- graduaat
- Gent
- avond- en weekendonderwijs
- 3 jaar
Als juridisch-administratief medewerker ondersteun je advocaten, gerechtsdeurwaarders, notarissen, griffies en overheidsdiensten bij het opmaken, inventariseren en archiveren van juridische documenten. Je hanteert hierbij een discrete en deontologische werkwijze en gaat steeds oplossingsgericht te werk.
Je leert door te doen
Wat maakt de opleiding zo bijzonder? De sterke praktijk- en beroepsgerichte aanpak van werkplekleren. In het graduaat juridisch-administratieve ondersteuning leer je niet alleen op school. Je leert ook op de werkvloer bij bijvoorbeeld advocaten, gerechtsdeurwaarders, notarissen en griffies. De theorie en het brede kader die je aangeleerd krijgt, kan je meteen toepassen op de werkplek. Zo zal je in het eerste jaar op werkplekbezoek gaan, in het tweede jaar al concrete dossiers verwerken en sluit je het derde jaar af met een stage verspreid over de twee semesters. Tijdens deze stage kan je alle kennis en vaardigheden aftoetsen op de werkvloer.
Wat leer je?
Algemene vaardigheden
- Opmaken van juridische documenten en regelingen
- Inventariseren en archiveren van juridische documenten
- Discrete en deontologische handelingen
- Oplossings- en doelgerichte werkwijzen
Verschillende rechtstakken
- Publiek recht
- Burgerlijk recht en gerechtelijk privaatrecht
- Handelsrecht, economisch recht, vennootschapsrecht en verzekeringsrecht
- Sociaal recht en fiscaal recht
- Strafrecht en strafvordering
“Neem het recht in handen en maak het verschil op vlak van juridische administratie.”
Jeroen D'hondt
Advocaat & lector strafrecht en strafvordering
Avond- en weekendonderwijs.
Duurtijd?
Het programma is verdeeld over drie jaar (120 studiepunten) waarbij je telkens op vrijdagavond (tussen 18u en 21u) en een volledige zaterdag (tussen 8u en 17u30) les volgt.*
Bekijk een voorbeeldlessenrooster*
uren | vrijdag | zaterdag |
---|---|---|
08:00 - 10:00 | Personen- en familierecht | |
10:00 - 10:30 | pauze | |
10:30 - 12:30 | Grondwettelijk recht | |
12:30 - 13:00 | middagpauze | |
13:00 - 15:00 | Inleiding tot het burgerlijk recht en burgerlijke procedure | |
15:00 - 15:30 | ||
15:30 - 17:30 | ||
17:30 - 18:00 | ||
18:00 - 20:00 | Juridische termen: Nederlands | |
20:00 - 21:00 |
*onder voorbehoud van wijzigingen
Wil je later instappen in het academiejaar? Dan kan je ook starten in februari.
Waar?
Je volgt les op campus Schoonmeersen in Gent.
“Dankzij de ervaring en expertise van de lesgevers werd de leerstof veel gemakkelijker om te interpreteren. De voorbeelden uit de praktijk hebben me enorm geholpen.”
Sabrina Claus
oud-student
Deze opleiding volgen als werknemer of werkzoekende? Het kan!
De flexibele trajecten van de graduaten maken het mogelijk om de opleiding met een job te combineren. Ook als je werkzoekende bent, kan een graduaatsopleiding heel interessant zijn.
Deze opleiding volgen als werknemer of werkzoekende? Het kan!
De flexibele trajecten van de graduaten maken het mogelijk om de opleiding met een job te combineren. Ook als je werkzoekende bent, kan een graduaatsopleiding heel interessant zijn.
Opleiding volgen als werknemer
Doordat je 's avonds en in het weekend les krijgt, kan je de opleiding combineren met een job overdag.
Opleiding volgen als werkzoekende
Voor het graduaat juridisch-administratieve ondersteuning kan je een vrijstelling van beschikbaarheid aanvragen bij VDAB. Dan behoud je tijdens je opleiding of stage je uitkering.
Stage
Stages vinden plaats overdag en kunnen uitgevoerd worden op de eigen werkplek. Je loopt ongeveer 3 dagen per week stage tijdens het derde jaar.
Steunmaatregelen
Er zijn enkele mogelijke steunmaatregelen voor als je werken en studeren wil combineren zoals opleidingsverlof, opleidingscheques, kmo-portefeuille…
Match ik met juridisch-administratieve ondersteuning?
Je hebt een brede interesse in maatschappelijke thema’s.
Je bent getriggerd door wetgeving en reglementering.
Je wil inzicht verwerven in het recht en juridische procedures.
Je hebt een groot inlevingsvermogen en je bent communicatief ingesteld.
Je hebt een kritische blik.
