Facebook Pixel Juridisch-administratieve ondersteuning - Hogeschool Gent
Foto Juridisch-administratieve ondersteuning

Juridisch-administratieve ondersteuning.

J

Juridisch-administratieve ondersteuning.

 

Als juridisch-administratief medewerker ondersteun je advocaten, gerechtsdeurwaarders, notarissen, griffies en overheidsdiensten bij het opmaken, inventariseren en archiveren van juridische documenten. Je hanteert hierbij een discrete en deontologische werkwijze en gaat steeds oplossingsgericht te werk.  

Je leert door te doen 

Wat maakt de opleiding zo bijzonder? De sterke praktijk- en beroepsgerichte aanpak van werkplekleren. Je leert niet alleen op school maar ook op de werkvloer bij bijvoorbeeld advocaten, gerechtsdeurwaarders, notarissen en griffies. De theorie en het brede kader die je aangeleerd krijgt, kan je meteen toepassen op de werkplek. Zo zal je in het eerste jaar op werkplekbezoek gaan, in het tweede jaar al concrete dossiers verwerken en sluit je het derde jaar af met een blokstage in het tweede semester. Tijdens deze stage kan je alle kennis en vaardigheden aftoetsen op de werkvloer.  

Wat leer je?

Algemene vaardigheden

  • Opmaken van juridische documenten en regelingen
  • Inventariseren en archiveren van juridische documenten
  • Discrete en deontologische handelingen
  • Oplossings- en doelgerichte werkwijzen

Verschillende rechtstakken

  • Publiek recht
  • Burgerlijk recht en gerechtelijk privaatrecht
  • Handelsrecht, economisch recht, vennootschapsrecht en verzekeringsrecht
  • Sociaal recht en fiscaal recht
  • Strafrecht en strafvordering
Sfeerbeeld
Met werkplek­leren verwerf je kennis en vaar­dig­heden op school én op de werkvloer.

Avond- en weekend­onderwijs.

Duurtijd?

Het programma is verdeeld over drie jaar (120 studiepunten) waarbij je telkens op vrijdagavond en een volledige zaterdag les volgt. Wil je later instappen in het academiejaar? Dan kun je ook starten in februari.

Waar?

Je volgt les op campus Schoonmeersen in Gent.

Schrijf je meteen in

Deze opleiding volgen als werknemer of werk­zoekende? Het kan!

De flexibele trajecten van de graduaten maken het mogelijk om de opleiding met een job te combineren. Ook als je werkzoekende bent, kan een graduaatsopleiding heel interessant zijn.

Deze opleiding volgen als werknemer of werk­zoekende? Het kan!

De flexibele trajecten van de graduaten maken het mogelijk om de opleiding met een job te combineren. Ook als je werkzoekende bent, kan een graduaatsopleiding heel interessant zijn.

Opleiding volgen als werknemer

Doordat je 's avonds en in het weekend les krijgt, kan je de opleiding combineren met een job overdag.

Stage

Stages vinden plaats overdag en kunnen uitgevoerd worden op de eigen werkplek of je kan deelnemen aan een project dat aangepast wordt aan jouw specifieke omstandigheden.

Voor de opleiding juridisch-administratieve ondersteuning zal de blokstage in het tweede semester van het derde jaar plaatsvinden.  

Steunmaatregelen

Er zijn enkele mogelijke steunmaatregelen voor als je werken en studeren wil combineren zoals opleidingsverlof, opleidingscheques, KMO-portefeuille…

Wat na je diploma?

Werken

Na het behalen van je diploma zijn er voor jou heel wat verschillende mogelijkheden op de arbeidsmarkt.

Zo kan je onmiddellijk aan de slag als juridisch-administratief medewerker in advocaten- en notaris­kantoren, bij gerechts­deurwaarders, griffies van rechtbanken, parketten en politie­diensten.

Of je kan solliciteren bij juridische diensten van bedrijven, banken, verzekerings­maatschappijen en sociale secretariaten.

