Facebook Pixel Centrum voor Ondernemen - Hogeschool Gent
Foto Centrum voor Ondernemen

Centrum voor Ondernemen.

Geef je ideeën vleugels. Het Centrum voor Ondernemen draagt bij tot ondernemend onderwijs in HOGENT. Dat impliceert dat het Centrum voor Ondernemen studenten met een ondernemersidee aanmoedigt, ondersteunt en begeleidt. Kortom, het Centrum gaat aan de slag met de studenten en geeft hun idee vleugels.

Centrum voor Ondernemen.

Het Centrum voor Ondernemen brengt de wereld van het ondernemen dichter bij het onderwijs. Op basis van reële vragen van bedrijven en organisaties bouwen we projecten uit die geïntegreerd worden in de opleidingen.

Het Centrum voor Ondernemen is ook nauw betrokken bij het opleidingsonderdeel ondernemen, dat optioneel wordt aangeboden aan bijna alle richtingen. In dat vak werken studenten een eigen creatief idee uit tot een realistisch businessplan. Ze leren de verschillende aspecten van het ondernemen in hun samenhang zien en ze scherpen hun ondernemende vaardigheden aan.

Het Centrum voor Ondernemen werkt met verschillende partners samen. We bieden studenten en lectoren de mogelijkheid om deel te nemen aan activiteiten die ondernemerschap bevorderen.

  • Wil je een idee waar je mee zit aftoetsen?
  • Wil je feedback of advies bij de opstart van je eigen zaak of project?
  • Ben je op zoek naar specifieke informatie over ondernemen?

Voor studenten

Heb je een idee dat je wil uitwerken tot een volwaardig plan voor een onderneming? Wil je nog tijdens je opleiding een onderneming starten? Aarzel dan niet om contact op te nemen met het Centrum voor Ondernemen.

Voor studenten

Heb je een idee dat je wil uitwerken tot een volwaardig plan voor een onderneming? Wil je nog tijdens je opleiding een onderneming starten? Aarzel dan niet om contact op te nemen met het Centrum voor Ondernemen.

 

We helpen je graag op weg en gaan samen met jou na of je idee rijp is om tot een degelijk businessplan uit te bouwen. Je kan altijd bij ons terecht voor tips en advies, bijkomende info, specifieke vragen of contacten met specialisten. Bovendien kom je via het Centrum voor Ondernemen in contact met andere student-ondernemers, met wie je ervaringen kan uitwisselen.

Aarzel dus niet om contact op te nemen met het Centrum voor Ondernemen. Stuur een mailtje naar bart.derre@hogent.be.

Voor studenten met concrete plannen om een eigen onderneming te starten of die al een eigen onderneming hebben, heeft HOGENT het statuut student-ondernemer. Zo kan je gebruikmaken van individuele onderwijs- en examenmaatregelen en dus studeren en ondernemen efficiënt combineren. Je kan ook deelnemen aan activiteiten. 

Uit de praktijk gegrepen

Vragen en probleemstellingen van bestaande externe organisaties en bedrijven integreren in de opleidingen, is grote meerwaarde om ondernemend onderwijs te stimuleren. Het Centrum voor Ondernemen streeft ernaar om vragen uit de praktijk te integreren in te opleidingen. We doen dat onder meer door teams van studenten samen te stellen en te begeleiden. In de mate van het mogelijke worden verschillende opleidingen bij een project betrokken. Die multidisciplinariteit is een belangrijke troef, zowel voor studenten en lectoren als voor de partner die de vraag stelt.

Test je neus voor ondernemen

Benieuwd naar je eigen ondernemende competenties? Die kan je testen via Hunchup. Deze simulatietest laat je kennis maken met de uitdagingen die ondernemers ondervinden en meer te leren over je potentieel om een succesvolle ondernemer te worden. Hunchup meet je inzicht in het effectief uitoefenen van drie rollen die essentieel zijn in het proces van ondernemen.

