- bachelor
- Gent
- dagonderwijs
- 3 jaar
Je bent gefascineerd door het hele voedingsproces: van tomatenzaadje tot ketchup? En je volgt de laatste voedingstrends? Kies dan in je eerste jaar agro- en biotechnologie voor de richting voedingstechnologie.
Product en proces
Je bestudeert (innovatieve) productie- en conserveringsmethoden, krijgt een overzicht van de verschillende procestechnologieën en welk effect ze hebben op de grondstoffen.
Die kennis verwerf je door aan de slag te gaan in de proeflaboratoria voor zuiveltechnologie, graan- en baktechnologie en brouwerijtechnologie of in de R&D-laboratoria van voedingsbedrijven. Daar produceer je yoghurt, kaas, brood, bier en vleesproducten. En je leert er recepten te ontwikkelen en verder te optimaliseren. Zo kom je alles te weten over de functionele rol van elk (nieuw) ingrediënt.
De vele bezoeken aan binnen- en buitenlandse voedingsbedrijven dompelen je onder in de industriële productieprocessen. Als kers op de taart is er het project Food Design. De opdracht? In team een innovatief voedingsmiddel ontwikkelen van A tot Z.
Veiligheid en kwaliteit
Je voert (fysico)chemische, microbiologische, sensorische en reologische analyses uit op voedingsmiddelen. Zo leer je de resultaten van de proeven te interpreteren en op die manier de veiligheid en de kwaliteit van een voedingsmiddel in te schatten. Je komt meer te weten over de risico's van allergenen en kruiscontaminatie. Je leert bedrijven adviseren over het optimaliseren van hun kwaliteitszorgsystemen. En ten slotte raak je bedreven in het opstellen van een gepast etiket voor je eigen voedingsmiddel.
Voeding en maatschappij
Als voedingstechnoloog ben je altijd op zoek naar nieuwe voedingstrends. Samen met je medestudenten trek je naar nationale en internationale vakbeurzen om de markt en zijn niches te verkennen. Maar ook om de maatschappelijke rol van de sector te leren kennen in een (inter-)nationale context. Je merkt al gauw: gezonde voeding en duurzaam omgaan met voedsel zijn sleutelbegrippen in de sector. Om voeding te produceren moet je ook de wetgeving kennen. Je maakt kennis met de levensmiddelenwetgeving en leert deze toepassen. Ten slotte sta je ook stil bij enkele actuele thema's zoals voedselfraude, voedselverspilling en GGO's in de voeding.
Naast de specifieke vakken krijg je ook algemene vakken samen met de andere studenten agro- en biotechnologie.
Kiezen voor praktijk
De verhouding theorie praktijk ziet er in het eerste jaar als volgt uit: 3/6 hoorcollege, 2/6 practica, 1/6 projecten en opdrachten. Via practica, integratietaken, projecten, proefondernemingen en stages draag je bij aan bijvoorbeeld maatschappelijke dienstverlening, beheer of lopende onderzoeken.
Kiezen voor praktijk
De verhouding theorie praktijk ziet er in het eerste jaar als volgt uit: 3/6 hoorcollege, 2/6 practica, 1/6 projecten en opdrachten. Via practica, integratietaken, projecten, proefondernemingen en stages draag je bij aan bijvoorbeeld maatschappelijke dienstverlening, beheer of lopende onderzoeken.
Ondernemend
We stimuleren je om een kritische en onderzoekende houding aan te nemen. Je zal samen met andere studenten brainstormen over een wild idee en het vervolgens uitwerken tot een businessplan. Wil je je idee concretiseren en tijdens de opleiding een onderneming opstarten? Ook dat is mogelijk.
Internationaal
Je wordt tijdens de lessen ondergedompeld in een internationaal bad. Mag het voor jou ietsje meer zijn? Dan kies je gewoon één of twee internationaal getinte keuzevakken. Je gaat ook op studiereis naar het buitenland om er bedrijven, buitenlandse partnerscholen of vakbeurzen te bezoeken. Ten slotte kan een beperkt aantal studenten een volledig semester in het buitenland studeren.
Twee stageperiodes
Maar liefst één op de drie studenten van de opleiding agro- en biotechnologie volgt zijn of haar stage in het buitenland.
Het gaat om een kennismakingsstage van vier weken in je tweede modeltraject (binnen Europa). En een eindstage van twaalf weken in het derde modeltraject. Hier ligt de hele wereld aan jouw voeten. Een stage dichtbij jouw woonplaats kan natuurlijk ook.
Match ik met deze opleiding?
Je zou graag een eigen voedingsmiddel ontwikkelen, zoals een groente-ijsje.
Smaaktesten organiseren voor een nieuwe koffiemelange? Dat zie je helemaal zitten.
Maar wel op een maatschappelijk verantwoorde manier: veilig, kwalitatief en duurzaam.
Je let erop dat je koelkast op de juiste temperatuur staat voor de ham en kipfilet.
