Foto Bachelor in de elektromechanica

Elektromechanica.

E

Elektromechanica.

 

Elektromechanica is wellicht een van de meest polyvalente technische bacheloropleidingen. Pas na een uitgebreide kennismaking met de sector in het eerste jaar, vragen we jou om een richting te kiezen.

Het eerste jaar

Het eerste jaar van deze multidisciplinaire opleiding is een gemeenschappelijk jaar. Je bouwt een stevige basis op, gesteund op volgende pijlers: elektriciteit, mechanica en elektronica. Enerzijds vergaar je theoretische kennis via lessen, zelfstudie en groepswerken. Anderzijds leer je de knepen van het vak via tal van praktijkoefeningen en projectwerk.

Schrijf je meteen in

Tweede jaar

In het tweede jaar krijg je nog enkele algemene vakken en neem je deel aan tal van workshops. Die organiseren we samen met toonaan­gevende, industriële bedrijven. De workshops behandelen specifieke thema's zoals stoom­techniek, verbindingstechnieken, RFID-techniek, industriële netwerken, robotica en sollicitatietraining. De overige vakken horen bij een van de drie afstudeerrichtingen.

Derde jaar

In het laatste jaar leggen we de nadruk op bedrijfsgerichte opleidingsonderdelen. Je zal je in het derde jaar nog verder specialiseren. Vanaf februari loop je gedurende drie maanden stage binnen een bedrijf en schrijf je je bachelorproef. Een mooie afsluiter van je opleiding. En de perfecte springplank naar je eerste job.

Gauthier en Seppe: gangmakers en HOGENTenaars.

“We hebben een systeem ontwikkeld die de Amazons, Googles en andere giganten van deze wereld een serieus poepje laat ruiken. Er is nog zoveel in de wereld dat we beter kunnen maken. Wij willen outside the box denken en nieuwe oplossingen vinden. Dat maakt ons echte HOGENTenaars.”

Chat met Gauthier

Eén opleiding, drie
af­studeer­richtingen.

In het tweede jaar kan je kiezen uit automatisering, elektromechanica of klimatisering.

Eén opleiding, drie
af­studeer­richtingen.

In het tweede jaar kan je kiezen uit automatisering, elektromechanica of klimatisering.

Heb je vooral interesse in het automatiseren en controleren van productieprocessen met klemtoon op programmeren en industriële sturingen? Kies dan voor automatisering.

Volgende zaken komen uitgebreid aan bod: industriële computers, besturings­systemen, PLC, datacommunicatie en industriële netwerken. We gaan ook dieper in op industriële sensoren en hoe die toe te passen. En we verkennen de mogelijkheden van robotica en van nieuwe technologieën zoals Industry 4.0.

Verder besteden we ook aandacht aan procescontrole en visualisatie aan de hand van specifieke softwarepakketten. We werken zoveel mogelijk ‘hands-on’ dankzij de samenwerking met automatiseringsbedrijven, laboratoria rond embedded systems en het syntheseproject automatisering.

Of wil je je verdiepen in hoe men elektrische installaties ontwerpt, dimensioneert en realiseert maar ook mechanisch vormgeeft? Kies dan voor elektromechanica.

In de afstudeerrichting elektromechanica leer je vlot werken met 3D-teken­pakket­ten. Je bestudeert hoe machine­onder­delen en mechanische aandrij­vingen functioneren. En je krijgt inzicht in de meest gangbare mechanische verbindingstechnieken.

Zo leer je ontwerpen met 3D-software en CAD-software, 3D virtueel te analyseren op sterkte, warmte en weerstand, mechanische prototype- en productie­technieken te hanteren zoals: CAM, CNC, 3D-printen … Naast mechanica verdiep je je ook in elektrische installaties, zowel het ontwerpen als het aansluiten ervan. Daarenboven leer je ook alternatieve energietechnieken kennen.

HVAC staat voor Heating, Ventilation and Airconditioning. Dat begrip verraadt al wat je in de richting klimatisering voor de kiezen krijgt.

Deze afstudeerrichting focust zich op de modernste klimaatbeheersings- technologieën. Zo komen verwarmingstechnieken, koeltechnieken en luchtbehandeling aan bod.

Je leert hoe je HVAC-installaties moet ontwerpen en dimensioneren. En gaat dieper in op groene en alternatieve energietechnieken, op hernieuwbare energie en op energiemanagement. Je bent goed op weg om een moderne HVAC-professional te worden.

Kiezen voor praktijk!

Reken op 50/50 theorie en praktijk over drie jaar. Ook zelfstandig en in groep leren werken houden we mooi in balans. Nog meer praktijk? We gaan regelmatig op bedrijfsbezoek.

Reken op 50/50 theorie en praktijk over drie jaar. Ook zelfstandig en in groep leren werken houden we mooi in balans. Nog meer praktijk? We gaan regelmatig op bedrijfsbezoek.

Stage

Kies je niet voor duaal leren? Geen nood. In het laatste jaar loop je sowieso het volledige tweede semester stage in een bedrijf naar keuze. We beschikken over een uitgebreid netwerk aan stageplaatsen. Zowel binnen als buiten Europa. Enkele studenten krijgen bovendien de kans om een volledig semester in het buitenland te studeren aan één van onze Europese partnerscholen. Kortom, onze studenten vind je terug over de hele wereld: in Spanje, Noorwegen, Tsjechië, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië en Suriname.

