Beschik je over enkele jaren relevante (werk)ervaring? Misschien kan je dan vrijstellingen krijgen binnen een opleiding. Na onderzoek kan HOGENT rekening houden met wat je geleerd of ontwikkeld hebt op je werk, in het verenigingsleven, ...
Een onderzoek om enkele competenties van een bachelor of graduaat te erkennen kost 155 euro. De erkenning van alle competenties voor een bachelor kost 590 euro en voor een graduaat 335 euro. Als je daarna vrijstellingen krijgt, hoef je voor deze opleidingsonderdelen geen inschrijvingsgeld meer te betalen.
Opgelet: Je kan niet inschrijven voor opleidingsonderdelen waarvoor je een EVC-procedure start
Meer achtergrondinfo vind je in de uitgebreide EVC-gids van de AUGent. Lees aandachtig onderstaand stappenplan als je hiervoor interesse hebt.
De basis van een EVC-procedure is een portfolio waarin je je competenties van bepaalde opleidingsonderdelen bewijst.
Het is de bedoeling dat je via de studiefiches zelf nagaat welke competenties (en dus opleidingsonderdelen) je denkt te kunnen aantonen aan de hand van tewerkstellingsattesten, getuigschriften van vormingen, mailverkeer, gerealiseerde projecten …
De opleidingsonderdelen waarvan je de competenties wenst aan te tonen, vermeld je op het aanvraagformulier. Dit formulier bezorg je dan per e-mail aan de studietrajectbegeleider van jouw opleiding vóór:
Nadat je het EVC-aanvraagformulier hebt ingediend, ontvang je per e-mail een blanco portfolio. We doen dit zo snel mogelijk zodat je voldoende tijd hebt om dit aan te vullen. Dit blanco portfolio wordt op maat gemaakt op basis van de competenties die je wil bewijzen.
Afhankelijk van de aan te tonen competenties zijn er verschillende technieken voor beoordeling. Sowieso moet elke competentie geattesteerd worden maar misschien wordt er ook geopteerd voor reflectievragen die je moet beantwoorden of een interview of beheersingsproef (bijvoorbeeld bij een taal). Dit wordt vermeld in het portfolio en/of de e-mail met je portfolio op maat.
Wanneer je portfolio klaar is, mail je dit naar de studietrajectbegeleider. Per academiejaar zijn er twee deadlines om je dossier in te dienen: 1 november en 1 april. Dan begint ook de beoordeling.
De betaling gebeurt bij het indienen van het EVC-portfolio en is dus onafhankelijk van het resultaat van het onderzoek.
Tijdens dit onderzoek beoordelen de assessoren je EVC-portfolio.
Het is mogelijk dat je daarnaast uitgenodigd wordt voor een competentiegericht interview of een beheersingsproef. Dit kan beslist worden bij de opmaak van het blanco portfolio, maar ook tijdens het onderzoek van je portfolio.
Dit onderzoek neemt maximaal dertig werkdagen in beslag (zie ook de academische kalender).
De studietrajectbegeleider bezorgt je via e-mail een overzicht van alle onderzochte competenties. Daarin staat vermeld of deze al dan niet erkend worden.
Wanneer competenties worden erkend, ontvang je hiervan een bewijs van bekwaamheid. Op basis van dit bewijs kan je vrijstellingen aanvragen.
Wanneer je nog verdere feedback wenst bij de resultaten van het bekwaamheidsonderzoek kan je je in eerste instantie wenden tot de studietrajectbegeleider, die zich indien nodig informeert bij de assessoren.
De studiefiches van onze opleidingsonderdelen kunnen je helpen om de vergelijking te maken met de credits die je al behaalde.
Heb je al een diploma hoger onderwijs op zak, maar wil je graag nog een bijkomend diploma? Dan kom je misschien in aanmerking voor een verkort traject, waardoor je in een beperkte studietijd een extra diploma kan behalen.