Foto Graduaat Basisverpleegkunde

Graduaat basisverpleegkunde.

G

Graduaat basisverpleegkunde.

Het graduaat basis­verpleegkunde is niet voor iedereen weg­gelegd. Je moet de zorg­sector echt in je hart dragen. Als verpleeg­kundige zorg je voor zorg­vragers. Je doet er alles aan om hen fysiek beter te maken. Maar ook om hun leven draaglijker en aangenamer te maken. Daarnaast ben je hun mentale steun en toeverlaat. Een rol die je zeker niet mag onder­schatten. Wat staat er je nog te wachten als basisverpleegkundige?

  • Je werkt in een steeds veranderende omgeving. Daarom wordt van jou verwacht dat je flexibel bent, polyvalent en breed inzetbaar. De zorgsector evolueert. De preventieve en palliatieve zorg neemt toe. En er is meer zorg nodig voor chronische aandoeningen. In elk geval: zorg op maat staat voorop.
  • Je stimuleert ook zelfzorg bij je zorgvragers, waardoor ze meer eigenwaarde, zelfstandigheid en zelfvertrouwen krijgen.
  • Je ondersteunt mantelzorg.
  • Je zet je in voor intense curatieve zorg - van cure naar care.
  • Je moet de nodige kennis opdoen maar ook vaardigheden aanleren en een bepaalde attitude aankweken.

Praktijk.

Voor deze opleiding hechten we veel belang aan praktijk­ervaring. Daarom maakt de stage een belangrijk deel uit van jouw opleiding. Zo maak je kennis met het reilen en zeilen van de job als basisverpleegkundige.

Praktijk.

Voor deze opleiding hechten we veel belang aan praktijk­ervaring. Daarom maakt de stage een belangrijk deel uit van jouw opleiding. Zo maak je kennis met het reilen en zeilen van de job als basisverpleegkundige.

Deze studie bereidt je voor op het beroep van basisverpleegkundige. Het is een sterk praktijk­gerichte opleiding. Tijdens de praktijk­lessen werken we bewust met kleine klas­groepen. Dat bevordert de interactie tussen cursist en leerkracht.

Helft les, helft stage

De opleiding duurt drie studie­jaren. Die jaren worden verdeeld over vijf modules. In elke module wissel je les af met stage. Die stage omvat de helft van de opleiding. Door op de werkplek te leren, proef je van het echte professionele leven en ben je goed voorbereid op het werk als basisverpleegkundige. Als je slaagt voor alle modules ontvang je het diploma gegradueerde in de basisverpleegkunde. Je zal met open armen worden ontvangen in de zorgsector. Want het beroep van basisverpleegkundige biedt grote werkzekerheid.

Modulair leertraject

De opleiding bestaat uit vijf modules. Module 1 tot 4 omvat 18 weken (1 semester). Module 5 omvat 36 weken (2 semesters). Na elke geslaagde module ontvang je een deel­certificaat. Stop je een tijdje met studeren? Dan blijven je deel­certificaten onbeperkt geldig.

Was je vooraf gestart met een bachelor­opleiding en maakte je de overstap naar het graduaat? Dan kan je vrijstellingen aanvragen voor competenties die je reeds behaalde.

Je kan zowel in september als in februari starten met deze opleiding.

Toelatings­voorwaarden

Het graduaat basis­verpleegkundige biedt je een grote vrijheid om aan je toekomst te bouwen. Daarnaast krijg je alle kansen om je persoonlijk­heid te ontwikkelen. Toch zijn er toelatings­voorwaarden waaraan je moet voldoen voordat je aan deze opleiding kan beginnen. We zetten ze hieronder op een rijtje. Als je aan één van de onderstaande voorwaarden voldoet, kan je starten met de graduaats­opleiding basisverpleegkundige. Wedden dat er een boeiende, nieuwe wereld voor jou zal opengaan?

Dan moet je een van volgende richtingen gevolgd hebben:

  • aso
  • kso
  • tso
  • bso (derde leerjaar van de derde graad)

Dan moet je ten minste over een studiegetuigschrift van de derde graad en het tweede leerjaar bso beschikken.

Je moet:

  • minimaal 18 jaar zijn
  • je leerplicht hebben volbracht
  • slagen voor de toelatingsproef

Wat na je diploma?

Meteen aan de slag

Als gegradueerd basis­verpleegkundige heb je talrijke mogelijk­heden en kan je op verschillende plaatsen aan de slag:

  • in algemene zieken­huizen (uitgezonderd: materniteit, pediatrie, spoed, IZ)
  • in centra voor geestelijke gezondheid
  • in de ouderenzorg
  • in de thuisverpleegkunde
  • in de zelfstandige thuis­verpleging
  • in de zorg voor personen met een beperking
  • in wijkgezondheidscentra
  • in gevangenissen
  • bij consultaties

Verder studeren?

Ook dat is mogelijk. Via de brug­opleiding kan je bijvoorbeeld een bachelor in de verpleegkunde aanvatten.

meer info →

Sfeerbeeld

Nog vragen?

Waar kan je deze opleiding volgen?

Je kan de opleiding volgen op campussen in Vlaanderen: Aalst, Deinze, Gent, Ronse, Sint-Niklaas, Brugge, Kortrijk en Oostende.

Adresgegevens en bijkomende info (zoals bereikbaarheid, schooluren …) kan je raadplegen op vesaliusverpleegkunde.be.

Partner VDAB

Je kan deze opleiding ook volgen als werkzoekende via VDAB. Je werkloosheidsuitkering kan je gewoon behouden.

Meer info →

Project 600

Je werkt als zorgkundige maar wil je graag heroriënteren en een graduaats­opleiding basis­verpleeg­kundige volgen? Je wil verder studeren en toch je loon behouden? Dat kan via Project 600

Meer info →

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Verpleegkunde

De professionele bachelor verpleegkunde duurt 4 jaar en is een mooie mix van theorie en praktijk. Je verdiept je in alle klinische domeinen van het verpleegkundig vakgebied, zowel binnen het …

Labels: Vesalius
Vervolgtraject verpleegkunde HBO5

Heb je al een graduaats­diploma verpleegkunde (HBO5)? Via een verkort traject van 150 studie­punten kun je een professioneel bachelor­diploma behalen. Wanneer je afstudeert ben je …

Intensieve zorgen en spoedgevallenzorg

Het postgraduaat intensieve zorgen (en/of) spoedgevallen­zorg beoogt een verdere vorming van bachelors in de verpleegkunde tot goed opgeleide gespecialiseerde verpleegkundigen die op de …

Labels: Vesalius
Endoscopie­verpleegkundige

Het postgraduaat endoscopie­verpleegkundige richt zich tot bachelors en gegradueerden in de verpleegkunde met interesse in de endoscopie van de luchtwegen, pancreas, galwegen en …

Pediatrie en neonatologie
Het postgraduaat pediatrie en neonatologie geeft je toegang tot de erkenning van de bijzondere beroeps­titel (BBT) van verpleegkundige gespecialiseerd in de pediatrie en neonatologie.
Labels: Vesalius
Stomatherapie en wondzorg - EduWond

Het postgraduaat stomatherapie en wondzorg wil klinische expertise en wetenschappelijke inzichten open stellen voor verpleegkundigen, vroedvrouwen, artsen en andere professionele …