Facebook Pixel Accountancy-fiscaliteit - Hogeschool Gent
Foto Accountancy-fiscaliteit

Accountancy-fiscaliteit.

A

Accountancy-fiscaliteit.

Je verwerft een diepgaande kennis van de boekhoudkundige en fiscale wetgeving. Je wordt een krak in het analyseren en interpreteren van financiële cijfers. En je leert bedrijven intern en extern bijstaan bij het nemen van fiscale, boekhoudkundige en financiële beslissingen.
Maar de opleiding gaat verder dan enkel cijfers.

Om een succesvol adviesverlener te worden heb je ook sterke communicatieve vaardigheden nodig. Zo leer je actief te luisteren om probleemstellingen in kaart te brengen. En je leert complexe situaties op een heldere en duidelijke manier over te brengen. Samen scherpen we je kritische ingesteldheid aan en leren je oplossingsgericht denken en doen.

En de laatste digitale trends?

Ook die verwerken we in ons opleidingspakket zodat je digitale kennis voor de volle honderd procent up-to-date is. Zo leer je onder andere werken met verschillende online boekhoudpakketten. De data die je daaruit exporteert, vormen de basis voor waardevolle adviesverlening.

 

Geen tijd om voltijds te studeren?
Check deze opleiding in afstandsleren.

Sfeerbeeld
"Ik werk nu als zelfstandig boekhouder. Boekhouding van onder­nemingen van A tot Z. Het directe klanten­contact in deze job spreekt mij enorm aan."

Kerim Van Steendam
oud-student

Schrijf je meteen in

Geef de wereld
het beste van jezelf.

Samen scherpen we je kritische ingesteldheid aan en leren we je oplossingsgericht denken en handelen.

Geef de wereld
het beste van jezelf.

Samen scherpen we je kritische ingesteldheid aan en leren we je oplossingsgericht denken en handelen.

Praktijk. 

Eerste jaar

Al vanaf het eerste jaar stimuleren we je via een bedrijfsproject om creatief en probleem­oplossend te denken en te handelen. Je kennis van strategisch en financieel management kan je daarop onmiddellijk toepassen. Voorts leg je in het eerste jaar een stevige basis op het vlak van boekhouden, fiscaliteit, recht en communicatie.

Tweede jaar

In het tweede jaar diep je je kennis van boekhouden en fiscaliteit verder uit. Je past die kennis toe via het accounting project. Dat project bevat zowel een caseweek als een financieel project. In de caseweek voer je de boekhouding van een bedrijf van A tot Z en formuleer je vervolgens een klantgericht advies. In het financieel project licht je de financiële gezondheid van een onderneming door en formuleer je aanbevelingen.

Derde jaar

In het derde jaar vervolmaak je je kennis op het vlak van boekhouden en fiscaliteit. De bachelorproef houdt onder meer in dat je een geïntegreerd project uitwerkt samen met onze bedrijfspartners. Zo perfectioneer je je kennis van boekhouding, fiscaliteit, recht en financiële planning. Maar je schaaft ook aan je advies­verlenende vaardigheden. Als voorbereiding op het beroepsleven neem je ook deel aan rollenspellen in samenwerking met FOD Financiën en de Vereniging van accountants, bedrijfsrevisoren, belastingconsulenten, boekhouders en fiscalisten (VABF).

De boekhoudkundige en fiscale wetgeving evolueert continu. Tijdens dit laatste jaar spendeer je daarom veel aandacht aan levenslang leren. Want als je wil doorgroeien in deze richting, zal je je kennis steeds up-to-date moeten houden. Een uitdaging die het beroep nog boeiender maakt.

Match ik met accountancy-fiscaliteit?

1

Je bent gepassioneerd door alles wat met cijfers te maken heeft.

2

Je hebt een sterk analytisch denkvermogen.

3

Je wil ondernemings­cijfers ook interpreteren en vertalen naar een concreet advies op maat.

4

Goed communiceren vind je daarom heel belangrijk.

5

Vrienden omschrijven je als een betrouwbare persoon met een no-nonsense aanpak.

 

Wat na je diploma?

Werken

Met dit diploma kan je onmiddellijk aan de slag in een accountantsbureau of fiscaal advieskantoor. Maar vergeet niet: je kan ook werken in alle soorten ondernemingen en organisaties in alle mogelijke sectoren. Het is eenvoudig: overal waar men een boekhouding en een financieel beleid voert, heeft men accountant-fiscalisten zoals jij nodig. Dus ook in de openbare sector en bij alle gemeentelijke, provinciale of nationale administraties.

Verder studeren

Heb je na je opleiding de smaak te pakken en wil je verder studeren? Dat kan, bijvoorbeeld via deze vaak gekozen vervolgopleidingen:

 • een bachelor-na-bachelor toegepaste fiscaliteit (voor wie zich verder wil verdiepen in alles wat met belastingen te maken heeft)
 • een masteropleiding handelswetenschappen of toegepaste economische wetenschappen (via een schakelprogramma)

Ontdek alle mogelijkheden

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

W


Waar?

Deze opleiding wordt aangeboden op campus Mercator (Gent) en campus Aalst, elk met een eigen didactische aanpak. Je kan dus kiezen welke aanpak en campus het beste bij je past.

bekijk onze campussen →

IInschrijven

Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?

schrijf je in →

CCursussen inkijken

Wil je al een idee krijgen van welk studiemateriaal je voor de kiezen krijgt? Snuister dan eens in een selectie van onze cursussen.

cursussen inkijken →

Wat je nog moet weten.

 • Je verwerft een pak vrijstellingen voor het toelatingsexamen voor het beschermd beroep van ‘accountant’ en/of ‘belastingconsulent’: maar liefst 23 van de 25 opleidingsinhouden uit het toelatingsexamen tot de stage voor accountant.
   
 • Voor het toelatingsexamen tot de stage voor belastingconsulent ben je zelfs volledig vrijgesteld.
   
 • HOGENT biedt je de kans om een dubbel diploma te behalen. Het laatste jaar van je studietraject kan je immers volgen in Ephec, in Brussel. Dat is een partnerhogeschool van HOGENT waarvan de programma’s van de afstudeerrichtingen volledig zijn afgestemd op die van HOGENT. Daar afstuderen biedt je een dubbel voordeel. Je wordt ondergedompeld in de Franse taal. En op je diploma staat zowel HOGENT als Ephec. Een extra niet te onderschatten troef op de arbeidsmarkt.
   
 • Je kan deze opleiding ook volgen in afstandsonderwijs.