Facebook Pixel Accounting administration - Hogeschool Gent
Foto Accounting administration

Accounting administration.

A

Accounting administration.

In de graduaats­opleiding accounting administration maak je kennis met alle facetten van boekhoud­kundig, fiscaal en financieel werk. Als accountant help je een onder­neming overzicht te krijgen over alles wat met boek­houden, fiscaliteit en btw te maken heeft. Je doet dit telkens met de juiste juridische achtergrond en kennis van de deonto­logische code. Je communiceert klant­gericht en staat in voor de juiste adviezen.

Al doende leren

Wat maakt de opleiding zo bijzonder? De sterke praktijk- en beroepsgerichte aanpak waardoor je meteen wordt uitgedaagd je kennis naar de praktijk te vertalen. De opleiding stoomt je klaar om een concreet beroep te gaan uitoefenen.

Nadat je de basis­bouwstenen van het boekhouden onder de knie hebt, leer je ze zelfstandig toe te passen. Je leert werken met de meest recente boekhoud­software. En je leert ook de financiële kant van de bedrijfs­wereld kennen via stages en allerlei boeiende projecten. Denk bijvoorbeeld aan digitale werk­omgevingen en cases uit het werkveld. Zo bestaat een derde van je studie­tijd uit werkplek­leren.

Download de brochure

Wat leer je?

 • Je krijgt een uitgebreid overzicht van alle boekhoud­kundige, vennootschaps­rechtelijke en fiscale aspecten.
 • Je krijgt een juridische achtergrond zodat je elke boekhoud­kundige handeling kan kaderen in de correcte juridische reglementering.
 • Je krijgt kennis van de deontologische code.
 • Je maakt kennis met de continue verandering van het werkveld. Je leert in te spelen op nieuwe complexe uitdagingen en kan aan de slag met de nieuwste digitale boekhoud­toepassingen.
 • Je leert hoe je klant­gericht kan communiceren om klanten volledig en passend te informeren.

Algemene vakken zoals bedrijfs­management en talen komen niet aan bod. In deze opleiding werken we voornamelijk aan jouw praktische vaardigheden.

Sfeerbeeld
Je kan de opleiding volgen in Aalst, Gent en Lokeren. Kies welke campus en welk traject het beste bij je passen.

Flexibele trajecten

Het graduaat accounting administration kan je zowel overdag volgen als 's avonds en in het weekend. Welk traject het best bij je past? Dat hangt van jou af. We bieden flexibele trajecten aan waarbij de student centraal staat.

Schrijf je meteen in

profielfoto Debora Braeckevelt-Zeelig

Debora

student

Chat met Debora

Dagonderwijs

Duurtijd?

Het dagtraject duurt minimaal twee jaar (120 studie­punten). Wil je deze opleiding liever in meerdere jaren volgen? Dat kan! Bespreek het met de studietrajectbegeleider.

Waar?

Je volgt les op campus Mercator in Gent, campus Lokeren of campus Aalst.

Wil je later instappen in het academiejaar? Dan kan je ook starten in februari.


Avond- en weekendonderwijs

Duurtijd?

Het combinatietraject van avond- en weekend­onderwijs duurt drie jaar (120 studie­punten). In dit traject heb je gemiddeld twee avonden en één zaterdag­voormiddag per week les.

Wil je deze opleiding liever meer gespreid of op een kortere periode volgen? Dat kan! Bespreek het met de studietraject­begeleider.

Waar?

De lessen gaan door op campus Schoonmeersen in Gent.

Lesuren?

 • dinsdag van 18u tot 21u30
 • donderdag van 18u tot 21u30
 • zaterdag van 8u tot 13u15

*onder voorbehoud van wijzigingen

Deze opleiding volgen als werknemer of werk­zoekende? Het kan!

De flexibele trajecten van de graduaten maken het mogelijk om de opleiding met een job te combineren. Ook als je werk­zoekende bent, kan een graduaats­opleiding heel interessant zijn.

Deze opleiding volgen als werknemer of werk­zoekende? Het kan!

De flexibele trajecten van de graduaten maken het mogelijk om de opleiding met een job te combineren. Ook als je werk­zoekende bent, kan een graduaats­opleiding heel interessant zijn.

Opleiding volgen als werknemer

Het traject in avond- en weekend­onderwijs kan je combineren met een job overdag. Ook het dag­traject kan je eventueel combineren met een deeltijdse job, waarbij je het programma spreidt op jouw maat.

Stage

Stages vinden overdag plaats. Er kan bekeken worden of een stage op de eigen werkplek mogelijk is. Studenten in het traject in avond- en weekend­onderwijs kunnen in de plaats van de stage ook voor twee vakoverschrijdende cases kiezen.

Steunmaatregelen

Er zijn enkele mogelijke steun­maatregelen voor als je werken en studeren wil combineren zoals opleidings­verlof, opleidingscheques, kmo-portefeuille…

Opleiding volgen als werkzoekende

De graduaatsopleiding accounting administration is erkend door VDAB en leidt op tot een knelpunt­beroep. Dat biedt je een grote kans op werk. Als je de opleiding volgt via de VDAB kan je je uitkering behouden en geniet je financiële voor­delen. Je moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Meer info op VDAB.be →

Match ik met accounting administration?

