- graduaat
- Gent
- dagonderwijs
- 2 jaar
Als bouwkundig tekenaar stel je bouwkundige en technische plannen op. Je maakt detailtekeningen van de projecten, installaties en inrichtingen. Je hebt een administratief ondersteunende rol doorheen een volledig bouwproces en bent de schakel tussen de opdrachtgever, de architect en de werfleider.
Wat leer je?
- Je leert in semester 1 tekenen met Autocad in 2D en met SketchUp in 3D.
- Je tekenskills worden daarna bouwkundig en technisch toegepast. Hierbij leer je een omgevingsvergunning op te maken volgens het normenboek. Een bestek, een meetstaat en een werfplanning worden hieraan gekoppeld. Bouwknopen worden in detail uitgewerkt, met oog voor de bouwfysische vereisten.
- Je krijgt de nodige kennis mee over de bouwmaterialen, de verschillende constructies en de technische uitrusting in een gebouw, maar ook wegenbouw komt aan bod.
- In meettechnieken leer je om constructies op te meten om deze daarna ook te kunnen uittekenen.
- In semester 2 leer je al modelleren in Revit en krijg je inzicht in wat BIM betekent. Revit komt uitgebreid aan bod in verschillende opleidingsonderdelen, maar ook andere, specifieke BIM-software zoals Tekla Structures, Stabicad, hsbcad, Civil 3D, … wordt aangeleerd. Samenwerken in de cloud wordt een gewoonte.
- Je leert je project mooi te presenteren aan de hand van verschillende visualisatietechnieken.
- Je maakt kennis met alle aspecten van jouw administratief ondersteunende rol tijdens het hele bouwproces.
- Je leert vlot technisch communiceren.
- Binnen het werkplekleren ga je aan de slag met jobspecifieke softskills.
Je leert door te doen
Wat maakt de opleiding zo bijzonder? De sterke praktijk- en beroepsgerichte aanpak van werkplekleren. Je leert niet alleen op school maar ook op de werkvloer.
Naast de vele praktijklessen zoals het tekenwerk in SketchUp (3D), Autocad (2D) en BIM-software (Revit, Tekla Structures, HsbCAD, Civil3D, ...) en het meten met een waterpastoestel, een theodoliet, een laserafstandsmeter, ... komt er heel wat werkplekleren aan bod (40 studiepunten):
- Matchmakingevent ‘Drawing Your Future’
- Geleide werf/bedrijfsbezoeken in groep
- Werfobservatie woningbouw en wegenbouw
- Leerfestival (levenslang leren)
- Challenge bootcamp drafting
- Specialisatie op de werkplek
- Projectdag met workshops
- Studiebureau op de campus
De opdrachten vertrekken hierbij steeds vanuit reële cases of contexten.
Als afsluiter van semester 4 en als kers op de taart mag je al je kennis en vaardigheden gaan aftoetsen op de werkvloer met een stevige blokstage, gedurende vier dagen per week. Tussenin zijn er terugkeermomenten op de campus om ervaringen uit te wisselen.
Dagonderwijs.
Duurtijd?
Je volgt overdag les. Het modeltraject duurt twee jaar (120 studiepunten).
Wil je later instappen in het academiejaar? Dan kun je ook starten in februari.
Waar?
Je volgt les op campus Schoonmeersen in Gent.
Deze opleiding volgen als werknemer of werkzoekende? Het kan!
De flexibele trajecten van de graduaten maken het mogelijk om de opleiding met een job te combineren. Ook als je werkzoekende bent, kan een graduaatsopleiding heel interessant zijn.
Deze opleiding volgen als werknemer of werkzoekende? Het kan!
De flexibele trajecten van de graduaten maken het mogelijk om de opleiding met een job te combineren. Ook als je werkzoekende bent, kan een graduaatsopleiding heel interessant zijn.
Opleiding volgen als werknemer
Je volgt de opleiding in een dagtraject, maar dit kan je eventueel combineren met een deeltijdse job waarbij je het programma spreidt op jouw maat.
Stage
Stages vinden overdag plaats. Er kan bekeken worden of een stage op de eigen werkplek mogelijk is. De werfobservaties woningbouw/wegenbouw en de geleide werf- en bedrijfsbezoeken leggen de link tussen de geziene materialen en constructies op school en wat er op een werf gebruikt wordt.
