Facebook Pixel Graduaat in de biotechnologie - Hogeschool Gent
Foto Graduaat in de biotechnologie

Biotechnologie.

B

Biotechnologie.

Als laborant of procesorganisator doe je aan kwaliteitscontrole in de (bio)chemische industrie of je gaat aan de slag in de productie. Je werkt mee in het onderzoek rond de productie van geneesmiddelen, voedingsadditieven of -supplementen en biologische chemicaliën.

Leren door te doen

Wat maakt de opleiding zo bijzonder? De sterke praktijk- en beroepsgerichte aanpak waardoor je meteen wordt uitgedaagd je kennis naar de praktijk te vertalen. Nadat je je de basisbouwstenen van de biotechnologie hebt eigen gemaakt, leer je ze zelfstandig toe te passen in labo's op school of op de werkplek.

Je sluit je opleiding af met twee stageperiodes van 4 tot 8 weken, één blok per semester in je derde jaar. De stages vinden overdag plaats. De opleiding zorgt ervoor dat je al tijdens je studie klaar bent om te starten in het werkveld.

Wat leer je?

  • Organische en anorganische chemie
  • Toegepaste biotechnologie
  • Microbiologie
  • Chromatografie, fysicochemie, ...
  • Analytische chemie

Schrijf je meteen in

Avondonderwijs

Duurtijd?

Je volgt 's avonds les. Het programma (120 studiepunten) is verspreid over drie jaar waarbij er zes semesters zijn van 20 studiepunten. Er zijn 3 tot 4 avonden les per week (van maandag t.e.m. donderdag), telkens van 18 uur tot maximaal 21.30 uur.

Wil je later instappen in februari? Dat kan alleen als je vrijstellingen hebt behaald uit een andere graduaatsopleiding of professionele bachelor. Contacteer hiervoor de studietrajectbegeleider.

Waar?

Je volgt les op campus Schoonmeersen in Gent.

Deze opleiding volgen als werknemer of werkzoekende?
Het kan!

De flexibele trajecten van de graduaatsopleidingen maken het mogelijk om de opleiding met een job te combineren. Ook als je werkzoekende bent kan een graduaatsopleiding heel interessant zijn.

Deze opleiding volgen als werknemer of werk­zoekende? Het kan!

De flexibele trajecten van de graduaten maken het mogelijk om de opleiding met een job te combineren. Ook als je werkzoekende bent, kan een graduaatsopleiding heel interessant zijn.

Opleiding volgen als werknemer

Voor werknemers in een bedrijf is de graduaatsopleiding biotechnologie een mogelijkheid om zeer brede kennis op te doen over chemie, biochemie, microbiologie en biotechnologie. De opleiding is bovendien zeer praktijkgericht en actueel waardoor de kennis een meerwaarde is voor student en bedrijf. Door de studie kan je jezelf blijven ontwikkelen en je ambities waarmaken.

Doordat je 's avonds les hebt, kan je dit combineren met een job overdag of in een ploegensysteem. Met het nodige engagement is dat zeker haalbaar.

Opleiding volgen als werkzoekende

Voor het graduaat biotechnologie kan je een vrijstelling van beschikbaarheid aanvragen bij de VDAB. Dan behoud je tijdens je opleiding, studie of stage je uitkering. Meer info vind je op de website van de VDAB.

 

Stage

In het derde jaar van je stage zijn er twee stageperiodes van 4 tot 8 weken (één blok per semester). Stages vinden plaats overdag, maar kunnen flexibel verlopen. De stage kan zowel aaneensluitend voltooid worden, als met bijvoorbeeld halve dagen of enkele dagen per week. Er kan bekeken worden of een stage op de eigen werkplek mogelijk is.

Steunmaatregelen

Er zijn enkele mogelijke steunmaatregelen voor als je werken en studeren wil combineren zoals opleidingsverlof, opleidingscheques, KMO-portefeuille…

Wat na je diploma?

Sfeerbeeld
"De opleiding geeft een brede kennis mee en is zeer praktisch gericht. Je krijgt de theorie die je nodig hebt om te praktijk te kunnen toepassen. Je hebt geen voorkennis nodig, de opleiding start vanaf nul. Lectoren zijn heel toegankelijk. Als je iets niet begrijpt, zullen ze het met veel plezier uitleggen."

