Facebook Pixel Graduaat in de werforganisatie - Hogeschool Gent
Foto Graduaat in de werforganisatie

Werforganisatie.

W

Werforganisatie.

Als werfleider of werkvoorbereider bewaak je ten alle tijde de kwaliteit van de werken en de veiligheid van de werf. Je maakt logistieke planningen en zet de juiste middelen en mensen in. Je stuurt een team aan en met je bouwtechnische kennis zorg je voor het perfect uitzetten van een bouwwerk volgens de plannen.

Schrijf je meteen in

Wat leer je?

  • Je verwerft een stevige portie bouwtechnische informatie over materialen, materieel, constructie­technieken, bouw­wetenschappen en kwaliteits- en duurzaamheids­normen.
  • Je leert hoe je een logistieke planning kan opmaken en hoe je de juiste middelen en mensen inzet voor de uitvoering van de werken.
  • Je krijgt training in communicatie in een inter­culturele werf­context.
  • Je leert hoe je het uitvoerend personeel op de werf aanstuurt en bijstuurt.
  • Je leert de kwaliteit van de werken en de veiligheid op de werf te garanderen.
  • Je leert een bouwwerk volgens de voorgelegde plannen uit te zetten.
  • Je maakt kennis met continue verandering van het werkveld. Je leert in te spelen op nieuwe complexe uitdagingen.

Je leert door te doen

Wat maakt de opleiding zo bijzonder? De sterke praktijk- en beroepsgerichte aanpak via werkplekleren. Je leert niet alleen op school, maar ook op de werf.

De theorie en het brede kader dat je aangeleerd krijgt kan je meteen toepassen op de werkplek. In het tweede semester van je eerste jaar doe je een observatie-/meeloopstage van 12 dagen (ongeveer 1 dag per week).

In het tweede jaar heb je een doestage. Dit is een blokstage van 5 dagen per week gedurende 6 weken. De stages kunnen ook uitgevoerd worden op de eigen werkplek.

Dag- en avondonderwijs.

Duurtijd?

Je volgt de opleiding (120 studiepunten) in een combinatie van dag- en avond­onderwijs. Je keuze van opleidings­pakket bepaalt de duurtijd van je traject. Wat je ook kiest, de minimale duurtijd van je studie is twee jaar.

Wil je later instappen in het academiejaar? Dan kun je ook starten in februari.

Waar?

Je volgt les op campus Schoonmeersen in Gent.

profielfoto An Van Coster

An Van Coster

Coördinator

Chat met An

Twee afstudeerrichtingen.

Je kiest in de opleiding voor één van de twee afstudeerrichtingen. Naast een gemeenschappelijk deel maak je de keuze tussen woningbouw en wegenbouw.

Twee afstudeerrichtingen.

Je kiest in de opleiding voor één van de twee afstudeerrichtingen. Naast een gemeenschappelijk deel maak je de keuze tussen woningbouw en wegenbouw.

Woningbouw

Kies je voor de afstudeerrichting woningbouw, dan leren we je de coördinatie op te nemen bij kleinere of meer gestandaardiseerde bouwwerken in de woningbouw.

Dit kan zowel gaan om nieuwbouw en renovatie, ruwbouw en afwerking, laagbouw en hoogbouw, traditionele en innovatieve bouw­technieken, skeletbouw en massief­bouw, residentiële en niet-residentiële bouw, volledige bouwprojecten beperkt in omvang en complexiteit of afgebakende delen van grotere bouwprojecten.

Wegenbouw

De afstudeerrichting wegenbouw richt zich hoofdzakelijk op minder complexe, gestandaardiseerde wegeniswerken.

Daaronder passen zowel onderhoudswerken op een mobiele werf als nieuwe uitvoeringen en kleine infrastructuur­werken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de aanleg van een parkeer­terrein, riolering en nuts­voorzieningen.

Deze opleiding volgen als werknemer of werk­zoekende? Het kan!

De flexibele trajecten van de graduaten maken het mogelijk om de opleiding met een job te combineren. Ook als je werk­zoekende bent, kan een graduaats­opleiding heel interessant zijn.

Deze opleiding volgen als werknemer of werk­zoekende? Het kan!

De flexibele trajecten van de graduaten maken het mogelijk om de opleiding met een job te combineren. Ook als je werk­zoekende bent, kan een graduaats­opleiding heel interessant zijn.

Opleiding volgen als werknemer

De opleiding wordt in een combinatie van dag- en avond­onderwijs aangeboden waardoor je dit eventueel kan combineren met een deeltijdse job waarbij je het programma spreidt op jouw maat.

