Facebook Pixel Postgraduaat coaching, intervisie en teambegeleiding - Hogeschool Gent
Foto Postgraduaat coaching, intervisie en teambegeleiding

Coaching, intervisie en teambegeleiding.

C

Coaching, intervisie en teambegeleiding.

In de opleiding coaching, intervisie en team­bege­leiding leer je de vakkunst van het coachen. In twee jaar tijd ontwikkel je je coach­houding, je oplossings­gerichte mindset en kijk je vanuit verschillende invals­hoeken naar spannings­velden en krachten van personen, groepen en teams.

Download de brochure

Registreer voor een online infosessie

Inschrijven

Tijdens deze tweejarige opleiding maak je kennis met verschillende denkkaders: 
het oplossingsgericht en creatief coachen, maar ook het neurolinguïstisch programmeren.
Je ontwikkelt een coachhouding en wordt getraind als team- en personal coach en als intervisor.

Het traject duurt twee jaar om je de tijd te geven nieuwe inzichten en denkpatronen echt eigen te maken. We blijven weg van de oppervlakte en duiken echt diep in de materie. Verder nemen we je mee langs een inspirerend traject met workshops en lezingen. Je leert bij over jezelf en anderen tijdens een intervisiegroep.

De groep bestaat doorgaans uit mooie mix van deelnemers, een echte meerwaarde voor jouw leertraject. Door de verschillende leeftijden en werkcontexten hebben jullie de kans elkaar te verrijken met een mooie waaier aan cases om mee te oefenen en uit te leren. 

Doorheen het traject doe je aan literatuurstudie. Tot slot koppel je terug met eigen praktijktoepassingen.

Dit postgraduaat omvat 25 studiepunten.

Opleidingsonderdeel 1:
Basisinzichten voor de coach

academiejaar 2024-2025 - 8 dagen

Als coach draag je je eigen rugzak met overtuigingen en denkkaders mee en die beïnvloeden vaak onbewust je handelen. Daarom behandelen we thema's als leren, motiveren, communiceren … zowel vanuit een theoretisch als vanuit een praktisch oogpunt. Het systeemdenken als denkkader krijgt hierbij de boventoon.

Opleidingsonderdeel 2:
Oplossingsgericht coachen

academiejaar 2024-2025 - 8 dagen

Tijdens dit onderdeel maak je je de oplossingsgerichte mindset eigen, leer je een oplossingsgericht taalgebruik hanteren en verruim je jouw arsenaal aan technieken en tools. De focus ligt op personal coaching.

Opleidingsonderdeel 3:
Creatief coachen

academiejaar 2025-2026 - 8 dagen

In dit onderdeel oefen je het toepassen van coachingsmodellen op een creatieve manier. Die vragen om een vindingrijke en persoonsgerichte toepassing, want tenslotte is iedereen verschillend. Tijdens dit onderdeel verruim je jezelf als coach met diverse creatieve technieken die helpen om de specifieke coachvraag vanuit allerhande perspectieven te benaderen. Hoewel je misschien eerst drempelvrees voor deze module voelt, is de kans groot dat je na vervolmaking van de opleiding, net als velen dit deze module bestempelt als je favoriete. Een ware blikopener!  

Opleidingsonderdeel 4:
Teambegeleiding en teamcoaching

academiejaar 2025-2026 - 7 dagen

Ondertussen beschik je al over de nodige vaardigheden en competenties om als personal coach aan de slag te gaan. In dit laatste opleidingsonderdeel leggen we de focus op teamcoaching vanuit creatief coaching en oplossingsgericht coachen.

Je lesgevers.

Kris De Roos heeft 27 jaar gewerkt in de jeugdhulp als residentieel begeleider, thuisbegeleider en als stafmedewerker. De laatste 4 jaar was hij werkzaam in een maatwerkbedrijf als job/empowerment coach en werkplaatsleider op een activerende werkvloer. Zijn basisopleiding is bachelor in de orthopedagogie. Kris heeft een opleiding systeemtherapie gevolgd en werkt sinds 2022 bij HOGENT en Vives Kortrijk binnen de bacheloropleiding orthopedagogie. 

Ann De Wilde werkte 15 jaar in de vrouwengevangenis van Brugge als sociaal werkster. Al 20 jaar is Ann praktijklector aan HOGENT. Ze is ook trainer-coach in verschillende organisaties. Ann gebruikt creatieve werkvormen en storytelling om groepen en teams te coachen.  

Chris Van Dam heeft meer dan 20 jaar ervaring als personal coach, teamcoach, workshopbegeleider en intervisor en is auteur van verschillende succesvolle publicaties binnen de vakliteratuur. Hij raakte vertrouwd met het oplossingsgericht gedachtegoed in de therapieopleiding van het Korzybski Instituut waar hij vijf jaar een staffunctie opnam. Chris werkt als praktijklector bij HOGENT en is directeur van het Centrum Oplossingsgericht Coachen. 
 

