De leerlingen krijgen inzicht in het productieproces, de kwaliteitsparameters en de sensorische eigenschappen van roomijs en plantaardig ijs.
Innovatie en duurzaamheid zijn de drijvende kracht achter heel wat foodtrends. Heel actueel is de trend naar meer plantaardige voeding, omdat consumenten op zoek gaan naar duurzamere en gezondere voedingsproducten. Bedrijven trachten daarom om vb. hun ijsproducten creatief op de markt te brengen en aan te passen aan deze consumententrends.
Maar welke invloed hebben dergelijke aanpassingen op de kwaliteit van het eindproduct? Welke proces- en productparameters moeten aangepast worden om alsnog een kwaliteitsvol ijsje te kunnen produceren? Wat zijn de sensorische eigenschappen (smaak, geur, kleur, textuur) van dergelijke plantaardige ijsjes? Welke informatie staat op de verpakking van ijs? Mag plantaardig ijs nog roomijs genoemd worden?
Tijdens deze workshop wordt roomijs en plantaardig ijs bereid op pilootschaal. De leerlingen leren inzicht krijgen in de functionaliteit van de verschillende ingrediënten en in het doel van de verschillende processtappen.
Na de bereiding van het ijs wordt stilgestaan bij de verpakking en de wetgeving. Als toetje worden de ijsjes geproefd en de kwaliteit beoordeeld. Het is COOL aan HOGENT!
Datum
na onderling overleg
Doelgroep
derde graad van de wetenschappelijke richtingen van ASO/TSO
Maximaal aantal leerlingen
20
Materiaal
Graag labojas meebrengen
Duur
3 uur