Facebook Pixel Bachelor in het groenmanagement - Hogeschool Gent
Foto Bachelor in het groenmanagement

Groenmanagement.

G

Groenmanagement.

Binnen de afstudeerrichting groenmanagement van de opleiding agro- en biotechnologie, kies je vanaf dag één voor de optie groen- of plantmanagement (tuinbouw). In de optie groenmanagement staan volgende thema's centraal:

Plantenkennis en plantenteelt

Een grondige kennis van planten is een basisvereiste om in de sector aan de slag te gaan. Je leert de verschillende spelers van de groensector kennen en je komt alles te weten over het kweken van plantenmateriaal. Je ontdekt dat wilde planten in verschillende bos- en natuurgebieden niet willekeurig door elkaar groeien, maar een zekere vorm van samenhang vertonen. Dat geeft je interessante informatie over de omgeving waarin ze groeien.

Uitvoering en management

Je maakt bestekken en offertes op. Je legt vast hoe beheer- en aanlegwerkzaamheden moeten worden uitgevoerd. En je stelt een geïntegreerd natuurbeheerplan op volgens de actuele richtlijnen. Daarbij houd je uiteraard rekening met de wetgeving en het ruimere beleidskader.

Aanleg en beheer van de groene ruimte

Hoe beheer je natuurgebieden? Hoe creëer je nieuwe natuur? En hoe realiseer je de door Europa opgelegde natuurdoelen? We spitsen ons toe op de belangrijke habitattypes zoals bossen, graslanden, heide, landduinen, vennen, moerassen en estuariene natuur en bestuderen de daarbij horende fauna en flora. We gaan dieper in op boom- en bosbeheer en op hoe je openbaar groen, zoals parken en groenzones aanlegt en beheert. Ook tuinen komen uitgebreid aan bod: van ontwerp tot aanleg en onderhoud. Ten slotte leer je werken met de softwarepakketten uit de sector.

 
 
Sfeerbeeld
"Met Tuinjan trekken we de duurzaamheids­gedachte conse­quent door in alle aspecten van het ondernemer­schap. Zelfs met vier vennoten kunnen we de vraag van Gente­naars om hun stads­tuin een ecologisch verantwoorde facelift te geven, nauwelijks de baas."

Tuinjan
oud-klasgenoten groenmanagement

Naast de specifieke vakken krijg je ook algemene vakken samen met de andere studenten agro- en biotechnologie.

Kiezen voor praktijk

De verhouding theorie praktijk ziet er in het eerste jaar als volgt uit: 3/6 hoor­college, 2/6 practica, 1/6 projecten en opdrachten. Via practica, integratietaken, projecten, proefondernemingen en stages draag je bij aan bijvoorbeeld maat­schap­pe­lijke dienstverlening, beheer of lopende onderzoeken.

Kiezen voor praktijk

De verhouding theorie praktijk ziet er in het eerste jaar als volgt uit: 3/6 hoor­college, 2/6 practica, 1/6 projecten en opdrachten. Via practica, integratietaken, projecten, proefondernemingen en stages draag je bij aan bijvoorbeeld maat­schap­pe­lijke dienstverlening, beheer of lopende onderzoeken.

Ondernemend

  We stimuleren je om een kritische en onderzoekende houding aan te nemen. Je zal samen met andere studenten brainstormen over een wild idee en het vervolgens uitwerken tot een businessplan. Wil je je idee concretiseren en tijdens de opleiding een onderneming opstarten? Ook dat is mogelijk.

  Internationaal

  Je wordt tijdens de lessen ondergedompeld in een internationaal bad. Mag het voor jou ietsje meer zijn? Dan kies je gewoon één of twee internationaal getinte keuzevakken. Je gaat ook op studiereis naar het buitenland om er bedrijven, buitenlandse partnerscholen of vakbeurzen te bezoeken. Ten slotte kan een beperkt aantal studenten een volledig semester in het buitenland studeren.

  Twee stageperiodes

  Maar liefst één op de drie studenten van de opleiding agro- en biotechnologie volgt zijn of haar stage in het buitenland.

  Het gaat om een kennismakingsstage van vier weken in je tweede modeltraject (binnen Europa). En een eindstage van twaalf weken in het derde modeltraject. (Hier ligt de hele wereld aan jouw voeten.) Een stage dichtbij jouw woonplaats kan natuurlijk ook.

  Match ik met deze opleiding?

  1

  Je wil je kennis van fauna en flora uitbreiden.

  2

  Je hebt een passie voor ontwerp, aanleg en onderhoud van tuinen.

  3

  Je ziet het 100% zitten om natuur- en bosgebieden te beheren.

  4

  En die kennis te koppelen aan de nieuwste technologische ontwikkelingen.

  5

  Klimaatbestendige, groene steden? Daar ga je voor!

  6

  Herken je je hierin? Dan is groenmanagement met optie groenmanagement voor jou de beste keuze.

  Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen. Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen.

  Hoeveel kost deze opleiding?

  Hoeveel kost het om een jaar hoger onderwijs te volgen? Het antwoord is niet voor alle studenten gelijk, want zowel je opleiding als je studietraject, je keuze om te pendelen of om op kot te gaan en je leefgewoonten beïnvloeden het plaatje.