Stage

In het tweede semester van je eerste jaar doe je een observatie-/meeloopstage van 12 dagen (ongeveer 1 dag per week). In het tweede jaar heb je een doestage. Dit is een blokstage van 5 dagen per week gedurende 6 weken.

Stages vinden plaats overdag. Er kan bekeken worden of een stage op de eigen werkplek mogelijk is.

Steunmaatregelen

Er zijn enkele mogelijke steunmaatregelen voor als je werken en studeren wil combineren zoals opleidingsverlof, opleidingscheques, kmo-portefeuille …

Opleiding volgen als werkzoekende

De graduaatsopleiding werforganisatie is erkend door de VDAB en leidt op tot een knelpuntberoep. Dat biedt je een grote kans op werk. Als je de opleiding volgt via de VDAB kan je je uitkering behouden en geniet je van financiële voordelen. Je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Meer info vind je op de website van VDAB.

Wat na je diploma?

Werken

Er is een groot tekort aan werknemers in de bouwsector. Na het behalen van je diploma kan je dan ook ongetwijfeld snel aan de slag als werfleider voor minder complexe bouwwerven of als werkvoorbereider bouw.

Bovenop je diploma behaal je het attest VCA-VOL, een extra troef om mee aan de slag te gaan. 

Verder studeren

Heb je de smaak te pakken en wil je verder studeren? Dat kan!

Neem dan contact op met de studietrajectbegeleider.

Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen.

Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen.

Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen.

Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen.

Hoeveel kost de opleiding?

Hoeveel kost het om een jaar hoger onderwijs te volgen? Het antwoord is niet voor alle studenten gelijk, want zowel je opleiding als je studie­traject, je keuze om te pendelen of om op kot te gaan en je leefgewoonten beïnvloeden het plaatje.

Overzicht van de studiekosten

Heb ik voorkennis nodig om de opleiding te starten?

Neen, alle graduaatsopleidingen starten vanaf nul.

Wat houdt werkplekleren in?

Alle graduaatsopleidingen bestaan uit minimaal één derde werkplekleren, dat kan in de vorm van stage, praktijklessen, bedrijfsbezoeken, cases, gastsprekers …

Kan ik starten?

Je kan starten met een graduaatsopleiding als je een diploma secundair onderwijs (ASO, TSO of zevende jaar BSO) bezit, maar ook als je minstens drie jaar geleden een getuigschrift hebt behaald van de derde graad BSO. Voldoe je aan geen enkele van deze voorwaarden? Dan moet je een toelatingsproef afleggen. Die proef gaat na of je de nodige kennis en vaardigheden bezit voor een graduaatsopleiding.

Meer info over toelatingsvoorwaarden →

Je hebt geen leerkrediet nodig als je inschrijft voor een graduaatsopleiding. Let op: schrijf je met een credit­contract in voor opleidings­onderdelen uit een graduaats­opleiding, dan zet je wél altijd leerkrediet in.

Meer info over leerkrediet →

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

W


Waar en wanneer?

Deze opleiding wordt aangeboden in een combinatie van dag- en avondonderwijs op campus Schoonmeersen (Gent).

bekijk campus Schoonmeersen →
 

H


Hulp nodig bij
je studiekeuze?

chat met een student of lector →
bekijk het programma →
begeleiding →
studie(keuze)advies →
traject op maat →
Inhoudelijke vragen? Mail naar an.vancoster@hogent.be 
Algemene en praktische vragen? Mail naar info@hogent.be

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Bouwkundig tekenen
De graduaats­opleiding bouwkundig tekenen omvat 120 studie­punten en duurt 2 jaar. Je leert het volledige proces van ontwerpfase tot de oplevering.
Vastgoed

Vastgoed is een professionele bacheloropleiding van drie jaar. Je hebt de keuze tussen twee afstudeer­richtingen: vastgoed en landmeten. Meteen bij de start van je opleiding kies je de …

Vastgoed in afstandsonderwijs

Vastgoed kan je zowel in dag­onderwijs als in afstands­onderwijs volgen. Afstands­leren is interessant voor wie al dan niet al een diploma heeft en opnieuw wil studeren. Voor wie denkt …

Energiedeskundige type A

In de gereglementeerde vorming energie­deskundige type A leer je energie­prestatie­certificaten (EPC's) opmaken. Deze verplichte documenten tonen aan hoe energie­zuinig gebouwen …