- bachelor
- Gent
- dagonderwijs, afstandsonderwijs (enkel vastgoed)
- 3 jaar (dagonderwijs)
De opleiding vastgoed biedt twee afstudeerrichtingen aan. Elke afstudeerrichting legt haar eigen klemtonen en leert je specifieke vaardigheden. Meteen bij de start van je opleiding kies je de afstudeerrichting die jou het meest ligt.
V
Vastgoed
Vastgoed is meer dan panden verkopen. Ook projectontwikkeling, vastgoedbeheer, syndicschap (beheer en de vertegenwoordiging van een mede-eigendom), rentmeesterschap en vastgoedexpertise zijn belangrijke deeldomeinen die je als student leert kennen.
Typerend zijn je commerciële flair, je mensgerichte aanpak en je overtuigingskracht.
L
Landmeten
In de afstudeerrichting landmeten sta je met beide voeten in de praktijk. Vaak letterlijk. Want je bent graag buiten om vastgoed op te meten in de zon en daarna de gegevens te verwerken als het regent. Terreinen opmeten, verkavelingen ontwerpen en afpalingen realiseren zijn helemaal jouw ding.
In het derde jaar kies je een beroepsprofiel dat voldoet aan je voorkeuren en persoonlijkheid. Je wordt volledig klaargestoomd voor het beroep van jouw dromen.
Kom leren van
echte professionals.
We hebben een team straffe, gepassioneerde lectoren, elk met hun eigen specifieke kennis en ervaring. Veel lectoren houden een eigen praktijk als landmeter, architect, makelaar of advocaat. Inspirerende voorbeelden gegarandeerd!
Kom leren van
echte professionals.
We hebben een team straffe, gepassioneerde lectoren, elk met hun eigen specifieke kennis en ervaring. Veel lectoren houden een eigen praktijk als landmeter, architect, makelaar of advocaat. Inspirerende voorbeelden gegarandeerd!
Eerste jaar
In het eerste jaar bieden de toolboxen vastgoed en landmeten een algemene oriëntatie binnen beide vakdomeinen. Daarna ga je je als student vastgoed verdiepen op pandniveau en als student landmeten in alles wat met omgeving te maken heeft.
Tweede jaar
In het tweede jaar word je als student vastgoed steeds meer een echte professional door je te richten op ontwikkeling en beheer van vastgoed, terwijl je als student landmeten het perceel gaat verkennen en je stilaan klaarmaakt voor het echte praktijkwerk.
Wil je al een idee krijgen van welk studiemateriaal je voor de kiezen krijgt? Snuister dan eens in een selectie van onze cursussen.
Derde jaar
Tijdens het laatste jaar zul je als student voor het eerst proeven van de echte praktijk tijdens een volledig stagesemester. Studenten vastgoed doen dit aanvankelijk als bemiddelaar in een klassiek vastgoedkantoor, studenten landmeten gaan aan de slag binnen de klassieke landmeetkunde. Via projectwerk op school word je tegelijk weerbaar gemaakt voor de complexiteit van het beroep. Dat doe je door in kleine groepjes aan reële cases uit de praktijk te werken.
Tijdens het laatste semester van de opleiding kies je voor een verdiepend traject met bijbehorende tweede stage of een vorm van werkplekleren vanuit:
Vastgoed
- het profiel van beheerder
- het profiel van projectontwikkelaar
- het profiel van vastgoeddeskundige
Landmeten
- het profiel van expert GEO-ICT
- het profiel van expert Bouw en infra
- het profiel van landmeterdeskundige
Praktijk voorop.
Tijdens je opleiding leer je het werkveld echt kennen en kom je er voortdurend mee in contact. Hoe? Via groepswerken, gastsprekers uit de praktijk, projecten, bedrijfsbezoeken, je bachelorproef, enzovoort. Heerlijk concreet!
Praktijk voorop.
