Faculteit Mens en Welzijn

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 26 29
  fmw@hogent.be

Faculteit Natuur en Techniek

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270 (voetgangers, openbaar vervoer)
9000 Gent
  +32 (0)9 243 27 00
  fnt@hogent.be

Faculteit Bedrijf en Organisatie

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 22 00
  fbo@hogent.be

School of Arts

Campus Bijloke
J. Kluyskensstraat 2
9000 Gent
  +32 (0)9 267 01 00
  www.hogent.be/arts
  schoolofarts@hogent.be

VERKORT TRAJECT EDUCATIEVE BACHELOR SECUNDAIR ONDERWIJS

Afbeelding Verkort traject educatieve bachelor secundair onderwijs

Jongeren inspireren en motiveren


Word jij de leraar die leer- en ontwikkelkansen biedt voor elke leerling, sterk samenwerkt binnen een schoolteam, een maatschappelijk engagement opneemt en bijdraagt aan kwaliteitsontwikkeling van het vak en de school? Word jij de leraar die future proof in het werkveld staat: leergierig, verantwoordelijk, flexibel …?

Dan is deze vernieuwde lerarenopleiding beslist iets voor jou. Om met deze opleiding te starten, moet je maar aan één voorwaarde voldoen: beschikken over een bachelordiploma. Als je minstens twee jaar afgestudeerd bent, kan je ook instromen via een opleidingskwalificerend onderwijstraject in samenwerking met VDAB. Je volgt dan het intensieve traject.

 

Match ik met deze lerarenopleiding?


  • Je hebt een bachelordiploma en misschien ook een (ruime) beroepservaring en bent gepassioneerd door je vak. Die uitgebreide kennis wil je nu graag doorgeven aan jongeren.
  • Leerkracht secundair onderwijs, volwassenenonderwijs of vormingswerk? Dat klinkt je als muziek in de oren.
  • Je wil je carrière graag een nieuwe wending geven. Nieuwe kansen creëren voor jezelf door een bijkomend diploma hoger onderwijs te behalen.
  • Je kiest voor een praktijkgerichte opleiding. Liever praktische vakken en opdrachten op de werkvloer dan enkel theorie studeren.

Praktijk


Van bij de start maken praktijkopdrachten integraal deel uit van de lessen. Op die manier maak je snel kennis met de onderwijspraktijk. De lessen die je volgt bieden je niet alleen kennis en inzicht. Ze inspireren je ook voor je opdrachten en stages waarin je jezelf mag uitleven en bewijzen.

De lerarenopleiding omvat in totaal 60 studiepunten, waarvan 30 studiepunten praktijk. Met andere woorden: het praktijkgedeelte (stage) maakt een heel belangrijk deel uit van het geheel. Het stagegedeelte is verdeeld over twee stageblokken. Het omvat observatiestages en zelf lesgeven op een school en/of in een alternatieve opleidingsomgeving. Aanvankelijk dienen je stages om je met je latere job te laten kennismaken. Geleidelijk aan zal je de opgedane kennis en vaardigheden toepassen in de stagelessen die je zelf geeft en zal je vlot meedraaien in het onderwijs.

 

Onze troeven


Afstands- en
contactonderwijs

Voor elk vak zoeken we de juiste combinatie van kwalitatief afstandsleren en voldoende contactmomenten. Op die manier word je optimaal ondersteund tijdens je leerproces. Dat betekent dat je deels leert via contactonderwijs (in de klas). En dat je deels de leerstof thuis verwerkt (op afstand). Je maakt daarvoor intensief gebruik van de elektronische leeromgeving Chamilo.
 

Tevreden studenten
creëren aangename sfeer

We stemmen de lesaanpak en de leeromgeving af op een volwassen publiek. Dat stelt je in staat de opleiding te combineren met je job en je gezin. We stellen heel wat gerichte vragen aan onze studenten over de vakken, de lesaanpak en de opdrachten. Zo kunnen we de opleiding continu optimaliseren.

Flexibel
 

Je kunt les volgen op verschillende tijdstippen tijdens de week. Naast het modeltraject tekenen wij een individueel traject voor je uit, volledig afgestemd op jouw job- of gezinssituatie. Elk semester kan je de studielast verlichten of verzwaren. Je kan de opleiding ook spreiden over een langere periode. Op die manier krijg je alle mogelijke slaagkansen.

Uitstekende faciliteiten
en ligging

Ten slotte geniet je van de vele faciliteiten van HOGENT. Zo krijg je toegang tot de bibliotheek en het open leercentrum van HOGENT. Je kan ook gebruik maken van traject- en zorgbegeleiding. De campus beschikt over een ruime parking en bevindt zich op vijf minuten wandelen van het station Gent-Sint-Pieters.

Sterk
praktijkgericht

Het praktijkgedeelte van de lerarenopleiding omvat 30 van de 60 studiepunten. Het doel? Je optimaal voorbereiden op de eisen van het hedendaagse onderwijs.

 

Welke vakken mag je geven?


Dat hangt af van het diploma dat je hebt behaald en je beroepservaring. Wil je weten welke lessen je later aan jongeren of volwassenen kan geven? Surf dan naar de website van het departement onderwijs.

Tijdens de eerste lessen van de opleiding kijken we dit grondig na voor elke student. Je vraag over je vakbevoegdheid kan je ook mailen naar het departement onderwijs via onderwijsbevoegdheid. secundaironderwijs@vlaanderen.be. Of je kan bellen naar het gratis nummer 1700. Dat is het centrale contactpunt van de Vlaamse overheid. Je kan er met al jouw vragen terecht tijdens de werkdagen van 9 tot 19 uur.

 
 

Waar?

Deze opleiding wordt aangeboden op campus Schoonmeersen.

 

Nuttige links

bezoek ons
infomomenten

 
 
Inschrijven

Alle info over inschrijven aan HOGENT
vind je via onderstaande link

Inschrijven

 
Contact

Heb je nog vragen, neem dan contact op met de studietrajectbegeleider van de opleiding.

Contactgegevens


OPGELET
Het is niet omdat een bepaald diploma niet opgenomen is dat er geen mogelijkheid is tot het volgen van verkorte trajecten. Contacteer voor meer informatie de studietrajectbegeleider van de opleiding waarin je interesse hebt.

De inhoud en studieomvang van deze verkorte trajecten blijft onder voorbehoud van goedkeuring door HOGENT.
De minimale studieduur zoals hierboven opgegeven, houdt geen rekening met eventuele overlappingen en is afhankelijk van de lesroosters per semester. De minimale studieduur is van toepassing voor een inschrijving bij het begin van het academiejaar. Bij een instap in het tweede semester kan de minimale studieduur langer zijn. Sommige verkorte trajecten zijn niet toegankelijk bij een instap in het tweede semester.