Ook werken bij de overheid is een optie. Daar kan je aan de slag als ambtenaar bij diverse diensten van overheids­instellingen (gemeenten, provincies, federale en gemeenschaps- en gewest­instellingen), bijvoorbeeld financiële diensten en personeels­diensten.

Verder studeren

Heb je de smaak te pakken en wil je verder studeren? Dat kan! HOGENT biedt een vervolgtraject aan waarmee je een bachelor bedrijfsmanagement (afstudeerrichting rechtspraktijk) kan behalen.

Het traject omvat vrijstellingen voor studenten met het diploma van gegradueerde in de juridisch-administratieve ondersteuning.

Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen.

Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen.

Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen.

Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen.

Hoeveel kost de opleiding?

Hoeveel kost het om een jaar hoger onderwijs te volgen? Het antwoord is niet voor alle studenten gelijk, want zowel je opleiding als je studie­traject, je keuze om te pendelen of om op kot te gaan en je leefgewoonten beïnvloeden het plaatje.

Overzicht van de studiekosten

Heb ik voorkennis nodig om de opleiding te starten?

Neen, alle graduaatsopleidingen starten vanaf nul. Voorkennis is dus niet nodig. Voor deze opleiding is talenkennis (Frans en Engels) wel belangrijk. Wil je je hier graag op voorbereiden? Dan kan je een introductiecursus Frans volgen. De cursus geeft je de mogelijkheid om de noodzakelijke basiskennis Frans bij te spijkeren met veel aandacht voor praktische en activerende oefeningen.

Wat houdt werkplekleren in?

Alle graduaatsopleidingen bestaan uit minimaal één derde werkplekleren, dat kan in de vorm van stage, praktijklessen, bedrijfsbezoeken, cases, gastsprekers...

Kan ik starten?

Je kan starten met een graduaatsopleiding als je een diploma secundair onderwijs (ASO, TSO of zevende jaar BSO) bezit, maar ook als je minstens drie jaar geleden een getuigschrift hebt behaald van de derde graad BSO. Voldoe je aan geen enkele van deze voorwaarden? Dan moet je een toelatingsproef afleggen. Die proef gaat na of je de nodige kennis en vaardigheden bezit voor een graduaatsopleiding. Een volledige lijst van geldige studiebewijzen en meer informatie over de toelatingsproef vind je hier.

Leerkrediet is niet van toepassing voor een graduaatsopleiding. Je kan een opleiding starten wanneer je geen leerkrediet meer hebt. 

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

W


Waar en wanneer?

Deze opleiding wordt in combinatie van avond- en weekendonderwijs aangeboden op campus Schoonmeersen.

ontdek onze campussen →

H


Hulp nodig bij
je studiekeuze?

chat met een student of lector →
bekijk het programma →
begeleiding →
studie(keuze)advies →
traject op maat →
Inhoudelijke vragen? Mail naar geert.penneman@hogent.be 
Algemene en praktische vragen? Mail naar info@hogent.be

IInschrijven

Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?

schrijf je in →

CCursussen inkijken

Wil je al een idee krijgen van welk studiemateriaal je voor de kiezen krijgt? Snuister dan eens in een selectie van onze cursussen.

cursussen inkijken →

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Rechtspraktijk

In de bachelor rechtspraktijk (3 jaar) duik je in het complexe en snel veranderende recht. Als praktijkjurist kan je terecht in een rechtbank, notariaat, advocaten­kantoor of ander …

Accounting administration

In de graduaats­opleiding accounting administration maak je kennis met alle facetten van boekhoudkundig en financieel werk. In dagonderwijs (2 jaar) of avond- en weekend­onderwijs …

Verkort traject bedrijfsmanagement
Heb je al een diploma hoger onderwijs op zak, maar wil je graag nog een bijkomend diploma? Dankzij een verkort traject kan je in een beperkte studietijd een extra diploma behalen.