veelzijdige opleiding waarin je kennismaakt met alle facetten van de organisatie van een werf voor bouwprojecten.

meer info →

W

Winkel-
management

In deze opleiding maak je kennis met alle facetten van winkel­beheer, zoals verkoop­technieken, communicatie met klanten en personeel, voorraad­beheer, personeels­zaken, commercieel beheer, leidinggeven en HR.

meer info →

Graduaatsopleidingen in afbouw.

Vanaf het academiejaar 2019-2020 zijn de graduaten in de plaats gekomen van de HBO5-opleidingen. Wie voor 1 september 2019 in een HBO5 opleiding startte, kan deze nog afwerken.

Veelgestelde vragen

Welke diploma’s in aanmerking komen om te starten met een graduaatsopleiding vind je op onze inschrijfpagina.

Bij de graduaatsopleidingen houden we de groepen beperkt in omvang om een persoonlijke en goede begeleiding te kunnen bieden.

Hoeveel kost het om een jaar hoger onderwijs te volgen? Het antwoord is niet voor alle studenten gelijk, want zowel je opleiding als je studietraject, je keuze om te pendelen of om op kot te gaan en je leefgewoonten beïnvloeden het plaatje.

Meer info

Als je een tweejarig traject aflegt (60 studiepunten), betaal je maximaal € 938,80 per jaar. Voor een driejarig traject maximaal € 682,10 per jaar. Als je een studiebeurs hebt of deeltijds studeert, betaal je minder. Afhankelijk van de gekozen studierichting hou je best ook een klein budget opzij voor de aankoop van boeken en andere leermaterialen.

Graduaatsopleidingen werken niet met leerkrediet. Je kan ook een opleiding starten wanneer je geen leerkrediet meer hebt.

Een volledige graduaatsopleiding telt 120 studiepunten. Studiepunten drukken het gewicht uit van een opleidingsonderdeel binnen een opleiding. Eén studiepunt staat voor 25 à 30 uren totale studietijd (inclusief aanwezigheid in lessen en thuiswerk).

Studiefiches per opleidingsonderdeel worden gepubliceerd voor aanvang van het academiejaar op hogent.be/studiefiches.

Lessenroosters worden meegedeeld bij de start van het semester. Avondlessen vinden plaats tussen 18 en 22 uur. Weekendlessen op zaterdag tussen 8.30 en 18 uur. Het is mogelijk dat er in een weekendtraject één avond les is in de week.

Vrijstellingen worden toegekend aan de hand van overeenkomsten tussen graduaats- en bacheloropleiding of tussen HBO5- en graduaatsopleidingen. Uitzonderingen hierop kan je aanvragen met een EVC/EVK-procedure. De studietrajectbegeleider van de opleiding bekijkt samen met jou welke vrijstellingen mogelijk zijn.

Onder de juiste voorwaarden. Check alle info alvast hier.

Volledig afstandsonderwijs voor een graduaatsopleiding is niet mogelijk. De minimale vereiste aanwezigheid in de les of bij opdrachten hangt af van de lesgever. Elk opleidingsonderdeel zal bestaan uit een deel contactmomenten en een deel zelfstandig werk.

Taalniveau B2 is een voorwaarde voor instroom in een graduaatsopleiding.

Als ondernemer kan je een beroep doen op de KMO-portefeuille van de Vlaamse Overheid om jouw opleiding deels te betalen. Ben je werknemer in een KMO, informeer je dan bij je werkgever om na te gaan of jouw opleiding via KMO-portefeuille deels kan worden betaald. Lees er alles over op www.kmo-portefeuille.be.

Een subsidieaanvraag kan worden ingediend tot 14 kalenderdagen na de effectieve start van de opleiding.

Het erkenningsnummer van HOGENT is DV.O101616.

Het is vooral belangrijk dat de student(e) bij inschrijving een bestelbrief meebrengt waarop volgende zaken vermeld staan:

  • briefhoofd van de werkgever
  • adresgegevens van de werkgever + btw-nummer (mocht men btw-vrijgesteld zijn, dit graag vermelden)
  • naam en opleiding van de student(e)
  • naam en handtekening van de besteller

De bestelbrief (in .pdf-formaat) mag zo snel mogelijk na inschrijving verstuurd worden naar Sofie Moreau via sofie.moreau@hogent.be.

.

Aan HOGENT heb je een ruime keuze aan trajecten voor graduaatsopleidingen verspreid over verschillende locaties.

Bekijk het overzicht →

.