Foto Schisis

Schisis.

Logopedische behandeling bij kinderen met cleft palate.

S

Schisis.

Wil je als logopedist je kennis uitbreiden over de behandeling van kinderen met schisis? Mis je wat kennis en vaardigheid om vastberaden je eerste schisis-casus te begeleiden? Wil je hands-on tools om kinderen met een cleft palate te ondersteunen? Met deze korte opleiding voel je je gesterkt om met voldoende vertrouwen te starten.

Wanneer je begint met met het begeleiden van kinderen met schisis maar je nog geen echte ervaring hebt, kan het je al eens ontbreken aan durf om aan de slag te gaan met een casus. Misschien is het gewoon al een hele tijd geleden dat je rond cleft palate werkte en wens je een opfrissing of misschien ontbreekt het je gewoon aan deze specifieke know-how. Geen nood. Deze micro-credential start bij de basis en gids je stap voor stap door de essentie.
Vervolgens duiken ervaren lesgevers en logopedisten en onderzoekers met jou in de materie.

Inschrijven →

Van diagnostiek tot behandeling; deze opleiding neemt je aarzeling weg en helpt je om met de juiste startkennis aan de slag te kunnen en met de nodige diepgang je casus verder aan te pakken.

De evaluatie gebeurt aan de hand van een casusbespreking (mondeling en schriftelijk) en een mondeling examen.

Flexibel (hybride) studeren.

We bieden een mix aan van online en offline leren, waardoor een deel van de leerstof op eigen tempo en in eigen tijd zelfstandig kan verwerkt worden. De klassikale lessen op de campus worden efficiënt georganiseerd, op een halve dag of tijdens een vakantieperiode. Op verschillende momenten wordt hybride les gegeven en kan je ervoor kiezen om online aan te sluiten.

Aanwezigheid op campus wordt wel verwacht tijdens de oefensessies en hoorcolleges. In totaal gaat dit over 3 contactmomenten (1 volle dag en 2 halve dagen)

Je lesgevers.

Gertie Vandendriessche werkt als logopediste in het schisisteam van AZ Sint-Jan te Brugge. Zij is tevens stemtherapeute voor kinderen en volwassenen en begeleidt stotterpatiënten.  Gertie zal onder andere het instrumenteel onderzoek bij patiënten met schisis toelichten en de mogelijkheden tot het inzetten van semi occluded vocal tract exercises (SOVTE) in de behandeling van deze doelgroep.

Ida Walgraef is lector en onderzoeker bij HOGENT-onderzoekscentrum 360° Zorg en Welzijn. Ze heeft ervaring met de logopedische behandeling van jonge kinderen op vlak van voeding en communicatie­problemen. Ida zorgt dat je een sterke theoretische achtergrond verwerft en kennis hebt over de meeste recente ontwikkelingen in de literatuur. Hierdoor sta je sterk in het klinisch redeneren bij uiteenlopende casussen rond schisis.

Mie Cocquyt is logopediste en onderzoeker bij het HOGENT-onderzoekscentrum 360° Zorg en Welzijn en heeft zich gespecialiseerd in vroegbegeleiding bij kinderen met schisis. Zij heeft talloze jonge kinderen met schisis en hun gezinnen begeleid en zal haar inzichten uit onderzoek en praktijk met ons delen.

Geen voorkennis over schisis vereist.

Deze cursus is afgestemd op het niveau van onze bachelorstudenten in het derde jaar met wie je de lessen samen volgt. De lesinhouden omvatten een stevige basis in diagnostiek en behandeling bij kinderen met schisis.
Verdere verdieping is wel mogelijk, maar is niet vereist om het creditbewijs te behalen.

Behaal de bijzondere beroepstitel.

Combineer beide postgraduaten of kies voor het complete postgraduaat intensieve zorgen en spoedgevallenzorg en kies ook voor beide stages (2 x 15 extra studiepunten via een creditcontract).
Zo voldoe je aan de Vlaamse regelgeving inzake hoger onderwijs en de criteria van het ministerie van Volksgezondheid voor het verkrijgen van de bijzondere beroepstitel Intensieve zorg en spoedgevallenzorg.

Werken en studeren

Door het deeltijds lessenrooster en de combinatie van online en op campus studeren is deze opleiding perfect te combineren met een job, gezin, andere studie, stage of andere tijdsbesteding.

Inschrijven →

Korting op je opleiding.

