Facebook Pixel Kmo-management - Hogeschool Gent
Foto Kmo-management

Kmo-management.

K

Kmo-management.

Vlaanderen is een echte kmo-regio. Maar liefst 96% van het totale aantal Vlaamse ondernemingen stelt minder dan 50 mensen te werk. Dat is goed voor 42% van de tewerk­stelling in Vlaanderen. Aangezien kmo's het met minder mensen doen, zijn de taken er niet altijd strikt verdeeld. Daarom moeten de werk­nemers in een kmo veel­zijdig zijn. Daar speelt deze opleiding ook op in.

Je krijgt inzicht in alle aspecten van het zakelijk ondernemen:

 • commercieel beleid
 • strategisch denken
 • duurzaam ondernemen
 • financieel management
 • administratieve bedrijfs­processen
 • juridisch beleid
 • HRM
 • marketing
 • innovatie

Het doel van de opleiding is dat je een bedrijf leert bekijken vanuit de helikopter­view van een manager. Dat je het over­zicht bewaart en de samen­hang leert zien, zonder daarom de belangrijke details uit het oog te verliezen.

Management­vaardigheden staan centraal in deze opleiding. Je leert functioneren binnen een team, scherpt je leiding­gevende talenten aan en versterkt je onderzoeks­vaardigheden.

Sfeerbeeld
"Ik ben graag bezig met de strategie van een onder­neming en kan nu wel alle pilaren van een business toelichten. Dat was ook de reden waarom ik heb gekozen voor kmo‑management."

Frederik De Keyser
oud-student

“Kmo-management was de juiste keuze voor mij: ik vond helemaal mijn ding bij de ondernemende vakken, de business­projecten en de buitenlandse stage.”

Jacob Leysen, oud-student en mede-oprichter Sundo

Lees het verhaal van Jacob

“Kmo-management was de juiste keuze voor mij: ik vond helemaal mijn ding bij de ondernemende vakken, de business­projecten en de buiten­landse stage.”

Jacob Leysen, oud-student en mede-oprichter Sundo

Lees het verhaal van Jacob

Praktijk.

Eerste jaar: werkplekleren
en innovation lab

Via werkplekleren (kort­lopende stage) en de bij­behorende strategische oefeningen krijg je inzicht in hoe bedrijven hun strategie aanpakken. Je gaat ook dieper in op maatschappelijk verantwoord ondernemen. In het innovation lab leer je belangrijke, technologische ontwikkelingen in kaart te brengen en vervolgens kansen te spotten om werk­wijzen, producten en diensten te vernieuwen.

Tweede jaar: ondernemingsplan

In het tweede jaar werk je in groep een ondernemings­plan uit. De focus ligt daarbij vooral op de strategische aanpak, de commu­nicatie en de financiële planning. Naast het business­aspect zal je veel aandacht besteden aan team­spirit, creativiteit en communi­catie­vaardigheden.

De volgende stap? Je onder­nemings­plan uitvoeren en een Student Company oprichten. Het project focust zowel op het zakelijk als het persoonlijk onder­nemer­schap. Het biedt je ook de kans om een stevig netwerk uit te bouwen.

Derde jaar: business cases en stage

In het derde jaar pak je real life business cases aan. Wat houdt dat in? Je leert hoe je een intelligente analyse maakt van de ver­schil­len­de bedrijfs­processen. Hoe je ver­beter­voorstellen formuleert. En hoe je ze vervolgens in een management­systeem integreert. Wat heb je nodig om je business­concepten succesvol af te ronden? Een kritische houding, probleem­oplossend denken en een flinke dosis creativiteit.

Op het einde van je opleiding draai je ongeveer drie maanden intensief mee in een bedrijf of organisatie uit het werk­veld. Als werk­student kan je ook stage lopen in je eigen onderneming.

Iets vragen aan onze studenten?

Chat met een student

Internationale ervaring

Je krijgt verschillende mogelijk­heden om inter­nationale ervaring op te doen. Zo kan je kiezen om stage te lopen in het buiten­land of om via een inter­nationale uit­wisseling (Erasmus) een semester in het buiten­land te studeren. Wees gerust: HOGENT helpt je met alle paperassen, financiële ondersteunings­maatregelen en logistieke obstakels.

Match ik met kmo-management?

1

Je bent een geboren ondernemer. Wanneer je een doel voor ogen hebt, dan ga je ervoor. Vollenbak!

2

Als rasechte team­player manage je graag een groep mensen naar succes.

3

Vrienden en familie omschrijven je als een doorzetter. Een dynamische persoon die een resultaat kan neerzetten.

4

Als problem solver durf je al eens buiten de lijntjes te kleuren.

5

Moeilijkheden en obstakels transformeer je tot opportuniteiten.

6

Je hebt een feeling voor business en bent van alle markten thuis.

Wat na je diploma?

Werken

Kmo-management is de ideale studie­richting als dit je toekomst­plan is:

 • Je wil je eigen business opstarten. Wie wil, kan zelfs tijdens de opleiding al een eigen zaak opstarten. Neem daarvoor contact op met het HOGENT E(ntrepreneurial)-Lab. Heel wat studenten kmo-management gingen je voor.
   
 • Je wil een bestaand bedrijf overnemen, bijvoorbeeld het familiebedrijf.
   
 • Je wil ondernemen binnen een bestaande kmo of organisatie. Via deze veel­zijdige professionele opleiding krijg je alle aspecten van het ondernemer­schap onder de knie.

Benieuwd waar onze afgestudeerden zoal terechtkomen?

Bekijk onze alumni-analyse

Verder studeren

Heb je na je opleiding de smaak te pakken en wil je verder studeren? Dat kan, bijvoorbeeld via deze vaak gekozen vervolg­opleidingen:

 • het postgraduaat ondernemen (een samenwerking tussen HOGENT en Odisee op initiatief van Broeikas)
   
 • een masteropleiding handels­wetenschappen (via een schakelprogramma)
   
 • een banaba internationaal bedrijfs­management
   
 • via een verkort traject (één jaar) een tweede diploma bedrijfs­management: accountancy-fiscaliteit, financiën en verzekeringen, marketing, rechtspraktijk of supply chain management.

Ontdek alle mogelijkheden

profielfoto Jill Van Aerschot

Jill

Oud-student

Chat met Jill
 
Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

IInschrijven

Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?

schrijf je in →

CCursussen inkijken

Wil je al een idee krijgen van welk studiemateriaal je voor de kiezen krijgt? Snuister dan eens in een selectie van onze cursussen.

cursussen inkijken →

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Bedrijfsmanagement

In de bachelor bedrijfs­management kan je kiezen tussen 7 afstudeer­richtingen en 1 allround traject: accountancy-fiscaliteit, financiën & verzekeringen, …

Verkort traject bedrijfsmanagement
Heb je al een diploma hoger onderwijs op zak, maar wil je graag nog een bijkomend diploma? Dankzij een verkort traject kan je in een beperkte studietijd een extra diploma behalen.