Sofie Teppers, oud-student

 

Werken

Na het behalen van je diploma heb je heel wat verschillende mogelijkheden:

  • Met een brede en praktijkgerichte chemische basis, kun je aan de slag in de chemische en biochemische industrie, zowel in de productie als in het kwaliteitscontrolelaboratorium (QC).
  • Met je biochemische kennis en kennis van microbiologie kun je terecht in de industrie en het onderzoek van de biotechnologie, waar micro-organismen ingezet worden als fabriekjes voor de productie van geneesmiddelen, voedingsadditieven of -supplementen en biologische chemicaliën.
  • Je kan mee de kwaliteit van voeding helpen bewaken en de aan- of afwezigheid van bepaalde micro-organismen controleren, zowel in de voedselproducerende bedrijven (voedingsindustrie en agro) als in de controlerende bedrijven.
  • Je kan ook aan de slag als medewerker voor het milieubeheer door onder andere milieuanalyses uit te voeren (water, bodem, lucht).
  • Je komt in aanmerking voor een technisch-commerciële functie of voor een functie in onderzoek en ontwikkeling (R&D) voor alle genoemde sectoren.

Hoe dan ook staat je een boeiende en afwisselende carrière te wachten.

Verder studeren

Heb je de smaak te pakken en wil je verder studeren? Dat kan!

HOGENT biedt een vervolgtraject aan waarmee je een bachelor in de chemie kan behalen. Wil je verder studeren en een bachelor in de biomedische laboratoriumtechnologie behalen? Vraag dan via de studietrajectbegeleider na welke vrijstellingen er mogelijk zijn.

Het traject omvat vrijstellingen voor studenten met het diploma van gegradueerde biotechnologie.

Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen.

Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen.

Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen.

Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen.

Hoeveel kost de opleiding?

Hoeveel kost het om een jaar hoger onderwijs te volgen? Het antwoord is niet voor alle studenten gelijk, want zowel je opleiding als je studie­traject, je keuze om te pendelen of om op kot te gaan en je leefgewoonten beïnvloeden het plaatje.

Overzicht van de studiekosten

Heb ik voorkennis nodig om de opleiding te starten?

Neen, alle graduaatsopleidingen starten vanaf nul.

Wat houdt werkplekleren in?

Alle graduaatsopleidingen bestaan uit minimaal één derde werkplekleren, dat kan in de vorm van stage, praktijklessen, bedrijfsbezoeken, cases, gastsprekers...

Kan ik starten?

Je kan starten met een graduaatsopleiding als je een diploma secundair onderwijs (ASO, TSO of 7de jaar BSO) bezit, maar ook als je minstens drie jaar geleden een getuigschrift hebt behaald van de 3de graad BSO. Voldoe je aan geen enkele van deze voorwaarden? Dan moet je een toelatingsproef afleggen. Die proef gaat na of je de nodige kennis en vaardigheden bezit voor een graduaatsopleiding. Een volledige lijst van geldige studiebewijzen en meer informatie over de toelatingsproef vind je hier.

Leerkrediet is niet van toepassing voor een graduaatsopleiding. Je kan een opleiding starten wanneer je geen leerkrediet meer hebt. 

 

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

W


Waar en wanneer?

Deze opleiding wordt in avondonderwijs aangeboden op campus Schoonmeersen.

ontdek onze campussen →
 

H


Hulp nodig bij
je studiekeuze?

chat met een student of lector →
bekijk het programma →
begeleiding →
studie(keuze)advies →
traject op maat →
Inhoudelijke vragen? Mail naar communicatie@hogent.be 
Algemene en praktische vragen? Mail naar info@hogent.be

IInschrijven

Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?

schrijf je in →

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Biomedische laboratorium­technologie
In de bachelor biomedische laboratorium­technologie kun je afstuderen in de richting farmaceutische en biologische laboratorium­technologie, of in de medische laboratorium­technologie.
Chemie

In de bachelor chemie kan je in het tweede jaar kiezen uit de richtingen biochemie, chemie en milieu­tech­nologie. Vooraleer je kiest verwerf je een brede basis chemie en …

Agro- en biotechnologie

In de bachelor agro- en biotechnologie heb je de keuze uit 4 afstudeer­richtingen: dierenzorg, groenmanagement, landbouw en voedings­technologie. Vanaf het eerste jaar kies je de …

Productiebeheer

In de graduaats­opleiding productiebeheer maak je kennis met alle facetten van het productie­proces. Je hebt keuze tussen twee trajecten: land- en tuinbouw of voeding. De opleiding omvat …