Foto Verkort traject educatieve bachelor secundair onderwijs

Secundair onderwijs.

S

Jongeren inspireren en motiveren.

Word jij de leraar die leer- en ontwikkelkansen biedt voor elke leerling, sterk samenwerkt binnen een schoolteam, een maatschappelijk engagement opneemt en bijdraagt aan kwaliteitsontwikkeling van het vak en de school? Word jij de leraar die future proof in het werkveld staat: leergierig, verantwoordelijk, flexibel …?

Dan is deze vernieuwde lerarenopleiding beslist iets voor jou. Om met deze opleiding te starten, moet je maar aan één voorwaarde voldoen: beschikken over een bachelordiploma. Als je minstens twee jaar afgestudeerd bent, kan je ook instromen via een opleidingskwalificerend onderwijstraject in samenwerking met VDAB. Je volgt dan het intensieve traject.

Praktijk

Van bij de start maken praktijkopdrachten integraal deel uit van de lessen. Op die manier maak je snel kennis met de onderwijspraktijk. De lessen die je volgt bieden je niet alleen kennis en inzicht. Ze inspireren je ook voor je opdrachten en stages waarin je jezelf mag uitleven en bewijzen.

De lerarenopleiding omvat in totaal 60 studiepunten, waarvan 30 studiepunten praktijk. Met andere woorden: het praktijkgedeelte (stage) maakt een heel belangrijk deel uit van het geheel. Het stagegedeelte is verdeeld over twee stageblokken. Het omvat observatiestages en zelf lesgeven op een school en/of in een alternatieve opleidingsomgeving. Aanvankelijk dienen je stages om je met je latere job te laten kennismaken. Geleidelijk aan zal je de opgedane kennis en vaardigheden toepassen in de stagelessen die je zelf geeft en zal je vlot meedraaien in het onderwijs.

“Mijn opleiding secundair onderwijs aan HOGENT heb ik positief ervaren. Een grote troef vond ik dat we al in het eerste jaar van de opleiding stage hadden. Ik voelde me dan ook goed voorbereid om mijn beroep als leerkracht uit te oefenen.”

Thomas de Pourcques
oud-student

Onze troeven!

 • Afstands- en contactonderwijs
 • Uitstekende faciliteiten en ligging
 • Tevreden studenten creëren aangename sfeer
 • Sterk praktijkgericht
 • Flexibel

Word leraar, waar wacht je nog op.

Afstands- en contactonderwijs

Voor elk vak zoeken we de juiste combinatie van kwalitatief afstandsleren en voldoende contactmomenten. Op die manier word je optimaal ondersteund tijdens je leerproces. Dat betekent dat je deels leert via contactonderwijs (in de klas). En dat je deels de leerstof thuis verwerkt (op afstand). Je maakt daarvoor intensief gebruik van de elektronische leeromgeving Chamilo.

Tevreden studenten
creëren aangename sfeer

We stemmen de lesaanpak en de leeromgeving af op een volwassen publiek. Dat stelt je in staat de opleiding te combineren met je job en je gezin. We stellen heel wat gerichte vragen aan onze studenten over de vakken, de lesaanpak en de opdrachten. Zo kunnen we de opleiding continu optimaliseren.

Flexibel

Je kunt les volgen op verschillende tijdstippen tijdens de week. Naast het modeltraject tekenen wij een individueel traject voor je uit, volledig afgestemd op jouw job- of gezinssituatie.

Elk semester kan je de studielast verlichten of verzwaren. Je kan de opleiding ook spreiden over een langere periode. Op die manier krijg je alle mogelijke slaagkansen.

Uitstekende faciliteiten ligging

Ten slotte geniet je van de vele faciliteiten van HOGENT. Zo krijg je toegang tot de bibliotheek en het open leercentrum van HOGENT. Je kan ook gebruik maken van traject- en zorgbegeleiding. De campus beschikt over een ruime parking en bevindt zich op vijf minuten wandelen van het station Gent-Sint-Pieters.

