Rechtspraktijk kan je zowel in dagonderwijs als in afstandsonderwijs volgen. Afstandsleren is interessant voor wie al dan niet al een diploma heeft en opnieuw wil studeren. Voor wie denkt aan een carrièreswitch of wil doorgroeien in een job. En voor wie werk, gezin of topsport wil combineren met verder studeren. Maar ook voor wie verworven competenties op de arbeidsmarkt wil omzetten in een diploma.
Bachelor in het bedrijfsmanagement, afstudeerrichting rechtspraktijk
Recht is alomtegenwoordig in onze maatschappij en wordt met de dag complexer. Dagelijks duiken immers nieuwe probleemsituaties op die vragen om nieuwe wetten. In deze afstudeerrichting verdiep je je in het complexe en snel veranderende recht en leer je op een praktische en probleemoplossende manier met juridische bronnen om te gaan.
Meer over de bachelor rechtspraktijk
Waarom rechtspraktijk in afstandsonderwijs?
- Je hoeft je niet te verplaatsen, je studeert waar en wanneer je wil. Bovendien laten we je niet zomaar aan je lot over. Een team van competente lectoren staat je bij. Zowel tijdens de contactmomenten als online (e-mail, forum, Microsoft Teams videogesprekken …). Zelfstudie met begeleiding dus.
- Cursussen op maat van zelfstudie. Het studiemateriaal wordt aangeboden op een manier die je toelaat de theorie via zelfstudie te verwerken. Elk opleidingsonderdeel heeft een overzichtelijke studiewijzer die je wegwijs maakt in de cursus.
- Contactmomenten na de werkuren. Tijdens de contactmomenten reiken de docenten theoretische kapstokken aan en kun je extra begeleiding krijgen. Alle contactmomenten worden online georganiseerd na 18 uur of in het weekend. Je hoeft je dus niet naar de campus te verplaatsen.
- Online begeleiding door vakexperten. Op het digitaal leerplatform Chamilo vind je per opleidingsonderdeel een leerpad dat je doorheen de leerstof en oefeningen gidst, verschillende oefeningen en zelftests, aankondigingen, … kortom alles dat je nodig hebt om je de leerstof zelfstandig eigen te maken. Dankzij het forum blijf je in contact met je medestudenten en met je lectoren. Zo krijg je de nodige begeleiding, waar en wanneer jij wil. Bovendien krijg je ook feedback bij de oefeningen en zelftests. Zo heb je een zicht op je vorderingen.
- Grote flexibiliteit. Aan HOGENT kun je ieder opleidingsonderdeel in beide semesters volgen. Zo krijg je de nodige flexibiliteit om steeds verder te kunnen met jouw persoonlijk traject.
Beroepsmogelijkheden
Naast universitairen is er een grote vraag naar bachelors met een degelijke praktische juridische opleiding. Waar kan je als werknemer aan de slag?
- In de traditionele juridische sector zoals in een advocaten- of notariskantoor of bij een gerechtsdeurwaarder.
- Bij de griffies van de rechtbanken, de administratieve diensten van het parket, de justitiehuizen en de gerechtelijke politie.
- Bij juridische afdelingen van bedrijven, banken, verzekeringsmaatschappijen, OCMW, enzovoort.
Nuttige links
Een alternatieve manier van hoger onderwijs.
Je bereikt dezelfde eindcompetenties als de dagstudenten, alleen de weg ernaartoe is anders.
Een alternatieve manier van hoger onderwijs.
Je bereikt dezelfde eindcompetenties als de dagstudenten, alleen de weg ernaartoe is anders.
Praktisch.
Een programma op jouw maat
Als afstandsleerder stel je zelf je programma samen. Je doet dat in functie van je beschikbare tijd, behoeften en wensen. Wij zien er uiteraard op toe dat je keuze realistisch en consistent is. Jij bepaalt samen met de studietrajectbegeleider hoeveel opleidingsonderdelen je per semester opneemt uit een totaalprogramma van 180 studiepunten. Misschien kom je zelfs in aanmerking voor een verkort traject. Dit check je af bij de studietrajectbegeleider.
De opleiding in afstandsonderwijs
Ongeveer één keer per maand plannen we een contactmoment voor elk opleidingsonderdeel. Altijd na 18 uur of in het weekend, zodat je dit nog kan combineren met andere activiteiten. Tijdens deze contactmomenten kan je altijd terecht bij de vaklector met je vragen over de leerstof. Soms worden tijdens deze contactmomenten oefeningen gemaakt of bepaalde leerstof nog eens toegelicht. Deze contactmomenten zijn meestal vrijblijvend. Voor sommige opleidingsonderdelen is je aanwezigheid enkele keren verplicht. Hier leg je geen examen af, maar word je permanent geëvalueerd. De contactmomenten worden bekendgemaakt bij het begin van elk semester.
Stage
Je rondt je programma af met een stage. Afhankelijk van je specifieke huidige werkomgeving kan je deze op de werkvloer volbrengen.
Examens
De examenregeling hangt samen met het gekozen studieprogramma. De examenperiodes liggen vast: in januari, in juni en in augustus-september. De examens gaan overdag door op de campus. Hiervoor kan het Vlaams opleidingsverlof (VOV) of het betaald educatief verlof (BEV) goed van pas komen als je daar recht op hebt.
Locatie
Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1
9000 Gent
Prijs
Het inschrijvingsgeld hangt af van het aantal studiepunten dat je opneemt en het feit of je al dan niet beursstudent bent. Hier een indicatie voor een niet-beurstarief student:
- vast gedeelte: 288 euro
- variabel gedeelte van 13,80 euro per opgenomen studiepunt.
Deze bachelor in afstandsleren komt in aanmerking voor verschillende Vlaamse opleidingsincentives. HOGENT is erkend als opleidingsverstrekker in het kader van de kmo-portefeuille (erkenningsnummer kmo-portefeuille van HOGENT: DV.O101616). Meer info vind je op vlaio.be. Heb je toch nog vragen over tijdskrediet, Vlaams zorgkrediet, loopbaanonderbreking, Vlaams opleidingsverlof of andere financiële ondersteuning? Neem dan contact op met STUVO via zorg@hogent.be
Erkenningsnummer kmo-portefeuille: DV.O101616 Meer info: vlaio.be
Ongeveer één keer per maand plannen we een contactmoment voor elk opleidingsonderdeel.
Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.
Rechtspraktijk
In de bachelor rechtspraktijk (3 jaar) duik je in het complexe en snel veranderende recht. Als praktijkjurist kan je terecht in een rechtbank, notariaat, advocatenkantoor …
Verkort traject bedrijfsmanagement
Heb je al een diploma hoger onderwijs op zak, maar wil je graag nog een bijkomend diploma? Dankzij een verkort traject kan je in een beperkte studietijd een extra diploma behalen.Juridisch-administratieve ondersteuning
In het graduaat juridisch-administratieve ondersteuning leer je niet alleen op school maar ook op de werkvloer bij bijvoorbeeld advocaten, gerechtsdeurwaarders, notarissen en griffies. De …