63 organisaties, waaronder HOGENT, ondertekenden vorige week de nieuwe Green Deal Deelmobiliteit en Wonen. In de komende drie jaar ondernemen ze allerlei acties om autodelen en fietsdelen evident te maken in woonomgevingen: ze organiseren testmomenten en infosessies voor inwoners, opleidingen voor hun medewerkers, of delen bijvoorbeeld hun dienstwagens met buurtbewoners.
Tom Storme, coördinator van het HOGENT-onderzoekscentrum Duurzaam Ruimtegebruik en Mobiliteit, legt uit: “Als hogeschool verbinden we ons voor de komende drie jaar om studenten, lectoren en partners bewust te maken van de mogelijkheden van deelmobiliteit in Vlaanderen als alternatief voor individueel autobezit.”
“Een doordacht omgevingsbeleid betekent dat nieuwe woonontwikkelingen binnen bestaand ruimtebeslag gerealiseerd worden, liefst nabij knooppunten van openbaar vervoer”, schetst Tom. “Maar net daar zijn de conflicten tussen diverse ruimtegebruikers groot. Daarom zien we deelmobiliteit als één van de vele puzzelstukken om efficiënter om te gaan met onze schaarse (publieke) ruimte.”
300 acties
In de praktijk is implementatie niet altijd eenvoudig. Dankzij de Green Deal bundelen overheden, intercommunales, aanbieders van deelmobiliteit, kennisinstellingen, projectontwikkelaars en andere organisaties hun krachten en kennis om dit versneld te realiseren.
Alle ondertekenaars hebben daarvoor samen meer dan 300 acties gepland. Bij de ondertekenaars zitten steden en gemeenten, projectontwikkelaars, aanbieders van deelauto’s en deelfietsen, woonmaatschappijen en organisaties die werken met kwetsbare doelgroepen.
Volgens Vlaams minister van omgeving Zuhal Demir, die de nieuwe Green Deal financiert, kan deelmobiliteit onze woonwijken sowieso leefbaarder en klimaatbestendiger maken: “Elke deelauto vervangt 3 tot 10 privéauto’s, zo blijkt uit onderzoek. Door deelauto’s en deelfietsen beter te integreren in woonwijken, en het aanbod bekender te maken, zal deelmobiliteit meer ingeburgerd geraken. Zeker in de stad kunnen we zo groenere, leefbaardere woonomgevingen creëren.”
Eerder besliste HOGENT ook al om te participeren in de Green Deal rond vergroening van parkeerterreinen.
Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.
Duurzaamheid
HOGENT stelt de duurzaamheidsambities scherper. Er werd een duurzaamheidscoördinator aangesteld en een langdurig traject dat begeleid wordt door CIFAL Flanders, een …
HOGENT engageert zich mee voor vergroening parkeerterreinen.
Bijna 60 organisaties verbinden zich ertoe om in meer natuur te voorzien op zoveel mogelijk parkeerterreinen in Vlaanderen. Ook HOGENT onderschreef deze Green Deal Natuurinclusieve …
Dit initiatief draagt bij tot:
SDG11 - Duurzame steden en gemeenschappen, SDG12 - Verantwoorde consumptie en productie, SDG13 - Klimaatactie, SDG17 - Partnerschap om doelstellingen te bereiken
Meer weten over de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen? Kijk op hogent.be/duurzaamheid.Publicatiedatum: 03/05/2024