Facebook Pixel Rechtspraktijk - Hogeschool Gent
Foto Rechtspraktijk

Rechtspraktijk.

R

Rechtspraktijk.

Recht is alomtegenwoordig in onze maatschappij en wordt met de dag complexer. Dagelijks duiken immers nieuwe probleemsituaties op die vragen om nieuwe wetten. In deze afstudeerrichting verdiep je je in het complexe en snel veranderende recht en leer je op een praktische en probleemoplossende manier met juridische bronnen om te gaan.

  • Hoe zit het met de nieuwe privacyregels?
  • Mag je naar iedereen die je kent via internet een commercieel aanbod sturen?
  • Waar moet je op letten bij de oprichting van een vennootschap?
  • Is er een groot verschil tussen gehuwden en (wettelijk) samenwonenden?
Praktijkkennis

Mensen met een degelijke praktijkkennis van de rechtsregels zijn erg gegeerd vandaag. Wat wordt er van jou als praktijkjurist verwacht? Dat je de juiste regels in de juiste situaties weet toe te passen. En uiteraard dat je met oplossingen op de proppen komt.

Vlot, helder en to-the-point

Dat vergt niet alleen een flinke dosis rationaliteit en doorzettingsvermogen, maar ook emotionele intelligentie.

Een brede, juridische kennis
is essentieel voor een praktijkjurist

Daarom staan de juridische vakken in de opleiding rechtspraktijk centraal. Alle belangrijke takken van het recht komen uitgebreid aan bod. Maar: theorie staat hier niet gelijk aan saai. Encyclopedische kennis zonder realistische context is uit den boze. Daarom koppelen we de theorie steeds terug naar de praktijk. Als je een wettekst bestudeert, weet je ook waarom die bestaat en wat je ermee kan doen. Uiteraard leer je ook hoe je een advies correct verwoordt en hoe je overtuigend argumenteert.

Sfeerbeeld
"Mijn stage bij de familie- en jeugdrechtbank van Gent was geweldig. Ik kon volledig mezelf blijven. Af en toe een grapje. Ik voelde me vrij tijdens het werk."

Elvine Miala
oud-student

Advies aan multinationals.

"Na mijn stage wou ik in de bedrijfswereld terechtkomen en niet meteen kiezen voor een traditioneel juridisch beroep. Als junior legal advisor bij PWC geef ik nu vooral adviezen aan buitenlandse multinationals die buitenlandse werknemers hier in België willen laten wonen en werken."

Christophe Deslypere
oud-student

Advies aan multinationals.

"Na mijn stage wou ik in de bedrijfswereld terechtkomen en niet meteen kiezen voor een traditioneel juridisch beroep. Als junior legal advisor bij PWC geef ik nu vooral adviezen aan buitenlandse multinationals die buitenlandse werknemers hier in België willen laten wonen en werken."

Christophe Deslypere
oud-student

Praktijk.

Project

Elk semester van elk jaar (behalve het eerste semester van jaar één) werk je aan een project. De juridische inhoud van die projecten varieert. Telkens komt een andere rechtstak of een ander werkveld aan bod waar je als rechtspracticus later in terecht kan komen, zoals: de rechtbank, het advocatenkantoor, de overheid, een onderneming, een bank, het sociaal secretariaat, de notaris, de gerechtsdeurwaarder, enzovoort.

In team

Je werkt in teamverband aan die projecten en krijgt echte dossiers voorgeschoteld. Op basis van die dossiers bouw je procedurestukken op en procedeer je tegen andere groepen. Maar er is nog meer praktijk. Zo zal je een persoon volgen die een juridisch beroep uitoefent en er een juridische paper over schrijven.

Iets vragen aan onze studenten?

Chat met een student

Dubbel diploma

HOGENT biedt je de kans om een dubbel diploma te behalen. Het laatste jaar van je studietraject kan je immers volgen in EPHEC, in Brussel. Dat is een partnerhogeschool van HOGENT waarvan de programma’s van de afstudeerrichtingen volledig zijn afgestemd op die van HOGENT. Daar afstuderen biedt je een dubbel voordeel. Je wordt ondergedompeld in de Franse taal. En op je diploma staat zowel HOGENT als EPHEC. Een extra niet te onderschatten troef op de arbeidsmarkt.

Match ik met rechtspraktijk?

1

"Recht zal geschieden!” is zonder meer een van je favoriete leuzen.

2

Je beschikt over voldoende sociale voeling, psychologisch inzicht en empathisch vermogen om delicate situaties aan te pakken.

3

Ons rechtssysteem vind je fascinerend. Vooral de praktische kant interesseert je. Je wil dan ook rechten studeren, maar met een praktische insteek.

4

Diepgaand onderzoek schrikt je niet af. Integendeel. Je bijt je graag vast in een moeilijk dossier tot je het licht ziet.

5

Vrienden omschrijven je als een nauwkeurig, ordelijk en gestructureerd persoon.

6

Je bent een kei in het analyseren van non-verbaal gedrag.

Wat na je diploma?

Werken

Naast universitairen is er een grote vraag naar bachelors met een degelijke praktische juridische opleiding. Waar kan je als werknemer aan de slag?

  • In de traditionele juridische sector zoals in een advocaten- of notariskantoor of bij een gerechtsdeurwaarder.
  • Bij de griffies van de rechtbanken, de administratieve diensten van het parket, de justitiehuizen en de gerechtelijke politie.
  • Bij juridische afdelingen van bedrijven, banken, verzekeringsmaatschappijen, OCMW, enzovoort.

Verder studeren

Heb je na je opleiding de smaak te pakken en wil je verder studeren? Een vaak gekozen vervolg­opleiding is een master in de rechten met behulp van een schakel­programma (1 jaar schakel­programma + 2 jaar master).

Ontdek alle mogelijkheden

Als rechtspracticus of paralegal voer je voorbereidend werk uit. Je doet opzoekingen in rechtspraak en wetgeving, maakt juridische documenten op en formuleert adviezen.

Maar je kan je opleiding ook iets ruimer bekijken. Dan kom je zeker ook in aanmerking voor de meest diverse administratieve, organisatorische en commerciële functies waarin juridische ondersteuning onmisbaar is. Bijvoorbeeld als ambtenaar bij de overheid.

Met je diploma kan je eveneens als zelfstandige aan de slag. Je kan onderzoek verrichten, documenten in goede banen leiden of advies op maat formuleren voor alle mogelijke natuurlijke en rechtspersonen.

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

IInschrijven

Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?

schrijf je in →

CCursussen inkijken

Wil je al een idee krijgen van welk studiemateriaal je voor de kiezen krijgt? Snuister dan eens in een selectie van onze cursussen.

cursussen inkijken →