Tijdens je opleiding leer je het werkveld echt kennen en kom je er voortdurend mee in contact. Hoe? Via groepswerken, gastsprekers uit de praktijk, projecten, bedrijfsbezoeken, je bachelorproef, enzovoort. Heerlijk concreet!
Stage en werkplekleren
Tijdens het laatste jaar vastgoed word je als student ondergedompeld in het echte werk. Zowel studenten vastgoed als landmeten starten met een algemene stage van enkele maanden waar jouw opgedane kennis en vaardigheden als bemiddelaar (vastgoed) en topograaf (landmeter) verder worden uitgedaagd. Dat kan zowel in binnen- als buitenland. Onze studenten vind je dan ook wereldwijd terug. Van Europa over Turkije tot de Verenigde Staten, Australië, Nieuw- Zeeland en Suriname.
Een tweede daarop volgende periode werkplekleren zorgt voor verdere verdieping. Als student kies je voor een specifiek beroepsprofiel. Je vervolmaakt je binnen de afstudeerrichting vastgoed als beheerder, projectontwikkelaar of vastgoeddeskundige. Als landmeter zoek je verdieping op als expert bouw en infra, expert GEO-ICT of landmeterdeskundige.
Activiteiten buiten de campus
Doorheen de opleiding koppelen we via buitenschoolse activiteiten de theorie aan de praktijk. Als vastgoedstudent bezoek je projecten, vakbeurzen en het vastgoedcongres. Je gaat ook op studiereis naar het buitenland en ontdekt er een minder bekende stad. Landmeetstudenten voeren een week lang metingen uit op locatie en maken nog een extra studiereis.
Zin in nog meer avontuur?
Een beperkt aantal studenten kan een volledig semester in het buitenland studeren aan een van onze partnerscholen in Europa en daarbuiten.
Doorgedreven projectwerk
Via vakoverschrijdende projecten leer je vlot in team werken. In het eerste semester van het laatste jaar richten studenten vastgoed zich vanuit de rol van makelaar op een concrete case. In het tweede semester onderzoeken ze via werkplekleren hoe ze binnen de reële werksituatie van projectontwikkelaar, beheerder of deskundige meerwaarde kunnen bieden.
De studenten landmeten zullen tijdens het eerste semester van jaar drie vanuit de praktijk op zoek gaan naar oplossingen voor een specifieke projectuitdaging. Ook zij zullen vanuit een gekozen beroepsprofiel tijdens het daaropvolgende semester via werkplekleren meerwaarde proberen te genereren voor een professional binnen GEO-ICT, bouw en infrastructuur of landmeten. Het tweede semester van jaar twee biedt ook de mogelijkheid om aan een internationaal project deel te nemen.
Benieuwd naar onze infrastructuur? Breng een virtueel bezoek aan gebouw P op campus Schoonmeersen, de uitvalsbasis van de opleiding vastgoed.
Match ik met deze opleiding?
Je bent geïnteresseerd in de actualiteit rond de bouwshift, nieuwe woonvormen, stijgende vastgoedprijzen of leefbaarheid van steden.
Hoe bebouwde ruimte wordt ingevuld, de waarde en het karakter van gebouwen of de schaalgrootte van winkelcomplexen zijn zaken die je fascineren.
Je bent sociaal en gaat graag met mensen om in een professionele omgeving.
Een combinatie van bureau- en veldwerk trekt je aan.
Je werkt graag nauwkeurig en ziet jezelf opgaan in meet- en tekenwerk.
Ongetwijfeld zit je met heel wat vragen. Hier vind je alvast antwoorden op enkele van de meest gestelde vragen.
Hoeveel kost deze opleiding?
Hoeveel kost het om een jaar hoger onderwijs te volgen? Het antwoord is niet voor alle studenten gelijk, want zowel je opleiding als je studietraject, je keuze om te pendelen of om op kot te gaan en je leefgewoonten beïnvloeden het plaatje.
