Brood van de lokale bakker is doorgaans gemaakt met geïmporteerde tarwe. Het nieuwe Rodelandbrood, dat acht bakkers uit het ‘Land van Rode’ (Melle, Merelbeke, Oosterzele en Gavere) nu aanbieden, doet het met lokaal geteelde baktarwe. Minder evident dan het lijkt, en meer schatplichtig aan HOGENT dan het lijkt.
Het nieuwe Rodelandbrood, dat woensdag 30 november officieel werd voorgesteld, is een onrechtstreeks gevolg van een onderzoeksproject bij HOGENT-onderzoekscentrum AgroFoodNature. Onderzoekers peilden binnen dat project naar de succesfactoren om korteketenbrood in de markt te zetten: welke graantypes gedijen hier het best? Aan welke randvoorwaarden moet voldaan worden om efficiënte en rendabele oogst en verwerking te garanderen?
De relevantie en actualiteitswaarde van dit onderzoek kon moeilijk groter zijn: na de coronapandemie en de huidige oorlog in Oekraïne gaan ondernemingen steeds meer op zoek naar lokale alternatieven voor geïmporteerde grondstoffen.
Het onderzoek, dat in juni 2022 werd afgesloten, lanceerde enkele pilootprojecten, en die trokken de aandacht van de gemeenten van het Land van Rode: in het kader van een landschapsproject werd daar het idee uitgewerkt om een eigen, lokaal korteketenbrood te creëren. De HOGENT-experten kregen de vraag om dat proces mee te begeleiden.
Sceptisch
Evelien Van Bavegem, die samen met Joos Latré het ontwikkelingsproces begeleidde, ervaarde aanvankelijk wel scepticisme bij de bakkers: “De bakkers vroegen zich onder meer af of de lokale baktarwe wel voldoende kwaliteitsniveau zou halen en waren nogal terughoudend. De perceptie leeft immers sterk dat het niet mogelijk om in Vlaanderen kwaliteitsvolle baktarwe te telen. Maar dankzij ons onderzoeksproject konden we met concrete resultaten aantonen dat hun argwaan ongegrond was. En uiteindelijk zijn de acht bakkers die voor het Rodelandbrood werden gecontacteerd, mee in het project gestapt. Dat was op zich al een succes.”
De taak van de HOGENTenaars bestaat in het deskundig adviseren van de bakkers en in kwaliteitscontrole, maar evenzeer in het samenbrengen van alle partners en hen als een team te laten functioneren. Een bijkomend praktisch voordeel voor HOGENT was dat zowel de bakkerijen als de hoeve waar de tarwe wordt geteeld in de omgeving van de Proefhoeve in Bottelare gevestigd zijn.
Ook bij het in de markt zetten van het brood en het duurzame verhaal erachter, krijgen de projectpartners ondersteuning van HOGENT.
24.000 korteketenbroden
De teelt van de tarwe was de voorbije twee jaar in handen van een landbouwbedrijf in Lemberge (Merelbeke). De oogst, 16 ton, goed voor ruim 24.000 broden, werd lokaal gemalen bij Molens van Oudenaarde.
De acht bakkers gingen met de biologisch geteelde tarwe aan de slag en creëerden elk een eigen recept. “De bakkers vertrekken voor het Rodelandbrood dus van dezelfde grondstof, maar doen er hun eigen ding mee”, licht Evelien Van Bavegem toe.
Het Rodelandbrood-project kon rekenen op de steun van de betrokken gemeenten (10.000 euro) en provincie Oost-Vlaanderen (20.000 euro). De uitdaging is nu om ervoor te zorgen dat het Rodelandbrood op termijn rendabel wordt zonder bijkomende steun.
Publicatiedatum: 01/12/2022