Facebook Pixel Elektromechanische systemen - Hogeschool Gent
Foto Elektromechanische systemen

Elektromechanische systemen.

E

Elektromechanische systemen.

Wat maakt de opleiding zo bijzonder? De sterke praktijk- en beroepsgerichte aanpak via ‘werkplekleren’. Je leert niet alleen op school, maar ook op de werkvloer. De theorie en het brede kader dat je aangeleerd krijgt kan je meteen toepassen op de werkplek. In het traject in avondonderwijs kunnen de stages ook uitgevoerd worden op de eigen werkplek.

Overdag
of 's avonds

Deze opleiding omvat 120 studiepunten. Aan jou de keuze of je de opleiding volgt in dag­onder­wijs of ’s avonds. Je keuze bepaalt de duurtijd van je traject.

Wat je ook kiest, de minimale duurtijd van de opleiding is twee jaar. Het programma is heel flexibel opgebouwd. Zo kan je ook op latere tijdstippen instappen.

Schrijf je meteen in

Je maakt kennis met
de volgende facetten:

  • Metingen en onderhoud aan elektro­mechanische installaties. Meten is weten, zowel om storingen op te lossen als om ze te voorkomen.
     
  • Nadat je de werking van installaties of productielijnen test, haal je daar meet­resultaten uit. Op basis daarvan formuleer je voorstellen voor herstellingen of bijsturingen en leg je deze voor aan je leidinggevende.
     
  • Je werkt later in een bepaalde context, voor diverse klanten en krijgt verschillende opdrachten. Je kunt je daarin vlot aanpassen.
     
  • Om dit te kunnen krijg je een basis mee van elektriciteit, mechanica, hydraulica, elektronica, PLC, sensoren en sturingen, veiligheid … Je blijft je kennis up tot date houden.
Sfeerbeeld
Het programma is heel flexibel opgebouwd. Zo kan je ook op latere tijdstippen instappen.

Je kiest in de opleiding voor één van de twee afstudeerrichtingen. Naast een gemeenschappelijk deel maak je de keuze tussen meet- en regel­technieken en onder­houds­technieken.

Meet- en regeltechnieken

Hierbij leer je de werking van processor­gestuurde productie- en proceslijnen of producten te optimaliseren. Je bent dus in staat om goedgekeurde computergestuurde programma’s te wijzigen en in te laden. Je staat in voor de goede werking van het sturingsgedeelte van industriële installaties. Steeds in overleg met je leidinggevende.

Onderhoudstechnieken

Deze afstudeerrichting is meer hands-on. Je leert elektromechanische systemen (machineparken, installaties, systemen) te onderhouden. Je speelt een belangrijke rol in het technisch operationeel houden van elektro-mechanische systemen op vlak van kwaliteit, beschikbaarheid, betrouwbaarheid, productiviteit, veiligheid,... Daarom behaal je binnen de opleiding de nodige attesten om later aan de slag te gaan (VCA- attest, BA4 en BA5, attest heftruck, hoogtewerker, rolbrug.)

Werken en studeren?
Het kan!

Naast overdag kan je de opleiding ook ’s avonds volgen. Zo wordt de combinatie met werken makkelijker. Er zijn enkele steunmaatregelen mogelijk voor als je werken en studeren wil combineren zoals opleidingscheques, Vlaams opleidingsverlof en de KMO-portefeuille. Alle graduaatsopleidingen zijn erkend. 

Werken en studeren?
Het kan!

Naast overdag kan je de opleiding ook ’s avonds volgen. Zo wordt de combinatie met werken makkelijker. Er zijn enkele steunmaatregelen mogelijk voor als je werken en studeren wil combineren zoals opleidingscheques, Vlaams opleidingsverlof en de KMO-portefeuille. Alle graduaatsopleidingen zijn erkend. 

Wat na je diploma?

Werken

Als je je opleiding succesvol beëindigt, krijg je een officieel Europees erkend diploma van gegradueerde. Met dit diploma kan je aan de slag in een industriële omgeving. De meet- en regeltechnicus werkt bij een constructeur van industriële installaties of als onderhoudsmedewerker in een technische dienst van een industrieel bedrijf. Als onderhoudstechnicus ga je aan de slag op een werkplek waarin verschillende technische systemen samen een productieomgeving vormen.

Verder studeren

Heb je de smaak te pakken en wil je verder studeren? Dat kan! HOGENT biedt een vervolgtraject aan waarmee je een bachelor elektromechanica kan behalen.

Het traject omvat vrijstellingen voor studenten met het diploma van gegradueerde in de elektromechanische systemen. Daarnaast kan je als student bijkomende vrijstellingen aanvragen op basis van Eerder Verworven Kwalificaties (EVK’s) en Eerder Verworven Competenties (EVC’s).

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

W


Waar en wanneer?

Deze opleiding wordt in dag- en avondonderwijs aangeboden op campus Schoonmeersen.

ontdek onze campussen →

H


Hulp nodig bij
je studiekeuze?

bekijk het programma →
begeleiding →
studie(keuze)advies →
mail naar frederik.laureys@hogent.be of voor alle andere praktische vragen naar graduaat@hogent.be

IInschrijven

Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?

schrijf je in →