Sterk praktijkgericht

Het praktijkgedeelte van de lerarenopleiding omvat 30 van de 60 studiepunten. Het doel? Je optimaal voorbereiden op de eisen van het hedendaagse onderwijs.

Match ik met deze opleiding?

1

Je hebt een bachelor­diploma en misschien ook een (ruime) beroeps­ervaring en bent gepas­sio­neerd door je vak. Die uitgebreide kennis wil je nu graag doorgeven aan jongeren.

2

Leerkracht secundair onderwijs, volwassenen­onderwijs of vormings­werk? Dat klinkt je als muziek in de oren.

3

Je wil je carrière graag een nieuwe wending geven. Nieuwe kansen creëren voor jezelf door een bijkomend diploma hoger onderwijs te behalen.

4

Je kiest voor een praktijkgerichte opleiding. Liever praktische vakken en opdrachten op de werkvloer dan enkel theorie studeren.

Welke vakken mag ik geven?

Dat hangt af van het diploma dat je hebt behaald en je beroepservaring. Wil je weten welke lessen je later aan jongeren of volwassenen kan geven?

Surf dan naar de website van het departement onderwijs.

 

Tijdens de eerste lessen van de opleiding kijken we dit grondig na voor elke student. Je vraag over je vakbevoegdheid kan je ook mailen naar het departement onderwijs via onderwijsbevoegdheid. secundaironderwijs@vlaanderen.be. Of je kan bellen naar het gratis nummer 1700. Dat is het centrale contactpunt van de Vlaamse overheid. Je kan er met al jouw vragen terecht tijdens de werkdagen van 9 tot 19 uur.

Waar kan je deze opleiding volgen?

Deze opleiding wordt aangeboden op campus Schoonmeersen in Gent.

Heb je vragen?

We helpen je graag verder! Stuur een mailtje naar communicatie@hogent.be.

Zit je met vragen over je studieloopbaan? Neem dan contact op met de studietrajectbegeleider van jouw opleiding.

Nuttige links

Inschrijven
bezoek ons

Hoor het 's van een ander!

“Ik voelde mij van bij de eerste ontmoeting met de school al meteen op mijn gemak. Op HOGENT ben je geen nummer, je wordt steeds persoonlijk begeleid. De lectoren kennen niet alleen je naam maar ze kennen je ook als persoon. Dit maakt het net zo mooi, je evolueert er van student naar een echte leraar.”

Lyna Van Goethem, student

Wat na je diploma?

Werken

Als leerkracht in het middelbaar onderwijs kan je op verschillende manieren aan de slag Bijvoorbeeld:

 • in de eerste en tweede graad van het ASO, TSO en alle graden van het BSO
 • voor sommige vakken mag je ook in de derde en vierde graad werken
 • voor sommige vakken mag je ook in het deeltijds kunstonderwijs werken
 • in het volwassenenonderwijs
 • in het tweedekansonderwijs
 • in de culturele sector
 • in de particuliere sector
 • in de privésector
 • in een ziekenhuisschool

Verder studeren

Heb je de smaak te pakken en wil je verder studeren? Dat kan! HOGENT biedt allerlei verkorte trajecten aan waarmee je andere opleidingen kan volgen op basis van je educatieve bachelor in het onderwijs: secundair onderwijs. Op basis van je diploma kan je via een verkort traject lesbevoegdheid behalen voor een extra onderwijsvak.

Ontdek alle mogelijkheden

Wat je nog moet weten.

Dat je al vanaf het eerste academiejaar stage mag lopen in een middelbare school.

Dat je bovendien stage mag lopen in alle mogelijke onderwijsnetten.

Dat die stageplaats zo dicht mogelijk bij je woonplaats of kotadres gelegen is.

Dat je een individuele coach krijgt.

Dat die coach je persoonlijk begeleidt doorheen het hele traject.

Dat al onze afgestudeerde leerkrachten in alle onderwijsnetten actief zijn.