Facebook Pixel Agro food sustainability - Hogeschool Gent
Foto Agro food sustainability

Agro food sustainability.

A

Agro food sustainability.

Werk jij mee aan het voedselsysteem van de toekomst? Met dit specialisatietraject onderzoeken we hoe we de keten van landbouwbedrijf tot consument kunnen verduurzamen en vorm je een visie hoe jouw bedrijf een rol kan spelen in het voeden van de toekomstige wereldbevolking. De micro degree agro food sustainability is een deeltraject van de bachelor agro- en biotechnologie.

Deze micro degree stelt je in staat om je bedrijf te verduurzamen met oog op de uitdagingen waarmee de agrofoodketen vandaag wordt geconfronteerd. In het specialisatietraject werk je multidisciplinair en verwerf je een brede kennis rond de duurzaamheid van de voedselketen, zowel in productie, verwerking als afzet.

Vanuit jouw expertise rond landbouw, voedingstechnologie of ecologie helpen we je zo inzicht verwerven in de complexiteit van de uitdagingen van voedselvoorziening in de toekomst, waarbij multidisciplinariteit en systeemdenken centraal staan.

Opbouw van de vakken en hun concrete toepassing

De opleiding bestaat uit 18 studiepunten. Hiervan worden 6 studiepunten ingezet om de basisprincipes van een duurzame voedselproductie aan te leren met het vak principles of sustainable food production. De andere 12 studiepunten worden opgesplitst tussen het vak valorisation of by-products and alternative energy (3 studiepunten) en sustainable development (3 studiepunten), sustainability of the agri-food chain (3 studiepunten) en living lab on food sustainability (3 studiepunten).

Het vak principles of sustainable food production zal voornamelijk theoretische principes van agro-voedingssystemen behandelen, terwijl sustainability of the agri-food chain deze principes toepast in agro-ecologische concepten en duurzame voedselproductiesystemen. Sustainable development brengt begrippen en principes aan rond duurzame ontwikkeling, systeemfouten, systeem- en holistisch denken en ecologische voetafdrukken. In valorisation of by-products and alternative energy leren de studenten de mogelijkheden rond valorisatie van nevenstromen zowel in de voeder- als voedingsindustrie en alternatieven voor een duurzaam energiegebruik. Het vak living lab on food sustainability biedt studenten de mogelijkheid deze kennis te integreren en eigen accenten in hun traject aan te brengen. De student kan er bijvoorbeeld voor kiezen een onderzoeksproject in het portfolio op te nemen, wat de verbintenis tussen onderzoek en onderwijs versterkt.

In bijna alle opleidingsonderdelen zitten ook individuele of groepsopdrachten. Alle onderdelen worden in het Engels gegeven.

toelatings­voorwaarden

Je hebt al een bachelordiploma of een gelijkwaardige opleiding op zak of je kan relevante werkervaring voorleggen (te bewijzen met een intakegesprek).

studieomvang

De micro degree agro food sustainability heeft een studieomvang van 18 studiepunten. Dit specialisatie­traject kun je starten in september en duurt 1 semester.

attestering

Voor alle opleidingsonderdelen ontvang je een creditattest. Als je slaagt voor alle opleidings­onderdelen, ontvang je een attest van de micro degree agro food sustainability.

prijs

Het studiegeld van de micro degree bestaat uit een vast bedrag van € 288 per academiejaar en een variabel bedrag van € 13,80 per studiepunt. De micro degree agro food sustainability bestaat uit 18 studie­punten. Het totale studiegeld bedraagt als niet-beurs­student dus € 536,4 voor de volledige micro degree (academiejaar 2024-2025).

In het studiegeld zijn de kosten van de boeken, syllabi, studie-uitstappen, projectwerking, enz. niet inbegrepen.

download de brochure →

Je hebt geen voorkennis nodig om deze opleiding te volgen. Met dit specialisatie­traject verwerf je een brede kennis rond duurzame voedselketens.
Je hebt geen voorkennis nodig om deze opleiding te volgen. Met dit specialisatie­traject verwerf je een brede kennis rond duurzame voedselketens.
Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

profielfoto Bonnie Valgaeren

Bonnie Valgaeren

lector

Chat met Bonnie

W


Waar?

Deze opleiding wordt georganiseerd op campus Melle.

bekijk campus Melle →
 

 

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Milieu- en duurzaamheids­management

De bacheloropleiding milieu- en duurzaamheids­management (3 jaar) focust op milieu, duurzaamheid, ecologie en klimaat. Je leert bedrijven, overheden en organisaties aansturen om …

Groenmanagement
Binnen de afstudeer­richting groen­management van de bachelor agro- en biotechnologie, kies je vanaf dag één voor de optie groen- of plantmanagement (tuinbouw).