Doe nu de test

Voor bedrijven
en organisaties

Zit je als organisatie met een prangende vraag? Een probleem waar je graag eens een andere blik laat op werpen? Of heb je gewoon een idee dat je graag samen met HOGENT wil uitwerken? Dan ben je altijd welkom voor een gesprek.

Voor bedrijven
en organisaties

Zit je als organisatie met een prangende vraag? Een probleem waar je graag eens een andere blik laat op werpen? Of heb je gewoon een idee dat je graag samen met HOGENT wil uitwerken? Dan ben je altijd welkom voor een gesprek.

 

Het Centrum voor Ondernemen streeft ernaar om de praktijk en het onderwijs meer en beter samen te brengen. We begeleiden teams van studenten die aan jouw project werken en daar ook een waardevol rapport over afleveren. Uiteraard is het niet mogelijk om elke vraag projectmatig aan te pakken. Sommige vragen passen beter in een stage. Ook daarvoor kan je bij ons terecht. 

Sociaal ondernemen

Het Centrum voor Ondernemen beschikt over heel wat expertise rond sociaal ondernemen. Bij sociaal ondernemen is de centrale doelstelling een maatschappelijk thema, maar wel geïntegreerd in een bedrijfsmodel. Een sociale onderneming haalt zijn inkomsten dus uit economische activiteiten, die het sociale doel helpen te verwezenlijken.

Pol Bracke en Tom van Wassenhove ontwikkelden er een methodiek voor: de Impact Driven Business Modelling-tool (IDBM). Die wordt uitgebreid en helder uit de doeken gedaan in het boek 'Impactgedreven Ondernemen – aan de slag met sociale businessmodellen'Uiteraard maken we van de methodiek ook gebruik wanneer vragen van externe organisaties betrekking hebben op het uitbouwen van een sociaal businessmodel.

Een voorbeeld: een vzw die bezig is met natuureducatie  en -bescherming wil een bedrijfsmodel dat voor meer organisatiestructuur zorgt, beter afgelijnde activiteiten en een verdienmodel om inkomsten te genereren zonder de sociale doelstellingen uit het oog te verliezen.

Ministry of Makers

Het Centrum voor Ondernemen is actief betrokken bij Ministry of Makers. Dat stelt zich tot doel om creatievelingen ondernemender en ondernemers creatiever te maken. Ministry of Makers wil met andere woorden een brug slaan tussen designers – in de brede betekenis - en het bedrijfsleven. Want dat is een zeer interessante weg  om tot innovatie te komen. Daartoe moet wel een speelveld gecreëerd worden waar mensen elkaar leren kennen en waar vertrouwen wordt opgebouwd.

Meer info

 

Voor lectoren

Het Centrum voor Ondernemen is een brug tussen faculteiten, vakgroepen en lectoren van HOGENT in de context van ondernemend onderwijs.

Voor lectoren

Het Centrum voor Ondernemen is een brug tussen faculteiten, vakgroepen en lectoren van HOGENT in de context van ondernemend onderwijs.

 

Keuzevak ondernemen

Het Centrum voor Ondernemen begeleidt mee het keuzevak ondernemen. Dat praktijkgerichte keuzevak staat open voor alle HOGENT-studenten uit richtingen die niet op management gericht zijn. Studenten werken er in multidisciplinaire teams een eigen innovatief idee uit tot een concreet en realistisch bedrijfsplan. Daardoor leren ze de verschillende aspecten van het ondernemen in hun samenhang zien: innovatie en creativiteit, strategie, organisatie, hr, financieel en logistiek enz. 

Sociaal ondernemen

Het Centrum voor Ondernemen beschikt over heel wat expertise rond sociaal ondernemen. Sociaal ondernemen komt erop neer dat de centrale doelstelling een maatschappelijk thema is, maar dat dit wel geïntegreerd is in een bedrijfsmodel. Een sociale onderneming haalt inkomsten dus uit economische activiteiten, maar die moeten vooral het een sociale doel helpen verwezenlijken.