Je kunt efficiënt en gestructureerd werken.
Wat na je diploma?
Werken
Na het behalen van je diploma zijn er voor jou heel wat verschillende mogelijkheden op de arbeidsmarkt.
Zo kan je onmiddellijk aan de slag als juridisch-administratief medewerker of juridisch assistent in advocaten- en notariskantoren, bij gerechtsdeurwaarders, griffies van rechtbanken, parketten en politiediensten.
Of je kan solliciteren bij juridische diensten van bedrijven, banken, verzekeringsmaatschappijen en sociale secretariaten.
Ook werken bij de overheid is een optie. Daar kan je aan de slag als ambtenaar bij diverse diensten van overheidsinstellingen (gemeenten, provincies, federale en gemeenschaps- en gewestinstellingen), bijvoorbeeld financiële diensten en personeelsdiensten.
Verder studeren
Heb je de smaak te pakken en wil je verder studeren? Dat kan! Na je graduaat juridisch-administratieve ondersteuning kan je aan HOGENT een bachelordiploma behalen via een verkort traject bedrijfsmanagement - rechtspraktijk in voltijds dagonderwijs (2 jaar) of in afstandsonderwijs, op je eigen tempo. Op 5 jaar tijd kan je dus een graduaatsdiploma en een bachelordiploma behalen.
Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen.
Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen.
Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen.
Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen.
Hoeveel kost de opleiding?
Hoeveel kost het om een jaar hoger onderwijs te volgen? Het antwoord is niet voor iedereen hetzelfde. Het totaalplaatje hangt af van je opleiding, studietraject, leefgewoonten en je keuze om te pendelen of op kot te gaan.
Overzicht van de studiekosten →
Heb ik voorkennis nodig om de opleiding te starten?
Je hebt geen specifieke voorkennis nodig om te starten met een graduaatsopleiding. Je talenkennis is wel belangrijk. Uiteraard moet je voor een Nederlandstalige opleiding voldoen aan de taalvoorwaarden Nederlands. Er zijn ook heel wat opties voor taalondersteuning Nederlands om je taalvaardigheid in het Nederlands te versterken. Daarnaast heb je ook een goede basiskennis nodig van Frans en Engels.
Wat houdt werkplekleren in?
Alle graduaatsopleidingen bestaan uit minimaal één derde werkplekleren, dat kan in de vorm van stage, praktijklessen, bedrijfsbezoeken, cases, gastsprekers…
Kan ik starten?
Je kan starten met een graduaatsopleiding als je een diploma secundair onderwijs (aso, tso of zevende jaar bso) bezit. Of als je minstens drie jaar geleden een getuigschrift hebt behaald van de derde graad bso. Voldoe je niet aan deze voorwaarden? Dan moet je een toelatingsproef afleggen. Die proef gaat na of je de nodige kennis en vaardigheden bezit voor een graduaatsopleiding.
Meer info over toelatingsvoorwaarden →
Je hebt geen leerkrediet nodig als je inschrijft voor een graduaatsopleiding. Let op: schrijf je met een creditcontract in voor opleidingsonderdelen uit een graduaatsopleiding, dan zet je wél altijd leerkrediet in.
Nog vragen?
Zit je nog met praktische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studiekeuze? We helpen je graag verder!
W
Waar en wanneer?
Deze opleiding wordt in combinatie van avond- en weekendonderwijs aangeboden op campus Schoonmeersen (Gent).
H
Hulp nodig bij
je studiekeuze?
bekijk het programma →
begeleiding →
studie(keuze)advies →
traject op maat →
Vragen? Mail naar veronique.leuntjens@hogent.be
I
Inschrijven
Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?
C
Cursussen inkijken
Wil je al een idee krijgen van welk studiemateriaal je voor de kiezen krijgt? Snuister dan eens in een selectie van onze cursussen.
N
Nuttige
links
brochure downloaden →
brochure ontvangen per post →
hou me op de hoogte →
veelgestelde vragen →
infodagen →
een vlotte start →
starten in februari →
studentenvoorzieningen →
studiefiches →
K
Kwaliteitsbeoordeling
van deze opleiding
HOGENT, da's kwaliteit. Aan HOGENT werken we vanuit een open houding samen aan die kwaliteit. We durven experimenteren, leren graag uit fouten, zijn zelfkritisch en staan open voor feedback.
Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.
Rechtspraktijk
In de bachelor rechtspraktijk (3 jaar) duik je in het complexe en snel veranderende recht. Als praktijkjurist kan je terecht in een rechtbank, notariaat, advocatenkantoor …
Accounting administration
In de graduaatsopleiding accounting administration maak je kennis met alle facetten van boekhoudkundig, fiscaal en financieel werk. In dagonderwijs (2 jaar) of avond- en …