Foto Hennep: duurzaam en lokaal alternatief voor katoen

Hennep: duurzaam en lokaal alternatief voor katoen.

H

Hennep: duurzaam en lokaal alternatief voor katoen.

Het gratis klimaatfestival Gent Aan Zee (8 mei, Bijlokesite) laat in allerlei workshops, verhalen, infosessie en culinaire standjes zien hoe je je leven duurzamer te maken en hoe Gent en Gentse organisaties -waaronder HOGENT - werken aan een klimaatneutrale stad. HOGENT stelt er drie onderzoeksthema's met een sterk duurzame inslag voor. Een ervan focust op hennepteelt. Maak er hier kennis mee.

Hennep is aan een wereldwijde opmars bezig. Dat heeft onder meer te maken met het feit dat hennep voor de textielindustrie een duurzaam en volwaardig alternatief kan zijn voor katoen. HOGENT speelt in het valorisatieproces van hennep, via de onderzoekscentra AgroFoodNature en FTILab+, een prominente rol. Zij stellen de mogelijkheden van hennep voor op het Klimaatfestival.

De interesse in hennep groeit sterk omdat het een alternatieve vezel is voor hoogwaardige textieltoepassingen en biocomposieten. Katoen maakt ecologisch immers niet zo’n goede beurt. Het is een gewas dat gevoelig is voor ziektes en dus is veel bescherming (met pesticides) vraagt en daarnaast veel water nodig heeft. Bovendien kan katoen in ons klimaat ook niet gedijen. Textielfabrikanten zijn dus op zoek naar duurzamere alternatieven die bij voorkeur lokaal kunnen worden geteeld.

Hennep heeft in dat verband veel troeven, maar er moeten nog enkele obstakels overwonnen worden, vooral op het vlak van mechanisatie en verdere verwerking. Want om hennepteelt rendabel te maken, is een efficiënt (en dus geautomatiseerd) oogstproces noodzakelijk.

Biobased economy

HOGENT neemt het voortouw in verschillende onderzoeksprojecten, waar onder meer de opschaalbaarheid van hennepteelt en -verwerking tot textielproduct grondig wordt bestudeerd en concrete handvatten en richtlijnen worden uitgewerkt om van hennepteelt en –verwerking tot kwalitatieve textielproducten mogelijk te maken op industriële schaal.

Daarbij streven de onderzoekers er ook naar om de verschillende schakels in de keten op elkaar af te stemmen en de productie en het gebruik van henneptextieltoepassingen te realiseren als onderdeel van een lokale biobased economy.

Een onderzoek dat in die context recent opstartte, is Hemp4Future, gefinancierd door het IOF (Industrieel Onderzoeksfonds). Dat onderzoek ontwikkelt een valorisatieproces voor grote volumes van korte vezels in garen voor kleding met een hoge marktwaarde. De vezelverwerkers en spinnerijen worden bij de procesontwikkeling betrokken en technische, esthetische en economische verwachtingen van klanten worden in rekening gebracht bij het ontwerp van het prototype.

“We merken hoe dan ook een duidelijke stijging in de vraag naar hennep bij bedrijven”, schetst Alexandra De Raeve, coördinator van FTI-Lab+. “De ontwikkeling van een oogstmachine voor hennep is een grote stap voorwaarts. Ook de apparatuur om hennep (korte vezel) te verspinnen is besteld maar we hebben op dit ogenblik te kampen met leveringsproblemen, deels ten gevolge van de oorlogssituatie.”

Bekijk hier het volledige programma van het klimaatfestival Gent Aan Zee.

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Hennep
De herintroductie van hennep als multifunctioneel, ecologisch en duurzaam gewas is wereldwijd in opmars. De O&O-activiteiten van FTILab+ in dit domein ondersteunen bedrijven die …
industriële hennepteelt
Er is een ruime onderzoeks­ervaring met de teelt, oogst en verwerking van hennep­vezels. Je kan bij ons terecht voor advies en teelt­begeleiding. Wij helpen je graag verder …
AgroFoodNature
AgroFoodNature handelt als onderzoekscentrum op de raakvlakken tussen land- en tuinbouw, voeding en natuur.
FTILab+

FTILab+ wil de transformatie naar circulaire, biobased en gedigitaliseerde bedrijven, stimuleren. We adviseren start-ups, ontwerpers en bedrijven over financieringsmogelijkheden en stellen de …

Publicatiedatum: 28/04/2022