Werk je in de privésector? Wil je werken en studeren combineren? Dan kan je misschien extra steun krijgen. Deze micro-credential komt in aanmerking voor de subsidies van kmo-portefeuille en Vlaamse opleidings­incentives. Erkenningsnummer HOGENT: DV.O101616

Tijd krijgen om te studeren.

Deze microcredential is onderdeel van de bachelor in de logopedie en de audiologie die is opgenomen in de opleidingsdatabank en komt daardoor in aanmerking voor Vlaams opleidingsverlof (VOV). Erkenningsnummer Opleidingsdatabank: ODB-X01119

Meer info over Vlaamse opleidingsincentives →

Meer info over steunmaatregelen →

Ook onze dienst studentenvoorzieningen (STUVO) biedt ondersteuning.

Meer info over financieringssteun via STUVO →

Wat komt aan bod tijdens deze micro-credential?

1

Basiskennis.

  • Basiskennis over schisis + anatomie 
  • Prevalentie, ontstaan 
  • Vakterminologie  
  • Classificatie 
  • Anatomische structuren van het VFAM 
  • Normale en afwijkende werking van het VFAM

format: zelfstudie via een online digitaal leerpad.

2

Kennis.

De gevolgen van schisis op algemeen vlak en op gebied van:

  • chirurgie
  • voeding
  • psychosociaal vlak
  • spraak en taal
  • ...

Je krijgt een beter inzicht in de werking van het schisisteam. Daarbij lichten we het belang van de multidisciplinaire werking toe vanuit de blik van de logopedist. 

format: (hybride) hoorcollege

3

Diagnostiek.

We verdiepen ons in perceptueel en instrumenteel onderzoek met aandacht voor correcte foutenanalyse. (muv instrumenteel onderzoek)

Gaande van een correcte diagnosestelling met een diepgaande foutenanalyse tot het geven van logopedische interventies op maat (vanaf 3j). Je verwerft de nodige kennis en vaardigheden om tot een correcte diagnose te komen.

format: (hybride) hoorcollege

4

Behandeling.

Je maakt kennis met de vroegbegeleiding van kinderen met schisis. Je leert hoe je kinderen vanaf 3 jaar op verschillende manieren kan begeleiden ondersteunen. 

Komen aan bod:

  • SOVT technieken
  • spraakstoornissen
  • voedingsbegeleiding

format: hoorcollege

5

Casus.

We bespreken samen één casus en werken die uit. Daarbij voorzien we tijd voor je vragen en feedback.

Je presenteert de casusopdracht met aandacht voor interactie en reflectie.

format: werkcollege

6

Verdieping (facultatief).

Je krijgt de mogelijkheid tot verdere verdieping, maar dit is niet vereist om je credits te behalen.

Indien je dit wenst krijg je

  • de mogelijkheid om eigen casus in te brengen; bvb complexere casussen waarmee je niet vooruit geraakt.
  • verdiepende literatuur (over o.a. vroeg-begeleiding van kinderen met schisis, fonologische benadering, ...)
  • informatie over schisis binnen syndromale aandoeningen.

Praktisch.

 

Doelgroep

De opleiding richt zich tot bachelors in de logopedie en studenten logopedie HOGENT die aan de volgtijdelijkheidsregels voldoen.

Ben je dus logopedist en heb je een specifieke interesse in schisis, wil je daarover kennis vergaren of net opfrissen? Word je geconfronteerd met een casus rond schisis maar voel je je nog niet zeker genoeg om de begeleiding te starten? Met deze korte opleiding ben je er klaar voor!

Deze opleiding is minder geschikt voor logopedisten met een doorgedreven kennis en ervaring. Heb je toch een vraag of wil je met ons samenwerken? Neem dan gerust vrijblijvend contact op.

 

Lesdagen* en studie-omvang

Je hebt telkens les op vrijdag.

Met deze micro-credential investeer je in een opleiding van 3 studiepunten** die je opneemt via een creditcontract.
De lesinhouden zijn verdeeld over digitale leerpaden in zelfstudie, hoorcolleges en oefensessies. 
Deze opleiding is een keuzevak in het 3e jaar van de bachelor logopedie en de audiologie, waardoor je de hoorcolleges samen met de bachelor-studenten volgt.