Voor wie is deze opleiding?

Teamleiders, coördinatoren, leidinggevenden, stagebegeleiders, … Kortom iedereen die interesse heeft in coaching en intervisie en enkele jaren werkervaring heeft.
In twee jaar tijd stomen we je klaar tot personal coach.

Doelgroep

Teamleiders, coördinatoren, leidinggevenden, stagebegeleiders, … Kortom iedereen die interesse heeft in coaching en intervisie en enkele jaren werkervaring heeft.
In twee jaar tijd stomen we je klaar tot personal coach.

Praktisch.

Inschrijven 

Neem eerst contact op met studentensecretariaat.dsa@hogent.be met vermelding 'inschrijving PG Coaching'. We helpen je vervolgens verder op weg naar je definitieve inschrijving.

Data

Lessen vinden plaats tussen september en juni. Je volgt les op donderdag van 9 tot 16 uur. Daardoor is deze opleiding perfect combineerbaar met een job.

 • Opleidingsonderdeel 1: Basisinzichten voor de coach
  academiejaar 2024-2025 
  do 26/9, do 17/10, do 31/10, do 7/11, do 14/11, do 28/11, do 19/12/2024 en do 9/1/2025
 • Opleidingsonderdeel 2: Oplossingsgericht coachen
  academiejaar 2024-2025 
  do 20/2, do 6/3, do 20/3, do 3/4,
  do 8/5, do 22/5, do 5/6 en do 19/6/2025
 • Opleidingsonderdeel 3: Creatief coachen
  academiejaar 2025-2026 
  do 3/9, do 17/9, do 1/10, do 15/10, do 29/10, do 5/11, do 19/11/2025 
  en do 14/1/2026
 • Opleidingsonderdeel 4: Teambegeleiding en teamcoaching
  academiejaar 2025-2026 
  do 12/2, do 26/2, do 12/3, do 19/3, do 30/4,
  do 14/5 en do 11/6/2026

Locatie

Deze opleiding kan je volgen op:
Campus Schoonmeersen (Gent)
Gebouw T - Lokaal 1.026
Voskenslaan 364A
9000 Gent

Deze campus bevindt zich vlak bij het station Gent Sint-Pieters.
Breng alvast een virtueel bezoek aan het gebouw.

Certificaat

Getuigschrift postgraduaat coaching, intervisie en teambegeleiding.

Prijs

Het inschrijvingsgeld voor de twee jaar samen is 2.536 euro* in totaal.

 • Jaar 1: 1217 euro*
 • Jaar 2: 1319 euro*

Te betalen bij inschrijving. Eenmaal ingeschreven, ontvang je de factuur per e-mail.

*onder voorbehoud van wijzigingen en updates.

logo kmo-portefeuille

Werken en studeren

Door het deeltijds lessenrooster is deze opleiding perfect te combineren met een job, gezin, andere studie, of tijdsbesteding. Tijdens de schoolvakanties, zoals intersemestriële week in februari, kerstvakantie en paasvakantie heb je bovendien geen les.

Werkzaam in de privésector? Wil je werken en studeren combineren? Dan kan je mogelijk extra steun krijgen. Dit postgraduaat komt in aanmerking voor de subsidies van de kmo-portefeuille en Vlaamse opleidingsincentives en is opgenomen in de opleidingsdatabank.

Meer info over steunmaatregelen →

Ook onze dienst studentenvoorzieningen (STUVO) biedt ondersteuning.

Meer info over financieringssteun →

Heb je vragen?

We helpen je graag verder!

Lesgevers

Kris De Roos
Ann De Wilde
Chris Van Dam

Kmo-portefeuille

De opleiding komt in aanmerking voor kmo-portefeuille. Met deze subsidie recupereer je als ondernemer een stuk van je inschrijvingsgeld (erkenningsnummer kmo-portefeuille van HOGENT: DV 0101616). Meer info op vlaio.be.

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Connect
Blijf up-to-date over nieuws, onderzoek, bijscholingen en events met HOGENT Connect. Selecteer de thema's die jou interesseren.
HRM

Mensen maken het verschil. Gemotiveerde mede­werkers zijn cruciaal bij het opbouwen van sterke en goed presterende organisaties. Human Resources Management (HRM) zorgt voor het aanwerven van …

Zorgmanagement
Via een flexibel en studentgericht programma leidt deze opleiding je op van student tot een verantwoordelijke die waarde toevoegt aan het beleid en positieve impact creëert.
Orthopedagogie in afstandsonderwijs

Orthopedagogie kun je volgen in dagonderwijs of in afstands­onderwijs. Met afstands­onderwijs studeer je op jouw tempo, waar en wanneer het past. Het studiemateriaal is aangepast voor …

bijscholingen

Bekijk ons uitgebreid aanbod navormingen, studiedagen, bijscholingen of nascholingen, workshops, symposia en congressen. Dit zijn korte vormingen van een of meerdere dagen. Een ideale manier om je …