Je inspecteert regelmatig de houdbaarheidsdatum van voedingswaren.
En je gooit geen enkel product in de winkelkar zonder eerst het etiket grondig te checken.
Wat na je diploma?
De voedingsindustrie is een van de grootste sectoren in België en Europa. Er zijn dan ook tal van jobmogelijkheden. In een voedingsbedrijf kan je verschillende functies opnemen:
- als productontwikkelaar
- als medewerker binnen een onderzoeksteam
- als laborant
- als kwaliteitsverantwoordelijke
- als productieverantwoordelijke die instaat voor het optimaliseren van de productieprocessen
- …
Daarnaast kan je aan de slag:
- bij de toeleveringsbedrijven van de voedingsindustrie
- bij bedrijven die ingrediënten, verpakkings-materialen en apparatuur produceren
- bij de dienstensector als kwaliteitsconsultant
- als kwaliteitsauditor ten dienste van de grote retailbedrijven
- als controleur of inspecteur bij het FAVV
- als onderzoeksmedewerker in een onderzoeksinstelling
- als laborant in een kwaliteitslaboratorium
- als leerkracht in het onderwijs
- …
Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen. Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen.
Hoeveel kost deze opleiding?
Hoeveel kost het om een jaar hoger onderwijs te volgen? Het antwoord is niet voor alle studenten gelijk, want zowel je opleiding als je studietraject, je keuze om te pendelen of om op kot te gaan en je leefgewoonten beïnvloeden het plaatje.
Daarnaast zijn er nog extra studiekosten die niet gedekt worden door het studiegeld. Bijvoorbeeld voor de aankoop van een laptop, beschermingsmateriaal, studie-uitstappen …
Waar heb ik les?
Je hebt les op campus Melle en in de foodlabs op campus Schoonmeersen. Dankzij de unieke samenwerking tussen HOGENT, UGent, de onderzoekscentra en het werkveld in de buurt krijg je de beste infrastructuur in heel Vlaanderen. Je trekt geregeld ook naar ILVO Food Pilot en voedings-bedrijven.
Hoe groot zijn de groepen waarin ik terechtkom?
De theorielessen volg je samen met ongeveer 100 studenten. Voor de praktijklessen werken we bewust met kleinere groepen (±25 studenten).
Wanneer beginnen de lessen?
Ten vroegste om 8.30 uur. En uiterlijk tot 18 uur. Dat hangt af van de klasgroep waarin je terechtkomt en van hoe je rooster is opgemaakt.
Hoeveel uur per week heb ik les?
Dat hangt af van jouw rooster na inschrijving. Reken erop dat je ongeveer 24 uur per week op school wordt verwacht. Daarnaast heb je nog tal van taken, begeleid zelfstandig werk … Reken maar op een full-time job.
Meer weten? Chat met een student.
Nog vragen?
Zit je nog met praktische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studiekeuze? We helpen je graag verder!
W
Waar?
Deze opleiding wordt aangeboden op campus Melle en in de foodlabs op campus Schoonmeersen (Gent), gebouw C.
H
Hulp nodig bij
je studiekeuze?
chat met een student →
bekijk het programma →
begeleiding →
studie(keuze)advies →
mail naar sofie.claes@hogent.be
I
Inschrijven
Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?
N
Nuttige
links
brochure downloaden →
brochure ontvangen per post →
hou me op de hoogte →
infodagen →
een vlotte start →
starten in februari →
studentenvoorzieningen →
studiefiches →
K
Kwaliteitsbeoordeling
van deze opleiding
HOGENT, da's kwaliteit. Aan HOGENT werken we vanuit een open houding samen aan die kwaliteit. We durven experimenteren, leren graag uit fouten, zijn zelfkritisch en staan open voor feedback.
Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.
Bachelor agro- en biotechnologie
In de bachelor agro- en biotechnologie heb je de keuze uit 4 afstudeerrichtingen: dierenzorg, groenmanagement, landbouw en voedingstechnologie. Vanaf het eerste jaar kies je de …
Verkort traject agro- en biotechnologie
Heb je al een diploma hoger onderwijs op zak, maar wil je graag nog een bijkomend diploma? Dankzij een verkort traject kan je in een beperkte studietijd een extra diploma agro- en biotechnologie …
Micro-credential agro food sustainability
In de opleiding agro food sustainability (1 semester) leer je de agrofoodketen verduurzamen, van productie tot consumptie. Ontdek hoe jouw bedrijf een rol kan spelen in het voeden van de …
Biotechnologie
De graduaatsopleiding biotechnologie is een veelzijdige opleiding waarin je wordt opgeleid om in laboratoria in uiteenlopende sectoren aan de slag te gaan.Productiebeheer
In het graduaat productiebeheer kan je kiezen tussen twee trajecten: voeding of landbouw en tuinbouw. Je maakt kennis met alle facetten van het productieproces. De opleiding omvat …