Foto Elektromechanische systemen

Elektromechanische systemen.

E

Wat maakt de opleiding zo bijzonder? De sterke praktijk- en beroepsgerichte aanpak via ‘werkplekleren’. Je leert niet alleen op school, maar ook op de werkvloer. De theorie en het brede kader dat je aangeleerd krijgt kan je meteen toepassen op de werkplek. In het traject in avondonderwijs kunnen de stages ook uitgevoerd worden op de eigen werkplek.

Overdag
of 's avonds

Deze opleiding omvat 120 studiepunten. Aan jou de keuze of je de opleiding volgt in dag­onder­wijs of ’s avonds. Je keuze bepaalt de duurtijd van je traject.

Wat je ook kiest, de minimale duurtijd van de opleiding is twee jaar. Het programma is heel flexibel opgebouwd. Zo kan je ook op latere tijdstippen instappen.

Je maakt kennis met
de volgende facetten:

  • Metingen en onderhoud aan elektro­mechanische installaties. Meten is weten, zowel om storingen op te lossen als om ze te voorkomen.
     
  • Nadat je de werking van installaties of productielijnen test, haal je daar meet­resultaten uit. Op basis daarvan formuleer je voorstellen voor herstellingen of bijsturingen en leg je deze voor aan je leidinggevende.
     
  • Je werkt later in een bepaalde context, voor diverse klanten en krijgt verschillende opdrachten. Je kunt je daarin vlot aanpassen.
     
  • Om dit te kunnen krijg je een basis mee van elektriciteit, mechanica, hydraulica, elektronica, PLC, sensoren en sturingen, veiligheid … Je blijft je kennis up tot date houden.
Sfeerbeeld
Het programma is heel flexibel opgebouwd. Zo kan je ook op latere tijdstippen instappen.

Je kiest in de opleiding voor één van de twee afstudeerrichtingen. Naast een gemeenschappelijk deel maak je de keuze tussen meet- en regel­technieken en onder­houds­technieken.

Meet- en regeltechnieken

Hierbij leer je de werking van processor­gestuurde productie- en proceslijnen of producten te optimaliseren. Je bent dus in staat om goedgekeurde computergestuurde programma’s te wijzigen en in te laden. Je staat in voor de goede werking van het sturingsgedeelte van industriële installaties. Steeds in overleg met je leidinggevende.

Onderhoudstechnieken

Deze afstudeerrichting is meer hands-on. Je leert elektromechanische systemen (machineparken, installaties, systemen) te onderhouden. Je speelt een belangrijke rol in het technisch operationeel houden van elektro-mechanische systemen op vlak van kwaliteit, beschikbaarheid, betrouwbaarheid, productiviteit, veiligheid,... Daarom behaal je binnen de opleiding de nodige attesten om later aan de slag te gaan (VCA- attest, BA4 en BA5, attest heftruck, hoogtewerker, rolbrug.)

Je staat er niet alleen voor.

Een team met veel expertise en goesting staat voor je klaar. Ze zullen je persoonlijk begeleiden, groepstrainingen organiseren, je tal van tips en tricks aanreiken, ...

Wat na je diploma?

Werken

Als je je opleiding succesvol beëindigt, krijg je een officieel Europees erkend diploma van gegradueerde. Met dit diploma kan je aan de slag in een industriële omgeving. De meet- en regeltechnicus werkt bij een constructeur van industriële installaties of als onderhoudsmedewerker in een technische dienst van een industrieel bedrijf. Als onderhoudstechnicus ga je aan de slag op een werkplek waarin verschillende technische systemen samen een productieomgeving vormen.

Verder studeren

Heb je de smaak te pakken en wil je verder studeren? Dat kan! HOGENT biedt een vervolgtraject aan waarmee je een bachelor elektromechanica kan behalen.

Het traject omvat vrijstellingen voor studenten met het diploma van gegradueerde in de elektromechanische systemen. Daarnaast kan je als student bijkomende vrijstellingen aanvragen op basis van Eerder Verworven Kwalificaties (EVK’s) en Eerder Verworven Competenties (EVC’s).

Waar kan je deze opleiding volgen?

Gent (avond- en dagonderwijs)

Heb je vragen?

Wil je meer info over de inhoud, de manier van evalueren, de werkvormen, de gewenste begin- en eindcompetenties of het werkplekleren? Mail naar frederik.laureys@hogent.be. Voor alle anders praktische vragen kan je terecht bij graduaat@hogent.be.