Facebook Pixel Accountancy-fiscaliteit - Hogeschool Gent
Foto Accountancy-fiscaliteit

Accountancy-fiscaliteit.

A

Accountancy-fiscaliteit.

 

Je verwerft een diep­gaande kennis van de boekhoud­kundige en fiscale wet­geving. Je wordt een krak in het analyseren en inter­preteren van financiële cijfers. En je leert bedrijven intern en extern bijstaan bij het nemen van fiscale, boekhoud­kundige en financiële beslissingen. Maar de opleiding gaat verder dan enkel cijfers.

Om een succesvol advies­verlener te worden heb je ook sterke communicatieve vaardig­heden nodig. Zo leer je actief te luisteren om probleem­stellingen in kaart te brengen. En je leert complexe situaties op een heldere en duidelijke manier over te brengen. Samen scherpen we je kritische ingesteld­heid aan en leren we je oplossings­gericht denken en doen.

En de laatste digitale trends?

Ook die verwerken we in ons opleidings­pakket zodat je digitale kennis voor de volle honderd procent up-to-date is. Zo leer je onder andere werken met verschillende online boekhoud­pakketten. De data die je daaruit exporteert, vormen de basis voor waardevolle advies­verlening.

 

Geen tijd om voltijds te studeren?
Check deze opleiding in afstandsleren.

Sfeerbeeld
"Ik werk nu als zelfstandig boekhouder. Boekhouding van onder­nemingen van A tot Z. Het directe klanten­contact in deze job spreekt mij enorm aan."

Kerim Van Steendam
oud-student

Download onze brochure

Schrijf je meteen in

Een boeiend beroep met toekomst­perspectief

Als moderne accountant word je een echte partner voor je toekomstige cliënten. Je denkt strategisch mee en adviseert hen. Niet alleen over hun boek­houding, maar ook over verschillende strategische, financiële en fiscale aspecten.

Een boeiend beroep met toekomst­perspectief

Als moderne accountant word je een echte partner voor je toekomstige cliënten. Je denkt strategisch mee en adviseert hen. Niet alleen over hun boek­houding, maar ook over verschillende strategische, financiële en fiscale aspecten.

Praktijk.

Eerste jaar

Al vanaf het eerste jaar stimuleren we je via een bedrijfs­project om creatief en probleem­oplossend te denken en te handelen. Je kennis van strategisch en financieel management kan je daarop onmiddellijk toepassen. Voorts leg je in het eerste jaar een stevige basis op het vlak van boek­houden, fiscaliteit, recht en communicatie.

Tweede jaar

In het tweede jaar diep je je kennis van boek­houden en fiscaliteit verder uit. Je past die kennis toe via het accounting project. Dat project bevat zowel een case­week als een financieel project. In de case­week voer je de boek­houding van een bedrijf van A tot Z en formuleer je vervolgens een klant­gericht advies. In het financieel project licht je de financiële gezond­heid van een onder­neming door en formuleer je aanbevelingen.

Derde jaar

In het derde jaar vervolmaak je je kennis op het vlak van boek­houden en fiscaliteit. De bachelor­proef houdt onder meer in dat je een geïntegreerd project uitwerkt samen met onze bedrijfs­partners. Zo perfectioneer je je kennis van boek­houding, fiscaliteit, recht en financiële planning. Maar je werkt ook aan je advies­verlenende vaardig­heden. Als voor­bereiding op het beroeps­leven neem je ook deel aan rollen­spellen in samen­werking met onder andere FOD Financiën.

De boekhoud­kundige en fiscale wetgeving evolueert continu. Tijdens dit laatste jaar spendeer je daarom veel aandacht aan levenslang leren. Want als je wil doorgroeien in deze richting, zal je je kennis steeds up-to-date moeten houden. Een uit­daging die het beroep nog boeiender maakt.

Iets vragen aan onze studenten?

Chat met een student

profielfoto Arne Buys

Arne

Oud-student

Chat met Arne
Praktijkgericht taalonderwijs

Professioneel communiceren wordt een belangrijk onderdeel van je job. Daar mag je vanuit gaan. In alle afstudeer­richtingen besteden we er dan ook veel aandacht aan. De focus ligt op de praktijk: op vlot en overtuigend praten, argumenteren, rapporteren en presenteren, zowel in het Nederlands, Frans als het Engels. Maar laat dat je niet afschrikken: tijdens het eerste jaar leer je Frans en Engels op eigen tempo totdat je het vereiste niveau voor het tweede jaar behaalt. Vanuit het taal­loket krijg je de nodige begeleiding en ondersteuning.

