Facebook Pixel Bachelor in de voedingstechnologie - Hogeschool Gent
Foto Bachelor in de voedingstechnologie

Voedingstechnologie.

V

Voedingstechnologie.

Je bent gefascineerd door het hele voedingsproces: van tomatenzaadje tot ketchup? En je volgt de laatste voedingstrends? Kies dan in je eerste jaar agro- en biotechnologie voor de richting voedingstechnologie.

Product en proces

Je bestudeert (innovatieve) productie- en conserveringsmethoden, krijgt een overzicht van de verschillende procestechnologieën en welk effect ze hebben op de grondstoffen.

Die kennis verwerf je door aan de slag te gaan in de pilootlaboratoria voor zuiveltechnologie, graan- en baktechnologie en brouwerijtechnologie of in de R&D-laboratoria van voedingsbedrijven. Daar produceer je yoghurt, kaas, brood, bier en vleesproducten. En je leert er recepten te ontwikkelen en verder te optimaliseren. Zo kom je alles te weten over de functionele rol van elk (nieuw) ingrediënt.

De vele bezoeken aan binnen- en buitenlandse voedingsbedrijven dompelen je onder in de industriële productieprocessen. Als kers op de taart is er het project Food Design. De opdracht? In team een innovatief voedingsmiddel ontwikkelen van A tot Z.

Veiligheid en kwaliteit

Je voert (fysico)chemische, microbiologische, sensorische en reologische analyses uit op voedingsmiddelen. Zo leer je de resultaten van de proeven te interpreteren en op die manier de veiligheid en de kwaliteit van een voedingsmiddel in te schatten. Je komt meer te weten over de risico’s van allergenen en kruiscontaminatie. Je leert bedrijven adviseren over het optimaliseren van hun kwaliteitszorgsystemen. En ten slotte raak je bedreven in het opstellen van een gepast etiket voor je eigen voedingsmiddel.

Voeding en maatschappij

Als voedingstechnoloog ben je altijd op zoek naar nieuwe voedingstrends. Samen met je medestudenten trek je naar nationale en internationale vakbeurzen om de markt en zijn niches te verkennen. Maar ook om de maatschappelijke rol van de sector te leren kennen in een (inter-)nationale context. Je merkt al gauw: gezonde voeding en duurzaam omgaan met voedsel zijn sleutelbegrippen in de sector. Om voeding te produceren moet je ook de wetgeving kennen. Je maakt kennis met de levensmiddelenwetgeving en leert deze toepassen. Ten slotte sta je ook stil bij enkele actuele thema’s zoals voedselfraude, voedselverspilling en GGO’s in de voeding.

Naast de specifieke vakken krijg je ook algemene vakken samen met de andere studenten agro- en biotechnologie.

Kiezen voor praktijk

De verhouding theorie praktijk ziet er in het eerste jaar als volgt uit: 3/6 hoor­college, 2/6 practica, 1/6 projecten en opdrachten. Via practica, integratietaken, projecten, proefondernemingen en stages draag je bij aan bijvoorbeeld maat­schap­pe­lijke dienstverlening, beheer of lopende onderzoeken.

Kiezen voor praktijk

De verhouding theorie praktijk ziet er in het eerste jaar als volgt uit: 3/6 hoor­college, 2/6 practica, 1/6 projecten en opdrachten. Via practica, integratietaken, projecten, proefondernemingen en stages draag je bij aan bijvoorbeeld maat­schap­pe­lijke dienstverlening, beheer of lopende onderzoeken.

Ondernemend

  We stimuleren je om een kritische en onderzoekende houding aan te nemen. Je zal samen met andere studenten brainstormen over een wild idee en het vervolgens uitwerken tot een businessplan. Wil je je idee concretiseren en tijdens de opleiding een onderneming opstarten? Ook dat is mogelijk.

  Internationaal

  Je wordt tijdens de lessen ondergedompeld in een internationaal bad. Mag het voor jou ietsje meer zijn? Dan kies je gewoon één of twee internationaal getinte keuzevakken. Je gaat ook op studiereis naar het buitenland om er bedrijven, buitenlandse partnerscholen of vakbeurzen te bezoeken. Ten slotte kan een beperkt aantal studenten een volledig semester in het buitenland studeren.

  Twee stageperiodes

  Maar liefst één op de drie studenten van de opleiding agro- en biotechnologie volgt zijn of haar stage in het buitenland.

  Het gaat om een kennismakingsstage van vier weken in je tweede modeltraject (binnen Europa). En een eindstage van twaalf weken in het derde modeltraject. Hier ligt de hele wereld aan jouw voeten. Een stage dichtbij jouw woonplaats kan natuurlijk ook.

  Match ik met deze opleiding?

  1

  Je zou graag een eigen voedingsmiddel ontwikkelen, zoals een groente-ijsje.

  2

  Smaaktesten organiseren voor een nieuwe koffiemelange? Dat zie je helemaal zitten.

  3

  Maar wel op een maatschappelijk verantwoorde manier: veilig, kwalitatief en duurzaam.

  4

  Je let erop dat je koelkast op de juiste temperatuur staat voor de ham en kipfilet.

  5

  Je inspecteert regelmatig de houdbaarheidsdatum van voedingswaren.

   

  En je gooit geen enkel product in de winkelkar zonder eerst het etiket grondig te checken.

  Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen. Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen.

  Hoeveel kost deze opleiding?