  Overzicht van de studiekosten

  Daarnaast zijn er nog extra studiekosten die niet gedekt worden door het studiegeld. Bijvoorbeeld voor de aankoop van een laptop, beschermingsmateriaal, studie-uitstappen, ...

  Extra studiekosten

  Hoe groot zijn de groepen waarin ik terechtkom?

  De theorielessen volg je samen met ongeveer 100 studenten. Voor de praktijklessen werken we bewust met kleinere groepen (ca. 25 studenten).

  Wanneer beginnen de lessen?

  Ten vroegste om 8.30 uur. En ten laatste tot 18 uur. Dat hangt af van de klasgroep waarin je terechtkomt en van hoe men je rooster opmaakt.

  Hoeveel uur per week heb ik les?

  Dat hangt af van jouw rooster na inschrijving. Reken erop dat je ongeveer 24 uur per week op school wordt verwacht. Daarnaast heb je nog tal van taken, begeleid zelfstandig werk, ... Reken maar op een full-time job.

  Simuleer hier een voorbeeldlessenrooster

  Sfeerbeeld

  Nog vragen?

  Waar kan je deze opleiding volgen?

  Deze opleiding wordt aangeboden op de campus Melle. Studenten groenmanagement volgen soms ook practica op de proefhoeve Bottelare.

  Fiets

  Melle ligt iets buiten Gent. Toch is de campus via de Brusselsesteenweg in het zuiden van Gent gemakkelijk te bereiken per fiets.

  Met de wagen

  Kom je met de wagen? Dan kan je gratis parkeren langs de Brusselsesteenweg, vlakbij de R4 (afrit Melle).

  Openbaar vervoer

  Je kan vanaf het station Gent Sint-Pieters ook de bus (28, 94, 96) nemen. Die stopt vlak voor de deur van de campus. Reken op maximum 25 minuten. Vanuit Gent is er ook een verbinding met het station Melle. Van daar is het met de fiets nog vijf minuutjes rijden.

  Op kot

  Studeren in Gent is een niet te missen ervaring. Wil je graag op kot? Surf dan zeker naar kotatgent.be en opkotinmelle.be

  Manager van je
  eigen leertraject.

  "Je kunt kiezen uit een brede waaier aan keuzevakken zodat je je eigen parcours uitstippelt. Maar ook je stageplaatsen kan je zelf kiezen uit onze uitgebreide stagedatabank. Of je kan zelf een nieuwe stageplaats voorstellen. Zo stem je je leertraject volledig af op de carrière die jij voor ogen hebt."

  Véronique De Bleeker
  coördinator groenmanagement

  Manager van je
  eigen leertraject.

  "Je kunt kiezen uit een brede waaier aan keuzevakken zodat je je eigen parcours uitstippelt. Maar ook je stageplaatsen kan je zelf kiezen uit onze uitgebreide stagedatabank. Of je kan zelf een nieuwe stageplaats voorstellen. Zo stem je je leertraject volledig af op de carrière die jij voor ogen hebt."

  Véronique De Bleeker
  coördinator groenmanagement

  Wat na je diploma?

  Werken

  Als afgestudeerde groenmanagement, optie groenmanagement kan je aan de slag:

  • in steden en gemeenten of bij landschapsaannemers om het openbaar groen in te richten en te onderhouden
    
  • als bos- of natuurbeheerder bij de overheid of natuurverenigingen
    
  • als medewerker bij een bosgroep
    
  • of als zelfstandig bosexploitant
    
  • als leerkracht in het onderwijs
    
  • bij toeleveringsbedrijven
    
  • bij een tuinaannemer om tuinen aan te leggen en te onderhouden
    
  • of je kan uiteraard ook zelf zelfstandig tuinaannemer worden ...

  Verder studeren

  Heb je de smaak te pakken en wil je verder studeren? Dat kan! Na je bachelor kan je bijvoorbeeld kiezen voor een Master of Science in de biowetenschappen.

  Om die masteropleiding aan te vatten, moet je wel eerst een schakelprogramma volgen. Zo een schakelprogramma bereidt je voor om na je bachelordiploma een masteropleiding te starten. Je doet er wetenschappelijke, disciplinaire basiskennis op en krijgt er de algemene, wetenschappelijke competenties onder de knie.

  Blijf je liever aan HOGENT studeren? Dan kan je bijvoorbeeld via een verkort traject nog een tweede diploma van bachelor in de agro- en biotechnologie behalen in een andere afstudeerrichting dan wat je eerder koos.

  Ontdek alle mogelijkheden

  Wat je nog moet weten.

  • De campus is strategisch goed gelegen in de schoot van de Tuinbouwschool Melle. Zo maken we gebruik van elkaars accommodatie voor tuinbouw en natuurbeheer.
    
  • Dankzij de unieke samenwerking tussen HOGENT, UGent, onderzoekscentra en het werkveld krijg je de beste infrastructuur in heel Vlaanderen. Zo oefen je als student groenmanagement tal van technieken op het serrecomplex van ILVO Plant.
    
  • De opleiding is sterk verankerd in de regio en nauw verbonden met lokale partners. Als student kun je er enkel van profiteren.
    
  • Alleen de studenten agro- en biotechnologie krijgen les op de levendige, groene campus Melle. Gevolg? De lectoren zijn gemakkelijk bereikbaar en je medestudenten worden sowieso vrienden voor het leven!