Facebook Pixel Micro degree financiële planning voor particulieren - Hogeschool Gent
Foto Micro degree financiële planning voor particulieren

Financiële planning voor particulieren.

F

Financiële planning voor particulieren.

Je financiële kennis naar een hoger niveau tillen? Met de micro degree financiële planning voor particulieren word je een specialist in alles wat te maken heeft met beleggingen, kredieten en vermogens­planning voor particulieren. De micro degree is een deel­traject van de bachelor­opleiding bedrijfs­management, afstudeer­richting financiën en verzekeringen.

In een voortdurend veranderend financieel landschap is het belangrijk om mensen met gepast en gepersonaliseerd advies te kunnen begeleiden om financiële beslissingen te nemen. Ook voor je eigen financiële planning zijn de inzichten die je verwerft in deze micro degree zeer nuttig.

Je krijgt inzicht in de werking en onderdelen van de financiële markt. Je leert de verschillende beleggings­producten en de werking van de beurs kennen. Aangevuld met de technische kennis van portefeuille­beheer stelt deze micro degree je in staat een gevarieerde portefeuille te beheren, risico's in te schatten en in te spelen op markt­ontwikkelingen. Bovendien worden jouw commerciële technieken aangescherpt tijdens rollenspelen met betrekking tot beleggings­producten.

Je leert professioneel advies verstrekken over woon­kredieten en de daarbij horende fiscaliteit. Hoe schat je het krediet­risico in? Welke verschillende financierings­vormen en zekerheden zijn er? En hoe kan je fiscaal optimaliseren? Dit gebeurt door een theoretische basis die wordt toegepast in specifieke praktijkcases.

Als financiële planner moet je het financieel vermogen kunnen structureren en organiseren en daarnaast inspelen op belangrijke levens­gebeurtenissen. Je maakt kennis met de basis­wetgeving en de verschillende technieken, dewelke je toepast in specifieke situaties. Finaal kan je een advies formuleren voor een optimale vermogens­planning op maat.

Tot slot dompelen we je onder in de complexe wereld van de personenbelasting. Je leert je eigen aangifte begrijpen, optimaliseren en invullen.

Voor wie?

  • Je wil je verder ontplooien en de wereld van kredieten aan particulieren en beleggen ontdekken.
  • Je wil je loopbaan in eigen handen nemen en je omscholen om in de financiële sector aan de slag te gaan. Financiële instellingen smeken om gemotiveerde mensen met commerciële flair.
  • Je studeert nog en bent een ander studie­traject aan het afwerken met nog een beperkt aantal studiepunten. Dan kan je de vrijgekomen tijd op een interessante en nuttige manier invullen door je financiële geletterdheid naar een hoger niveau te tillen.

chat met de opleidings­coördinator →

download de brochure →

volg een online infosessie →

toelatings­voorwaarden

Je hebt een diploma secundair onderwijs of je hebt al een graduaats-, bachelor- of master­diploma op zak.

studieomvang

De micro degree financiële planning voor particulieren heeft een studie­omvang van 27 studie­punten. Je kan het programma starten in september of in februari en afronden in één semester of spreiden over meerdere semesters.

attestering

Voor alle opleidings­onderdelen ontvang je een credit­attest. Als je slaagt voor alle opleidings­onderdelen, ontvang je een attest van de micro degree financiële planning voor particulieren.

prijs

Het studiegeld van de micro degree bestaat uit een vast bedrag van € 288 en een variabel bedrag van € 13,80 per studiepunt. De micro degree financiële planning voor particulieren bestaat uit 27 studie­punten. Het totale studiegeld bedraagt als niet-beurs­student dus € 660,6 voor de volledige micro degree in één academiejaar (2024-2025).

In het studiegeld zijn de kosten van de boeken, syllabi, studie-uitstappen, project­werking en dergelijke niet inbegrepen.

Je bent in staat particulieren met gepersonaliseerd advies te begeleiden bij het nemen van een financiële beslissing.

In dagonderwijs of afstandsonderwijs

Je kan het programma volgen via afstands­onderwijs of in dagonderwijs op de campus. Bovendien is het programma zeer flexibel: je kan de micro degree in 1 semester afwerken of spreiden over een volledig jaar of langer. De keuze ligt bij jou, zodat je een passende mix kan vinden met je andere studies of je huidige loopbaan, het gezinsleven en vrijetijds­besteding.

Starten in september of februari

Het leven is te kort om te wachten tot het volgende academie­jaar om aan een opleiding te beginnen. Daarom kun je jouw opleiding ook starten in februari bij de start van het nieuwe semester.

Programma

Programma van de micro degree financiële planning voor particulieren.
Opleidingsonderdeel studiepunten
Beurs en beleggingen 6
Toepassingen op portefeuillebeheer 4
Financiële markten 4
Kredieten aan particulieren 4
Vermogensplanning 4
Personenbelasting 5
Totaal 27
profielfoto Ineke De Vleeschouwer

Ineke De Vleeschouwer

Coördinator

Chat met Ineke
Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

IInschrijven

Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?

Neem contact op met de studietraject­begeleider van deze micro degree ann.verdonck@hogent.be

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Financiën en verzekeringen

Financiën en verzekeringen (financie- en verzekerings­wezen) is een afstudeer­richting van de bachelor bedrijfs­management. Duik in de wereld van verzekeringen, bank- en …

Toegepaste fiscaliteit
Met de bachelor-na-bachelor toegepaste fiscaliteit word je fiscaal deskundige in dagonderwijs (1 jaar) of in avondonderwijs (2 jaar). Tijdens deze unieke vervolgopleiding leer je de fiscaliteit kennen in al zijn facetten.