Duaal leren

Duaal leren is een win-win voor bedrijven en studenten. Voor de deelnemende bedrijven is het een kans om hun expertise te delen met jonge talenten. En voor studenten om al tijdens de studie veel praktijkervaring op te doen. Een aantal studenten van de richtingen elektromechanica en klimatisering krijgen de kans om in het derde jaar twee tot drie (deel)opleidingsonderdelen op de werkvloer te volgen bij SWECO (EM) en EEG (KLIMA). In de richting automatisering is duaal leren mogelijk bij SIEMENS voor vier ­opleidings­onder­delen in het derde jaar. 

De vraag naar bachelors elektromechanica is zo groot dat de opleiding erkend is bij de VDAB.

Wat na je diploma?

Verder studeren

Heb je de smaak te pakken en wil je verder studeren? Dat kan! HOGENT biedt je de mogelijkheid om na je bachelor een Master of Science te behalen in de industriële wetenschappen. Dat kan via een schakelprogramma op dezelfde campus.

Blijf je liever aan HOGENT studeren? Dan kan je bijvoorbeeld via een verkort traject nog een tweede diploma van bachelor in elektromechanica behalen in een andere afstudeerrichting dan die je eerder koos.

Ontdek alle mogelijkheden

Werken

Met een diploma bachelor in de elektromechanica op zak heb je een grote kans om meteen werk te vinden. Je kan je passie voor techniek uitleven in volgende functies:

  • productieplanner
  • procestechnicus
  • onderhoudstechnicus
  • programmeur industriële sturingen
  • procesengineer
  • sales engineer
  • elektrisch tekenaar
  • technisch inspecteur
  • adviseur

Als technicus sta je in voor nieuwe installaties of het onderhoud van bestaande installaties. Als tekenaar/ ontwerper werk je in een studie-bureau of binnen de ontwerpafdeling van een bedrijf. En als leraar keer je terug naar je ‘roots’. Aan jou de keuze. Maar één ding is zeker: met een diploma elektromechanica word je met open armen ontvangen.

Meer weten? Chat met een alumnus.

profielfoto Midas

Midas

Alumnus

Chat met Midas

Match ik met deze opleiding?

1

Je bent gefascineerd door de wondere wereld van techniek.

2

Je kan niet wachten om zelf een belangrijke bijdrage te leveren.

3

Want analytisch inzicht en technische skills zijn sterke troeven van jou.

Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen. Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen.

Hoeveel kost deze opleiding?

Hoeveel kost het om een jaar hoger onderwijs te volgen? Het antwoord is niet voor alle studenten gelijk, want zowel je opleiding als je studie­traject, je keuze om te pendelen of om op kot te gaan en je leefgewoonten beïnvloeden het plaatje.

Daarnaast zijn er nog extra studiekosten die niet gedekt worden door het studiegeld. Bijvoorbeeld voor een labjas, beschermingsmateriaal, studie-uitstappen, ...

Overzicht van de studiekosten

Hoe groot zijn de groepen waarin ik terechtkom?

In de hoorcolleges in het eerste jaar volg je les met ongeveer 190 studenten. Voor de laboratoria werken we bewust met kleinere groepen (ca. twintig studenten). Zo kunnen we de veiligheid garanderen en krijg je persoonlijke begeleiding. Voor projecten mag je rekenen op vijf à zes studenten per groep.

Wanneer beginnen de lessen?

Ten vroegste om 8.15 uur. En ten laatste tot 17.45 uur. Dat hangt af van de klasgroep waarin je terechtkomt en van hoe je rooster wordt opgemaakt.

Hoeveel uur per week heb ik les?

Dat hangt af van jouw rooster na inschrijving. Reken erop dat je ongeveer 24 uur per week op school wordt verwacht. Daarnaast heb je nog tal van taken, begeleid zelfstandig werk … Reken maar op een full-time job.

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

I



Inschrijven

Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?

schrijf je in →

C



Cursussen inkijken

Wil je al een idee krijgen van welk studiemateriaal je voor de kiezen krijgt? Snuister dan eens in een selectie van onze cursussen.

cursussen inkijken →

K


Kwaliteitsbeoordeling
van deze opleiding

HOGENT, da's kwaliteit. Aan HOGENT werken we vanuit een open houding samen aan die kwaliteit. We durven experimenteren, leren graag uit fouten, zijn zelfkritisch en staan open voor feedback.

lees de kwaliteitsbeoordeling van deze opleiding →

De vraag naar bachelors elektromechanica is zo groot dat de opleiding erkend is bij de VDAB.

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Verkort traject elektromechanica
Heb je al een diploma hoger onderwijs op zak, maar wil je graag nog een bijkomend diploma? Dankzij een verkort traject kan je in een beperkte studietijd een extra diploma elektromechanica behalen.
Elektromechanische systemen

Elektromechanische systemen is een graduaat van 120 studiepunten in dag- of avond­onderwijs. Naast een gemeenschappelijk deel maak je de keuze tussen meet- en regel­technieken of …

HVAC-systemen

HVAC-systemen is een graduaat van 120 studiepunten in dag­onderwijs. HVAC staat voor 'heating, ventilation en airconditioning'. Als onderhouds-, service- en montage­technicus voor …