3/10/25

13.30-15.30

Hybride les

10/10/25

13.30-17.45

Hybride les

31/10/25*

8.15-17.45

Hoorcollege +
Oefensessie

28/11/25*

8.15-12.30

Hoorcollege 

 

13.30-15.30

Hybride les

5/11/25

12.30-13.30

Online

12/12/25

13.30-17.45

Oefensessie

(*) Onder voorbehoud van wijzigingen.

(**) Studiepunten drukken het gewicht uit van een opleidings­onderdeel binnen een opleiding. Eén studiepunt staat voor 25 à 30 uren totale studietijd.

 

Certificaat

Je behaalt een creditbewijs voor 3 credits wanneer je deze micro-credential succesvol afrondt. Deze worden opgenomen in je creditcontract.

 

Kostprijs

345 euro
(prijzen vrijgesteld van btw volgens art. 44)

logo dienstverlener voor de kmo-portefeuille

Deze opleiding komt in aanmerking voor de kmo-portefeuille van VLAIO en het Vlaams opleidingsverlof.

Meer info over werken en studeren →

 

Locatie

online en op
Campus Vesalius
Keramiekstraat 80
9000 Gent

 

Inschrijven

Registreer voor de
micro-credential schisis →

(Deelnemers die tenminste 10 kalenderdagen voorafgaand aan de startdag van de bijscholing betaald hebben en niet kunnen deelnemen krijgen het inschrijvingsgeld volledig terugbetaald. Deelnemers die ingeschreven zijn en minder dan 10 kalenderdagen voorafgaand aan de startdag of erna de bijscholing stopzetten, dienen het volledige inschrijvingsgeld te betalen.)

 

Contact

Nood aan meer informatie? We zijn er voor jou. 

Ida Walgraef
ida.walgraef@hogent.be

  • Vragen over je dossier kmo-portefeuille voor deze bijscholing: kmoportefeuille@hogent.be
     
  • Wil je als organisatie beroep doen onze expertise, wil je met ons samenwerken of wens je misschien een groepstraining op maat van je organisatie? Neem dan contact op met 360zorgenwelzijn@hogent.be of klik door naar onze expertenpagina en leer hen kennen!
    Sfeerbeeld

    Nog vragen?

    Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

    W



    Waar?

    Online & de fysieke hoorcolleges
    vinden plaats op campus Vesalius
    Keramiekstraat 80
    9000 Gent


    Stopzettings­voorwaarden:  Bij uitschrijven door de student vóór de 15de kalenderdag vóór start van het academiejaar of vóór de 15de kalenderdag vóór de start van het 2de semester: volledige terugbetaling van het inschrijfgeld; Bij uitschrijven door de student vanaf de 15de kalenderdag vóór start van het academiejaar of vanaf de 15de kalenderdag vóór start van het  2de semester: het volledige inschrijfgeld wordt aangerekend; Regeling bij overmachtsituatie (bv. overlijden, ernstige en niet te voorziene medische aandoening, …): De student die om deze reden terugbetaling vraagt, richt een gemotiveerd schrijven tot de coördinator van het postgraduaat. Het departementshoofd beslist over het al dan niet terugbetalen en het bedrag dat wordt terugbetaald; Bij annulering van het postgraduaat door HOGENT: Studenten worden uitgeschreven en het volledige inschrijfgeld wordt onmiddellijk terugbetaald.

    Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

    blijven (bij)leren

    Bekijk ons uitgebreid aanbod navormingen, studiedagen, bijscholingen of nascholingen, workshops, symposia en congressen. Dit zijn korte vormingen van een of meerdere dagen. Een ideale manier om je …

    Micro-credential meertalige communicatie­training voor de zorg­professional

    Heb je al een bachelor of master in de zorgsector en wil je je talen­kennis bijschaven? Via deze micro-credential leer je service­gericht en professioneel communiceren in het Frans en het …

    Verkort traject logopedie en audiologie
    Heb je al een diploma hoger onderwijs, maar wil je nog een bijkomend diploma? Bekijk deze vaak voorkomende verkorte trajecten voor logopedie en audiologie.
    Leerstoornissen

    Het postgraduaat leer­stoornissen richt zich tot bachelors en masters in de logopedie met minimaal twee jaar ervaring in het begeleiden van kinderen of jong­volwassenen met …

    FAITH
    LifeCity: een gesprektool voor begeleidingsgesprekken rond emoties, talenten, dromen en hulpbronnen van kinderen en jongeren.