Daarnaast zijn er nog extra studiekosten die niet gedekt worden door het studiegeld. Bijvoorbeeld voor een starterspakket en studie-uitstappen, ...
Wanneer beginnen de lessen?
Ten vroegste om 8.00 uur. En ten laatste tot 19.00 uur. Dat hangt af van de klasgroep waarin je terechtkomt en van hoe je rooster wordt opgemaakt.
Hoe groot zijn de groepen waarin ik terechtkom?
De theorielessen volg je met alle vastgoedstudenten samen of in twee grote groepen. Voor de praktijklessen werken we bewust met kleinere groepen (ca. 25 à 35 studenten). Voor projecten mag je rekenen op vijf à zes studenten per groep.
Hoeveel uur per week heb ik les?
Dat hangt af van jouw rooster na inschrijving. Reken erop dat je ongeveer 24 uur per week op school wordt verwacht. Daarnaast heb je nog tal van taken, begeleid zelfstandig werk, ... Reken maar op een full-time job.
Zijn er infodagen?
Op de infodagen doen we er alles aan om jou te helpen bij het maken van jouw studiekeuze. Je kan er praten met lesgevers, medewerkers en studenten. Fysiek als het kan, digitaal als het moet.
Nog vragen?
Zit je nog met praktische vragen over de opleiding? Ben je nog niet helemaal zeker van je studiekeuze? We helpen je graag verder!
H
Hulp nodig bij
je studiekeuze?
chat met een student →
bekijk het programma →
begeleiding →
studie(keuze)advies →
mail naar bart.dherde@hogent.be
I
Inschrijven
Heb je alle info die je nodig hebt en ben je overtuigd van je studiekeuze?
C
Cursussen inkijken
Wil je al een idee krijgen van welk studiemateriaal je voor de kiezen krijgt? Snuister dan eens in een selectie van onze cursussen.
N
Nuttige
links
brochure downloaden →
brochure ontvangen per post →
hou me op de hoogte →
infomomenten →
een vlotte start →
starten in februari →
studentenvoorzieningen →
studiefiches →
K
Kwaliteitsbeoordeling
van deze opleiding
HOGENT, da's kwaliteit. Aan HOGENT werken we vanuit een open houding samen aan die kwaliteit. We durven experimenteren, leren graag uit fouten, zijn zelfkritisch en staan open voor feedback.
Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.
Vastgoed in afstandsonderwijs
Vastgoed kan je zowel in dagonderwijs als in afstandsonderwijs volgen. Afstandsleren is interessant voor wie al dan niet al een diploma heeft en opnieuw wil studeren. Voor wie denkt …
Verkort traject vastgoed
Heb je al een diploma hoger onderwijs op zak, maar wil je graag nog een bijkomend diploma? Dankzij een verkort traject kan je in een beperkte studietijd een extra diploma vastgoed behalen.Bouwkundig tekenen
De graduaatsopleiding bouwkundig tekenen omvat 120 studiepunten en duurt 2 jaar. Je leert het volledige proces van ontwerpfase tot de oplevering.Werforganisatie
De graduaatsopleiding werforganisatie omvat 120 studiepunten en duurt twee jaar in dag- en avondonderwijs. Je hebt de keuze tussen de afstudeerrichtingen woningbouw en wegenbouw.Geo-ICT
Heb je al een diploma hoger onderwijs op zak? In het postgraduaat Geo-ICT leer je informatie- en communicatietechnologie toepassen in de geografie. Je hebt één namiddag per week …
Vastgoedbeheer
Heb je al een bachelor vastgoed of landmeten behaald? Verfijn je kennis met het postgraduaat vastgoedbeheer. Je hebt één namiddag per week les gedurende één …
Energiedeskundige type A
In de opleiding energiedeskundige type A (8 lesdagen) leer je energieprestatiecertificaten (EPC's) opmaken. Deze verplichte documenten tonen aan hoe energiezuinig …