Facebook Pixel Graduaat in het bouwkundig tekenen - Hogeschool Gent
Foto Graduaat in het bouwkundig tekenen

Bouwkundig tekenen.

B

Bouwkundig tekenen.

Wat maakt de opleiding zo bijzonder? De sterke praktijk- en beroeps­gerichte aanpak van werkplekleren. Je leert niet alleen op school maar ook op de werkvloer.

Schrijf je meteen in

Overdag

Deze opleiding omvat 120 studiepunten en duurt twee jaar. Je volgt overdag les. Wil je later instappen in het academiejaar? Dan kun je ook starten in februari.

Je maakt kennis met:

  • De rol van een bouwkundig tekenaar van ontwerpfase tot de oplevering.
  • Je leert bouwkundige en technische plannensets, detailtekeningen van projecten, installaties en inrichtingen opmaken.
  • De administratief ondersteunende rol tijdens heel het bouwproces.
  • Je leert werken met 2D- en 3D-tekensoftware met extra aandacht voor het BIM-verhaal.
  • Je krijgt de nodige kennis mee over materialen, constructietechnieken, bouwwetenschappen, duurzaamheidsprincipes, kwaliteits-, ontwerp- en veiligheidsnormen.
  • Je leert vlot technisch communiceren.

Al doende leren

Je krijgt heel wat praktijklessen zoals labo's met tekenwerk in SketchUp (3D), AutoCAD (2D) en Revit (3D en 2D), het observeren van een werf, opmetingen met waterpastoestel, theodoliet, laserafstandsmeter... De opdrachten die je maakt vertrekken altijd vanuit reële cases of contexten. In de opleiding voorzien we ook bedrijfsbezoeken en gastsprekers. Om de praktijk helemaal onder de knie te krijgen sluit de opleiding af met een blokstage van 8 weken (4 dagen per week).

Deze opleiding volgen als werknemer of werk­zoekende? Het kan!

De flexibele trajecten van de graduaten maken het mogelijk om de opleiding met een job te combineren. Ook als je werkzoekende bent, kan een graduaatsopleiding heel interessant zijn.

Deze opleiding volgen als werknemer of werk­zoekende? Het kan!

De flexibele trajecten van de graduaten maken het mogelijk om de opleiding met een job te combineren. Ook als je werkzoekende bent, kan een graduaatsopleiding heel interessant zijn.

Opleiding volgen als werknemer

Je volgt de opleiding in een dagtraject, maar dit kan je eventueel combineren met een deeltijdse job waarbij je het programma spreidt op jouw maat.

Stage

Stages vinden plaats overdag. Er kan bekeken worden of een stage op de eigen werkplek mogelijk is.

Steunmaatregelen

Er zijn enkele mogelijke steunmaatregelen voor als je werken en studeren wil combineren zoals opleidingsverlof, opleidingscheques, KMO-portefeuille…

Opleiding volgen als werkzoekende

De graduaatsopleiding bouwkundig tekenen is erkend door VDAB en leidt op tot een knelpuntberoep. Dat biedt je een grote kans op werk. Als je de opleiding volgt via de VDAB kan je je uitkering behouden en geniet je van financiële voordelen. Je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Meer info vind je op de website van VDAB.

Een boeiende job

Er is een groot tekort aan bouwkundig tekenaars, met dit diploma vind je zeker de weg naar een boeiende job.

Een boeiende job

Er is een groot tekort aan bouwkundig tekenaars, met dit diploma vind je zeker de weg naar een boeiende job.

Wat na je diploma?

Werken

Als je je opleiding succesvol beëindigt, krijg je een officieel Europees erkend diploma van gegradueerde in het bouwkundig tekenen.

Met dit diploma kan je aan de slag in een teken-, studie- of architectenbureau, in een bouwbedrijf, bij de overheid, bij diensten van steden en gemeenten, als freelancer…

Een extra troef: je krijgt bovenop je diploma het attest 'Energiedeskundige type A'.

Verder studeren

Heb je de smaak te pakken en wil je verder studeren? Dat kan! Met een graduaatsdiploma bouwkundig tekenen kan je vrijstellingen krijgen voor een aantal opleidingsonderdelen in de professionele bachelor in het vastgoed (optie vastgoed of landmeten).

Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen.

Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen.

Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen.

Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen.

Hoeveel kost de opleiding?

Hoeveel kost het om een jaar hoger onderwijs te volgen? Het antwoord is niet voor alle studenten gelijk, want zowel je opleiding als je studie­traject, je keuze om te pendelen of om op kot te gaan en je leefgewoonten beïnvloeden het plaatje.

Overzicht van de studiekosten

Wat is leerkrediet?

Graduaatsopleidingen werken niet met leerkrediet. Je kan ook een opleiding starten wanneer je geen leerkrediet meer hebt.

Heb ik voorkennis nodig om de opleiding te starten?

Neen, alle graduaatsopleidingen starten vanaf nul.

Wat houdt werkplekleren in?

Alle graduaatsopleidingen bestaan uit minimaal één derde werkplekleren, dat kan in de vorm van stage, praktijklessen, bedrijfsbezoeken, cases, gastsprekers...

Wat zijn de toelatingsvoorwaarden?

Je kan starten met een graduaatsopleiding als je een diploma secundair onderwijs (ASO, TSO of 7de jaar BSO) bezit, maar ook als je minstens drie jaar geleden een getuigschrift hebt behaald van de 3de graad BSO. Voldoe je aan geen enkele van deze voorwaarden? Dan moet je een toelatingsproef afleggen. Die proef gaat na of je de nodige kennis en vaardigheden bezit voor een graduaatsopleiding. Een volledige lijst van geldige studiebewijzen en meer informatie over de toelatingsproef vind je hier.

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Zit je nog met prak­tische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studie­keuze? We helpen je graag verder!

W


Waar en wanneer?

Deze opleiding wordt aangeboden in dagonderwijs op campus Schoonmeersen.

ontdek onze campussen →

H


Hulp nodig bij
je studiekeuze?

chat met een lector →
bekijk het programma →
begeleiding →
studie(keuze)advies →
mail naar cindy.parewijck@hogent.be of voor alle andere praktische vragen naar info@hogent.be

IInschrijven

Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?

schrijf je in →

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Werforganisatie
De graduaats­opleiding werforganisatie omvat 120 studiepunten en duurt twee jaar in dag- en avondonderwijs. Je hebt de keuze tussen de afstudeerrichtingen woningbouw en wegenbouw.
Vastgoed

Vastgoed is een professionele bacheloropleiding van drie jaar. Je hebt de keuze tussen twee afstudeer­richtingen: vastgoed en landmeten. Meteen bij de start van je opleiding kies je de …

Vastgoed in afstandsonderwijs
Vastgoed kan je zowel in dagonderwijs als in afstandsonderwijs volgen. Afstandsleren is interessant voor wie al dan niet al een diploma heeft en opnieuw wil studeren. Voor wie denkt aan …