  Hoeveel kost het om een jaar hoger onderwijs te volgen? Het antwoord is niet voor alle studenten gelijk, want zowel je opleiding als je studietraject, je keuze om te pendelen of om op kot te gaan en je leefgewoonten beïnvloeden het plaatje.

  Overzicht van de studiekosten

  Daarnaast zijn er nog extra studiekosten die niet gedekt worden door het studiegeld. Bijvoorbeeld voor de aankoop van een laptop, beschermingsmateriaal, studie-uitstappen, ...

  Extra studiekosten

  Hoe groot zijn de groepen waarin ik terechtkom?

  De theorielessen volg je samen met ongeveer 100 studenten. Voor de praktijklessen werken we bewust met kleinere groepen (ca. 25 studenten).

  Wanneer beginnen de lessen?

  Ten vroegste om 8.30 uur. En ten laatste tot 18 uur. Dat hangt af van de klasgroep waarin je terechtkomt en van hoe men je rooster opmaakt.

  Hoeveel uur per week heb ik les?

  Dat hangt af van jouw rooster na inschrijving. Reken erop dat je ongeveer 24 uur per week op school wordt verwacht. Daarnaast heb je nog tal van taken, begeleid zelfstandig werk, ... Reken maar op een full-time job.

  Sfeerbeeld

  Nog vragen?

  Waar kan je deze opleiding volgen?

  Deze opleiding wordt aangeboden op de campus Melle. Wie voor voedingstechnologie kiest, zal ook vaak vertoeven in de laboratoria op campus Schoonmeersen.

  Deze campus ligt vlakbij het station Gent Sint-Pieters. Op de opendeurdag kan je beide locaties bezoeken en al eens het traject tussen de twee campussen uitproberen.

  Heb je vragen?

  We helpen je graag verder! Neem contact op met de studietrajectbegeleider van jouw opleiding.

  Of chat met een van onze (oud-)studenten.

  Manager van je eigen leertraject.

  "Je kunt kiezen uit een brede waaier aan keuzevakken zodat je je eigen parcours uitstippelt. Maar ook je stageplaatsen kan je zelf kiezen uit onze uitgebreide stagedatabank. Of je kan zelf een nieuwe stageplaats voorstellen. Zo stem je je leertraject volledig af op de carrière die jij voor ogen hebt."

  Marianne De Meerleer coördinator voedingstechnologie

  Manager van je eigen leertraject.

  "Je kunt kiezen uit een brede waaier aan keuzevakken zodat je je eigen parcours uitstippelt. Maar ook je stageplaatsen kan je zelf kiezen uit onze uitgebreide stagedatabank. Of je kan zelf een nieuwe stageplaats voorstellen. Zo stem je je leertraject volledig af op de carrière die jij voor ogen hebt."

  Marianne De Meerleer coördinator voedingstechnologie

  Wat na je diploma?

  Werken

  De voedingsindustrie is een van de grootste sectoren in België en Europa. Er zijn dan ook tal van jobmogelijkheden.

  • als productontwikkelaar (analyse en ontwikkeling van nieuwe voedingsmiddelen)
  • als medewerker binnen een onderzoeksteam
  • als laborant
  • als kwaliteitsverantwoordelijke (voor wie veiligheid hoog in het vaandel draagt)
  • als productieverantwoordelijke die instaat voor het optimaliseren van de productieprocessen
  • ...

  Waar kan je nog terecht?

  • Bij de toeleveringsbedrijven van de voedingsindustrie. Bedrijven die ingrediënten, verpakkingsmaterialen en apparatuur produceren.
  • In de dienstensector kan je werken als kwaliteitsconsultant, als kwaliteitsauditor ten dienste van de grote retailbedrijven, als controleur of inspecteur bij het FAVV.
  • Als onderzoeksmedewerker in een onderzoeksinstelling.
  • Als laborant in een kwaliteitslaboratorium.
  • Als leerkracht in het onderwijs.

  Verder studeren

  Heb je de smaak te pakken en wil je verder studeren? Dat kan! Na je bachelor kan je bijvoorbeeld kiezen voor een Master of Science in de biowetenschappen.

  Om die masteropleiding aan te vatten, moet je wel eerst een schakelprogramma volgen. Zo een schakelprogramma bereidt je voor om na je bachelordiploma een masteropleiding te starten. Je doet er wetenschappelijke, disciplinaire basiskennis op en krijgt er de algemene, wetenschappelijke competenties onder de knie.

  Blijf je liever aan HOGENT studeren? Dan kan je bijvoorbeeld via een verkort traject nog een tweede diploma van bachelor in de agro- en biotechnologie behalen in een andere afstudeerrichting dan wat je eerder koos.

  Ontdek alle mogelijkheden

  Wat je nog moet weten.

  • Dankzij de unieke samenwerking tussen HOGENT, UGent, onderzoekscentra en het werkveld krijg je de beste infrastructuur in heel Vlaanderen.
    
  • Op campus Schoonmeersen experimenteer je in de labo’s zuiveltechnologie, graan- en baktechnologie, voedingsmiddelenchemie of in de pilootbrouwerij. Op de opendeurdag van april gooien we de deuren van alle laboratoria voor jou open.
    
  • De opleiding is sterk verankerd in de regio en nauw verbonden met lokale partners. We trekken geregeld naar ILVO Food Pilot en heel wat voedingsbedrijven. Als student kun je er enkel van profiteren.
    
  • Enkel de studenten agro- en biotechnologie krijgen les op de levendige, groene campus Melle. Gevolg? De lectoren zijn gemakkelijk bereikbaar en je medestudenten worden sowieso vrienden voor het leven!