1

Je wordt getriggerd door cijfers en door correcte berekeningen.

2

Je bent zeer nauwkeurig en hebt oog voor detail.

3

Je vindt het fijn om mensen te adviseren en te informeren.

4

Je bent bijzonder integer, geheimen zijn veilig bij jou.

5

Je bent een teamspeler. Maar je kan ook prima zelfstandig werken.

6

Nieuwe evoluties in je werkgebied zijn voor jou een leuke uitdaging.

Wat na je diploma?

Werken

De graduaatsopleiding zet je in de ideale start­positie voor een job bij de federale overheid en als Junior Accountant in:

 • de boekhoudkundige sector
 • kmo's
 • de financiële sector

Verder studeren

Heb je de smaak te pakken en wil je verder studeren? Dat kan! HOGENT biedt een vervolg­traject aan waarmee je een bachelor bedrijfs­management afstudeer­richting accountancy-fiscaliteit kan behalen.

Door je opleiding krijg je hiervoor al veel vrijstellingen. Je kan het vervolg­traject volgen in dag­onderwijs (2 jaar) of in afstands­onderwijs, op je eigen tempo.

Meer info over het verkort traject →

Sfeerbeeld
De opleiding leidt op tot een knelpunt­beroep. Dat biedt je heel wat kansen.

Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen.

Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen.

Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen.

Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen.

Hoeveel kost de opleiding?

Hoeveel kost het om een jaar hoger onderwijs te volgen? Het antwoord is niet voor iedereen hetzelfde. Het totaalplaatje hangt af van je opleiding, studie­traject, leefgewoonten en je keuze om te pendelen of op kot te gaan.

Overzicht van de studiekosten →

Wat is leerkrediet?

Je hebt geen leerkrediet nodig als je inschrijft voor een graduaatsopleiding. Let op: schrijf je met een credit­contract in voor opleidings­onderdelen uit een graduaats­opleiding, dan zet je wél altijd leerkrediet in.

Heb ik voorkennis nodig om de opleiding te starten?

Neen, alle graduaatsopleidingen starten vanaf nul.

Wat houdt werkplekleren in?

Alle graduaatsopleidingen bestaan uit minimaal één derde werkplekleren, dat kan in de vorm van stage, praktijklessen, bedrijfsbezoeken, cases, gastsprekers…

Wat zijn de toelatings­voorwaarden?

Je kan starten met een graduaats­opleiding als je een diploma secundair onderwijs (ASO, TSO of zevende jaar BSO) bezit. Of als je minstens drie jaar geleden een getuigschrift hebt behaald van de derde graad BSO. Voldoe je niet aan deze voorwaarden? Dan moet je een toelatingsproef afleggen. Die proef gaat na of je de nodige kennis en vaardigheden bezit voor een graduaatsopleiding.

Meer info over toelatings­voorwaarden →

Nog vragen? Stel ze gerust!

logo HOGENT

Stefaan Castelein

Coördinator

Chat met Stefaan
Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met praktische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

W


Waar en wanneer?

Deze opleiding wordt aangeboden op verschillende campussen:

ontdek onze campussen →

H


Hulp nodig bij
je studiekeuze?

chat met een student of lesgever →
bekijk het programma →
begeleiding →
studie(keuze)advies →
traject op maat →
Inhoudelijke vragen? Mail naar stefaan.castelein@hogent.be
Algemene en praktische vragen? Mail naar nena.janssens@hogent.be

IInschrijven

Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?

schrijf je in →

CCursussen inkijken

Wil je al een idee krijgen van welk studiemateriaal je voor de kiezen krijgt? Snuister dan eens in een selectie van onze cursussen.

cursussen inkijken →

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Accountancy-fiscaliteit

Accountancy-fiscaliteit is een afstudeer­richting van de professionele bachelor bedrijfsmanagement. Je verwerft een diepgaande kennis van de boekhoud­kundige en fiscale wet­geving. Je …

Accountancy-fiscaliteit in afstandsonderwijs

Accountancy-fiscaliteit kun je volgen in dagonderwijs of in afstandsonderwijs. Met afstandsonderwijs studeer je op jouw tempo, waar en wanneer het past. Het studiemateriaal is aangepast voor …

Verkort traject bedrijfsmanagement
Heb je al een diploma hoger onderwijs op zak, maar wil je graag nog een bijkomend diploma? Dankzij een verkort traject kan je in een beperkte studietijd een extra diploma behalen.
Bedrijfsmanagement

In de bachelor bedrijfs­management kan je kiezen tussen 7 afstudeer­richtingen en 1 allround traject: accountancy-fiscaliteit, financiën & verzekeringen, …

Juridisch-administratieve ondersteuning

In het graduaat juridisch-administratieve ondersteuning leer je niet alleen op school maar ook op de werk­vloer bij bijvoorbeeld advocaten, gerechts­deurwaarders, notarissen en griffies. De …