Pol Bracke en Tom van Wassenhove ontwikkelden er een methodiek voor: de Impact Driven Business Modelling-tool. Die wordt uitgebreid en helder uit de doeken gedaan in het boek 'Impactgedreven Ondernemen – aan de slag met sociale businessmodellen'Het boek is zodanig opgebouwd dat het gemakkelijk kan worden gebruikt in de lessen. Uiteraard maken we van de methodiek ook gebruik wanneer vragen van externe organisaties betrekking hebben op het uitbouwen van een sociaal bedrijfsmodel. Ook daar laten we dan teams van studenten mee aan de slag laten gaan.

Op zoek naar expertise

Wanneer je op zoek bent naar een lector/specialist met specifieke expertise inzake ondernemerschap, brengen we je graag in contact.

Vragen van externe organisaties 

Concrete vragen van externe organisaties en bedrijven trachten we te vertalen in studentenprojecten die geïntegreerd kunnen worden in de opleidingen. Het Centrum voor Ondernemen streeft er immers naar de praktijk en het onderwijs meer en beter samen te brengen. Dergelijke projecten scherpen de ondernemende competenties van de studenten aan (initiatief nemen, creatief denken, systematische probleemaanpak, uit de comfortzone stappen,…). Het Centrum voor Ondernemen staat mee in voor de begeleiding van die teams.

Workshop rond ondernemen

Wanneer je een workshop rond een (aspect van) ondernemen wil organiseren, kan het Centrum voor Ondernemen daarbij helpen. In dat verband verwijzen we graag naar twee methodieken die het ondernemende gehalte van personen of organisaties meten:

  • Hunchup: Een simulatie die je laat kennismaken met de uitdagingen van ondernemers en meer te leren over je potentieel om een succesvolle ondernemer te worden. Hunchup meet je inzicht in het uitoefenen van drie rollen die essentieel zijn doorheen het ondernemersproces. Deze test kan individueel worden uitgevoerd, maar leent zich ook tot toepassingen in lessen.
     
  • HEInnovate: Een methodiek die peilt naar de ondernemende en innovatieve ingesteldheid van je organisatie. Vragen en stellingen, gegroepeerd in zeven aandachtsdomeinen, dienen als leidraad om de discussie op gang te brengen.
 

Interesse?
Neem dan contact op!

Partner in.

Broeikas

Broeikas is er voor jongeren en studenten tussen 16 en 25 jaar die in de ruime regio van Aalst goesting hebben om te ondernemen. We zetten in op experimenteren en nauw samenwerken met lokale bedrijven, organisaties en verenigingen.

De Ondernemersaward, meet-ups tussen jonge (student-)ondernemers, workshops, broeikassafari, train-de-trainer en coaching zijn enkele van onze initiatieven. Broeikas is een initiatief van HOGENT en Odisee samen met de Stad Aalst.

Dit project wordt gerealiseerd met de steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, alsook met Vlaamse cofinanciering van het Agentschap Innoveren en Ondernemen en Provincie Oost-Vlaanderen.

www.broeikas.be

Logo Broeikas

Gentrepreneur

Gentrepreneur inspireert en informeert Gentse jongeren tussen 17 en 26 jaar over zin voor ondernemen en ondernemerschap.

Wil je ondernemender in het leven staan? Dan kan je naar een van de gratis events komen: per academiejaar zijn er twee Gentrepreneur Nights waar je naar inspirerende verhalen van ondernemers kan komen luisteren en kan netwerken met ondernemende jongeren en experts, twee Gentrepreneur Days met infosessies en workshops, en de Gentrepreneur Awards die de rolmodellen voor ondernemende jongeren in the picture zetten.

Twee keer per maand is er bovendien Experts in the House, waar je gratis naar het spreekuur van experts kan komen, en via de website kan je je netwerk uitbreiden met experts en jonge ondernemers.

www.gentrepreneur.gent

 

Logo Gentrepreneur