Faculteit Mens en Welzijn

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 26 29
  fmw@hogent.be

Faculteit Natuur en Techniek

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270 (voetgangers, openbaar vervoer)
9000 Gent
  +32 (0)9 243 27 00
  fnt@hogent.be

Faculteit Bedrijf en Organisatie

Campus Schoonmeersen
Valentin Vaerwyckweg 1 (auto, post)
Voskenslaan 270
9000 Gent
  +32 (0)9 243 22 00
  fbo@hogent.be

School of Arts

Campus Bijloke
J. Kluyskensstraat 2
9000 Gent
  +32 (0)9 267 01 00
  www.hogent.be/arts
  schoolofarts@hogent.be

GROENMANAGEMENT

 

Studieadvies en studiekeuzebegeleiding

Weet je niet welke studie bij jou past? Twijfel je tussen opleidingen? Wil je advies over structuur en regelgeving hoger onderwijs? Contacteer onze studieadviseur Pascal Van Geit via studieadvies@hogent.be of 09 243 33 89. 

 
Vragen over vrijstellingen of je traject?

Neem dan contact op met de studietrajectbegeleider van jouw opleiding.

 

Inschrijven

Zeker van je studiekeuze? Dan ben je klaar voor de volgende stap: de inschrijving!

Wie ben jij?


Voel jij je aangesproken om jouw uitgebreide kennis van fauna en flora te combineren met de nieuwste technische en beheerkundige vaardigheden? Dit alles in functie van het aanleggen van tuinen, het beheren van openbaar groen en natuur- en bosgebieden? Dan is de optie groenmanagement geknipt voor jou! 

Al vanaf het eerste jaar kies je binnen de afstudeerrichting groenmanagement voor de optie groen- of plantmanagement. Ben je eerder geboeid door het kweken van sierplanten, groenten en fruit en alles wat daarbij hoort? Dan heb je ook nog de optie plantmanagement (tuinbouw).
 

Wat studeer ik?


Volgende thema’s staan centraal  in de optie groenmanagement:

Plantenkennis en plantenteelt

Sfeerbeeld Groenmanagement - Hogeschool Gent

In de verschillende sectoren waarin groenmanagers opereren, is een grondige plantenkennis een basisvereiste. Je leert de verschillende spelers van de groensector kennen en komt te weten hoe plantenmateriaal wordt gekweekt. Al doende, ontdek je dat wilde planten in verschillende bos- en natuurgebieden niet willekeurig door elkaar groeien, maar samenhang vertonen en daarmee informatie geven over hun omgeving.

Aanleg, inrichting en beheer

Sfeerbeeld Groenmanagement - Hogeschool Gent

In een tweede thema bestudeer je hoe we onze natuurgebieden best kunnen beheren om de door Europa opgelegde natuurdoelen te realiseren. We spitsen ons daarvoor toe op Europees belangrijke habitattypes als graslanden, heide, landduinen, vennen, moerassen en estuariene natuur en de daarbij horende soorten. We maken kennis met bomenbeheer, bosbeheer en beheer van openbaar groen zoals parken en groenzones. Ook tuinaanleg komt uitgebreid aan bod van ontwerp tot aanleg. Je leert werken met software als GIS en CAD.

Uitvoering en management

Sfeerbeeld Groenmanagement - Hogeschool Gent

Je leert bestekken en offertes maken, je legt vast hoe beheer- en aanlegwerkzaamheden moeten worden uitgevoerd en je maakt je eerste geïntegreerde natuurbeheerplan volgens de actuele richtlijnen. Dit alles vereist uiteraard ook inzicht in de wetgeving en het ruimere beleidskader. Daarnaast krijg je de mogelijkheid om gedurende één jaar een Small Business Project op te starten en je ondernemerstalent te ontwikkelen.

 

Verder studeren?


Na je bachelor kan je een schakelprogramma volgen tot Master of Science in de biowetenschappen aan de UGent. Een schakelprogramma brengt je de algemene wetenschappelijke competenties en de wetenschappelijk-disciplinaire basiskennis bij om na je bachelordiploma een masteropleiding te kunnen aanvatten. Neem voor meer informatie contact op met de studietrajectbegeleider.

Aan het werk


Als afgestudeerde groenmanagement kom je in aanmerking voor een brede waaier aan beroepsmogelijkheden, van openbaar groen (steden en gemeenten), bosbeheer (overheid, bosgroepen, bosexploitatie), tuinaanleg en onderhoud, natuurbeheer (overheid, natuurverenigingen), onderwijs, toeleveringsbedrijven, …

Troeven van de opleiding


Thuis op de campus

Future proof
 

Gericht op elke student

Unieke infrastructuur

Duurzaam
 

Verbonden met de wereld

 
 
Contact

fnt@hogent.be