Foto Hoe Vlaanderen met open ruimte omgaat.

Hoe Vlaanderen omgaat met open ruimte.

H

Hoe Vlaanderen omgaat met open ruimte.

Uitgebreid onderzoeksproject wordt afgerond met studiedag ‘Voorbestemd – Ruimtebeslag en bestemmingen in Vlaanderen door de jaren heen’.

Het onderzoekscentrum Duurzaam Ruimtegebruik en Mobiliteit (DRUM) van HOGENT rondde recent een uitgebreid onderzoeksproject af over de evolutie van het ruimtebeslag en de stedenbouwkundige bestemmingen in Vlaanderen. Het organiseert daarom een afsluitende studienamiddag op dinsdag 14 maart. De meest opvallende resultaten worden er voorgesteld en uiteraard komt de uitdaging van de Bouwshift daarbij uitgebreid aan bod.  

De verschillende onderzoeksrapporten concentreerden zich op diverse aspecten van de van de Bouwshift, waarmee de Vlaamse overheid ernaar streeft om tegen 2040 de dagelijkse inname van open ruimte door ‘menselijke nederzettings­structuur’ (huisvesting, industriële en commerciële activiteiten, transport­infrastructuur, recreatieve invullingen …) volledig af te bouwen.

Het onderzoek was vooral in handen van HOGENTenaars Peter Lacoere en Mieke Paelinck. Zij maken deel uit van de Taskforce Bouwshift die de Vlaamse overheid in het leven riep en leverden een belangrijke bijdrage aan de uitwerking van die bouwshift, waarbij ze zowel kwantitatief (over hoeveel gronden gaat het?) als kwalitatief (wat is de waarde van die gronden?) gedetailleerd inzicht verschaffen.

Herbestemming

Wat de problematiek complex en gevoelig maakt, is dat nog 60.000 hectare - vooral gronden met momenteel een agrarisch of natuurlijk landgebruik - met een ‘harde bestemming’, zoals de woongebieden, bedrijvenzones, havengebieden enz., nog niet is ingenomen. Een belangrijk deel van deze oppervlakte zou tegen 2040 dus een herbestemming moeten krijgen, zoniet dreigt het ruimtebeslag verder te stijgen na 2040.

Op de studienamiddag worden zowel de historische evolutie, de huidige toestand en uitdagingen, als de toekomstige mogelijke ontwikkeling van Vlaanderen op het vlak van ruimtelijk beleid tegen het licht gehouden.

De studiedag ‘Voorbestemd – Ruimtebeslag en bestemmingen in Vlaanderen door de jaren heen’  vindt plaats op dinsdag  14 maart in gebouw C op campus Schoonmeersen. Het volledige programma, timing, praktische info en inschrijvingsformulier vind je op deze pagina: www.hogent.be/voorbestemd.

Onderzoekers Mieke Paelinck en Peter Lacoere maken deel uit van de Taskforce Bouwshift. Voor hun baanbrekende onderzoek ‘Betonstop 2020-2040’ ontvingen ze in mei 2022 van de Vlaamse Vereniging voor Ruimte & Planning de Openruimtebeker.

 

Sustainable Development Goals logo

Dit initiatief draagt bij tot:

   SDG11 - Duurzame steden en gemeenschappen, SDG13 - Klimaatactie

Meer weten over de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen? Kijk op hogent.be/duurzaamheid.

Publicatiedatum: 22/02/2023