Tijdens de blokstage draai je in semester 4 gedurende tien weken, vier dagen per week, mee in een bedrijf en ben je nog een (halve) dag op de campus aanwezig.
Steunmaatregelen
Er zijn enkele mogelijke steunmaatregelen voor als je werken en studeren wil combineren zoals opleidingsverlof, opleidingscheques, kmo-portefeuille …
Opleiding volgen als werkzoekende
De graduaatsopleiding bouwkundig tekenen is erkend door VDAB en leidt op tot een knelpuntberoep. Dat biedt je een grote kans op werk. Als je de opleiding volgt via de VDAB kan je je uitkering behouden en heb je financiële voordelen. Je moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Meer info vind je op de website van VDAB.
Een boeiende job
Er is een groot tekort aan bouwkundig tekenaars, met dit diploma vind je zeker de weg naar een boeiende job.
Een boeiende job
Er is een groot tekort aan bouwkundig tekenaars, met dit diploma vind je zeker de weg naar een boeiende job.
Wat na je diploma?
Werken
Door de grote vraag naar bouwkundig tekenaars op de arbeidsmarkt, vind je na het behalen van je diploma ongetwijfeld snel een boeiende job.
Je kan aan de slag in een teken-, studie- of architectenbureau, in een bouwbedrijf, bij de overheid, bij diensten van steden en gemeenten, als freelancer …
Verder studeren
Heb je de smaak te pakken en wil je verder studeren? Dat kan! Met een graduaatsdiploma bouwkundig tekenen kan je vrijstellingen krijgen voor een aantal opleidingsonderdelen in de professionele bachelor in het vastgoed (optie vastgoed of landmeten).
Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen.
Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen.
Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen.
Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen.
Hoeveel kost de opleiding?
Hoeveel kost het om een jaar hoger onderwijs te volgen? Het antwoord is niet voor alle studenten gelijk, want zowel je opleiding als je studietraject, je keuze om te pendelen of om op kot te gaan en je leefgewoonten beïnvloeden het plaatje.
Heb ik voorkennis nodig om de opleiding te starten?
Neen, alle graduaatsopleidingen starten vanaf nul.
Wat houdt werkplekleren in?
Alle graduaatsopleidingen bestaan uit minimaal één derde werkplekleren, dat kan in de vorm van stage, praktijklessen, bedrijfsbezoeken, cases, gastsprekers …
Kan ik starten?
Je kan starten met een graduaatsopleiding als je een diploma secundair onderwijs (ASO, TSO of zevende jaar BSO) bezit, maar ook als je minstens drie jaar geleden een getuigschrift hebt behaald van de derde graad BSO.
Meer info over toelatingsvoorwaarden →
Voldoe je aan geen enkele van deze toelatingsvoorwaarden? Dan moet je een toelatingsproef afleggen. Die proef gaat na of je de nodige kennis en vaardigheden bezit voor een graduaatsopleiding.
Leerkrediet is niet van toepassing voor een graduaatsopleiding. Je kan de opleiding ook starten wanneer je geen leerkrediet meer hebt.
Nog vragen?
Zit je nog met praktische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studiekeuze? We helpen je graag verder!
H
Hulp nodig bij
je studiekeuze?
chat met een lector →
bekijk het programma →
begeleiding →
studie(keuze)advies →
traject op maat →
Inhoudelijke vragen? Mail naar cindy.parewijck@hogent.be
Algemene en praktische vragen? Mail naar info@hogent.be
I
Inschrijven
Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?
Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.
Werforganisatie
De graduaatsopleiding werforganisatie omvat 120 studiepunten en duurt twee jaar in dag- en avondonderwijs. Je hebt de keuze tussen de afstudeerrichtingen woningbouw en wegenbouw.Vastgoed
Vastgoed is een professionele bacheloropleiding van drie jaar. Je hebt de keuze tussen twee afstudeerrichtingen: vastgoed en landmeten. Meteen bij de start van je opleiding kies je de …
Vastgoed in afstandsonderwijs
Vastgoed kan je zowel in dagonderwijs als in afstandsonderwijs volgen. Afstandsleren is interessant voor wie al dan niet al een diploma heeft en opnieuw wil studeren. Voor wie denkt …