Foto "Dankzij het skillslab zit onze kennis ook in onze handen."

'Dankzij het skillslab zit onze kennis ook in onze handen.'

D

'Dankzij het skillslab zit onze kennis ook in onze handen.'

De HOGENT-opleiding agro- en biotechnologie, afstudeerrichting dierenzorg beschikt over een skillslab, een praktijkruimte waar reële ingrepen en zorgbehandelingen gesimuleerd worden. Zo worden de studenten voorbereid op de praktijk en op de toekomst.

Uiteraard hebben de studenten dierenzorg tijdens hun opleiding ook praktijklessen met levende dieren, maar in het skillslab kunnen ze, in een gesimuleerde en innovatieve setting, een breed scala aan protocollen, handelingen en verzorgingstaken onder de knie krijgen met dummy’s van honden, katten,  paarden en herkauwers alvorens ze die toepassen op levende dieren.

“In het skillslab leren studenten bijvoorbeeld hoe ze  verbanden moeten aanleggen, hoe ze een blaas moeten leegduwen, hoe ze een paard correct moeten optuigen, hoe ze moeten assisteren bij een operatie, en zo meer. Dergelijke handelingen inoefenen kan stress veroorzaken bij dieren, waardoor het inoefenen in de praktijk beperkt blijft. In het skillslab kan dat dus wel, in een veilige omgeving waar we hun acties nauwgezet opvolgen en bijsturen indien nodig waardoor de studenten al doende leren. Die manier van werken draagt ook bij tot het dierenwelzijn, omdat de studenten al meer ervaren zijn met de handelingen eens ze met levende dieren aan de slag gaan”, legt lector Lynn Mosselmans uit.

Het skillslab is een opleidingsmodule waarbij de derdejaarsstudenten gedurende 1 semester wekelijks praktijkervaring opdoen. De cases die ze er voorgeschoteld krijgen, kunnen de studenten eerst voorbereiden via een online leertraject, wat zorgt voor een optimale leerervaring. Dit onderwijsmodel versterkt niet alleen hun kennis en vaardigheden maar bevordert ook een diepere waardering voor dierenwelzijn en ethische zorg.

De studenten dierenzorg leren in het skillslab onder meer assisteren bij medische ingrepen.

Keizersnede

In het skillslab leren de studenten onder meer assistentietechnieken bij een chirurgische ingreep als een keizersnede bij een hond of kat. Bij zo’n ingreep is het belangrijk om inzicht te hebben in alle stappen die genomen moeten worden, verduidelijkt Lynn Mosselmans: “Hoe bereid je zoiets voor? Welke materiaal is nodig? Hoeveel klemmen? Hoe neem je als dierverpleegkundige de pups of kittens op een correcte manier aan zodat de steriliteit van de chirurg behouden blijft? Door daar in een simulatiecontext rond te werken, ervaren de studenten aan den lijve wat er allemaal bij komt kijken en hoe ze kunnen anticiperen.”

De dieren mogen dan wel dummy's zijn, de setting is 'net echt'.

En dat wordt ook zeer geapprecieerd door de studenten. Student Aaron Vanderstichele verwoordt het met een fraaie boutade: “Dankzij het skillslab zit onze kennis ook in onze handen”, zegt hij. “Neem nu een infuustherapie: je mag nog elke handeling die je moet doen zeer goed kennen, toch is het een heel andere leerervaring als je dat ook in de praktijk moet omzetten. Het blijft veel meer bij.”

Brede opleiding

Met het skillslab speelt de afstudeerrichting dierenzorg ook onrechtstreeks in op evoluties in het werkveld: “Net als in verpleegkunde zijn er ook in dierenzorg discussies aan de gang over het uitbreiden van de bevoegdheden van de dierverpleegkundige”, zegt Lynn Mosselmans. “Daarnaast kiezen we bewust voor een brede opleiding, waar we onze studenten zowel laten kennis maken met het behandelen van kleinere huisdieren (zoals honden en katten) als grote dieren (zoals paarden en koeien) en hen leren over zowel dierengedrag, voedingsadvies en dergelijke. Die brede focus uit zich ook in een reeks keuzevakken zoals wildlife, nieuwe gezelschapsdieren, kennis over bioveiligheid, of welzijn en ethiek.”

En zo’n benadering vinden de studenten een troef, net als het samenwerken aan (gesimuleerde) cases, wat de leerervaring ten goede komt: “Door het feit dat we ook al stages achter de rug hebben, brengt iedereen bovendien de eigen ervaring met bepaalde types van dieren mee naar het skillslab, waardoor we ook voortdurend van elkaar leren”, zegt studente Neryse Vandervale.

Goed communiceren

Naast het aanleren van handelingen, gaat in het skillslab ook veel aandacht naar het leren gebruiken van de correcte terminologie en naar goed communiceren. “Het is vanzelfsprekend dat kennis van de juiste terminologie essentieel is. Maar net zo goed moeten de studenten in staat zijn om dat dan begrijpelijk over te brengen naar de klant. Ook dat wordt aan de hand van realistische scenario’s aangeleerd en geoefend”, schetst Lynn Mosselmans.

Want ook in dierenzorg kunnen bepaalde boodschappen gevoelig liggen of moeilijk zijn. Student Aaron illustreert dat: “Hoe breng je bijvoorbeeld bij iemand aan dat zijn hond overgewicht heeft zonder daarbij verwijtend te klinken of iemand met een schuldgevoel op te zadelen? Of hoe pak je een gesprek aan als een medische ingreep niet het verhoopte resultaat heeft gegeven? Ook daar moeten we op voorbereid zijn. En dat kan via de cases in het skillslab.”

Student Aaron Vanderstichele tuigt een paard op.

 

 

Publicatiedatum: 13/02/2024