Meer info →

Dubbel diploma

HOGENT biedt je de kans om een dubbel diploma te behalen. Het laatste jaar van je studie­traject kan je immers volgen in EPHEC, in Brussel. Dat is een partner­hogeschool van HOGENT waarvan de programma's van de afstudeer­richtingen volledig zijn afgestemd op die van HOGENT. Daar afstuderen biedt je een dubbel voordeel. Je wordt onder­gedompeld in de Franse taal. En op je diploma staat zowel HOGENT als EPHEC. Een extra niet te onder­schatten troef op de arbeidsmarkt.

Match ik met accountancy-fiscaliteit?

1

Je bent gepassioneerd door alles wat met cijfers te maken heeft.

2

Vermogens­belasting, vliegtuig­taks, rekening­rijden, mobiliteits­budget … Je spitst de oren wanneer de media rapporteren over fiscale maat­regelen en hun sociale impact.

3

Je hebt een sterk analytisch denk­vermogen.

4

Je wil ondernemings­cijfers ook interpreteren en vertalen naar een concreet advies op maat.

5

Goed communiceren vind je daarom heel belangrijk.

6

Vrienden omschrijven je als een betrouw­bare persoon met een no-nonsense aanpak.

Wat na je diploma?

Werken

Accountant/boekhouder is een knelpunt­beroep: met dit gegeerd diploma kan je onmiddellijk aan de slag in een accountants­bureau of fiscaal advies­kantoor. Maar vergeet niet: je kan ook werken in alle soorten onder­nemingen en organisaties in alle mogelijke sectoren. Het is eenvoudig: overal waar men een boek­houding en een financieel beleid voert, heeft men accountant-fiscalisten zoals jij nodig. Dus ook in de openbare sector en bij alle gemeentelijke, provinciale of nationale administraties.

Voor de beschermde titels van ‘gecertificeerd accountant’ en ‘gecertificeerd belasting­adviseur’ dien je nog een toelatings­examen af te leggen bij het Institute for Tax Advisors & Accountants (ITAA). Door je opleiding krijg je al een pak vrij­stellingen hiervoor.

Verder studeren

Heb je na je opleiding de smaak te pakken en wil je verder studeren? Dat kan, bijvoorbeeld via deze vaak gekozen vervolgopleidingen:

Ontdek alle mogelijkheden

Opleiding volgen als werk­zoekende

De professionele bachelor accountancy-fiscaliteit is erkend door de VDAB en leidt op tot een knelpunt­beroep. Dat biedt je een grote kans op werk. Als je de opleiding volgt via de VDAB kan je je uitkering behouden en geniet je van financiële voordelen. Je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Meer info vind je op vdab.be/diplomaviavdab.

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

IInschrijven

Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?

schrijf je in →

CCursussen inkijken

Wil je al een idee krijgen van welk studiemateriaal je voor de kiezen krijgt? Snuister dan eens in een selectie van onze cursussen.

cursussen inkijken →

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Accountancy-fiscaliteit in afstandsonderwijs

Accountancy-fiscaliteit kun je volgen in dagonderwijs of in afstandsonderwijs. Met afstandsonderwijs studeer je op jouw tempo, waar en wanneer het past. Het studiemateriaal is aangepast voor …

Accounting administration

In de graduaats­opleiding accounting administration maak je kennis met alle facetten van boekhoud­kundig, fiscaal en financieel werk. In dag­onderwijs (2 jaar) of avond- en …

Toegepaste fiscaliteit

Met de bachelor-na-bachelor toegepaste fiscaliteit word je fiscaal deskundige in dagonderwijs (1 jaar) of in avondonderwijs (2 jaar). Tijdens deze unieke vervolgopleiding leer je de …

Gecertificeerd accountant

Terwijl je stage loopt aan het ITAA (Institute for Tax Advisers and Accountants), stoomt deze opleiding je klaar voor het beroep van gecertificeerd accountant. Met vrijstellingen voor de …

Bedrijfsmanagement

In de bachelor bedrijfs­management kan je kiezen tussen 7 afstudeer­richtingen en 1 allround traject: accountancy-fiscaliteit, financiën & verzekeringen, …

Verkort traject bedrijfsmanagement
Heb je al een diploma hoger onderwijs op zak, maar wil je graag nog een bijkomend diploma? Dankzij een verkort traject kan je in een beperkte studietijd een extra diploma behalen.