Foto HOGENT-studenten beleven unieke ervaring in Rwanda.

HOGENT-studenten beleven unieke ervaring in Rwanda.

H

HOGENT-studenten beleven unieke ervaring in Rwanda.

Tijdens de tweede helft van augustus namen 9 HOGENT-studenten deel aan een summer school in Rwanda. Het multidisciplinaire studententeam - uit de opleidingen bedrijfsmanagement, agro- en biotechnologie en voedings- en dieetkunde - werkte er samen met 24 studenten van de Universiteit van Rwanda (UR) rond waarde­keten­ontwikkeling in de voeding. De summer school was een mix van lessen, gastcolleges, veldbezoeken, sociale activiteiten en opdrachten.

HOGENT is al langer partner van een samen­werkings­verband met de provincie Oost-Vlaanderen en een aantal ngo’s in de Zuidprovincie in Rwanda. Het partner­schap – gefinancierd door de provincie Oost-Vlaanderen - werkt vooral aan de noden van de meest kwets­baren met onder meer focus op landbouw­ en voedingswaarde. De summer school werd mee mogelijk gemaakt door ondersteuning van VLIR-UOS.

De landbouw in Rwanda is zeer gefragmenteerd, schetst Marianne De Meerleer, die als lector en onderzoeker bij het project betrokken is: “We hebben er te maken met veel kleine landbouwers, die zelden verenigd zijn. Het gevolg is dat de inkomsten beperkt zijn, wat tot armoede leidt. Er is mede daardoor een probleem van beschikbaarheid, toegankelijkheid en kwaliteit van voedingrijk voedsel voor consumenten, vooral in kwetsbare gemeenschappen.

De lokale gemeenschap beschikt er slechts beperkt over voedzame producten en dat uit zich onder meer bij de ontwikkeling van de kinderen: in de noordelijke regio heeft 44,4 procent van de kinderen heeft achterstand op de groeicurve. Het nationale gemiddelde ligt rond 33 procent.

Holistisch

De meerwaarde van zo’n summer school is voor de studenten onmiskenbaar, legt Joeri Brusselle uit, lector in de afstudeerrichting milieu- en duurzaamheidsmanagement en medebegeleider: “Eerst en vooral is er de interculturele ervaring: de HOGENT-studenten en de studenten van de Universiteit Rwanda verbleven in hetzelfde complex in Kigali en werkten voor opdrachten in gemengde team. En dat lukte zeer goed.

Man met twee kinderen op schoot

mensen in een bos

Daarnaast verwerven ze uiteraard heel wat kennis en competenties in de context van waardenketenontwikkeling, onder meer via verschillende bedrijfsbezoeken – ze bezochten bijvoorbeeld een maïsbloemfabriek en een onderneming die bananenchips maakt. Ook in de lokale landbouw- en verwerkingsbedrijven waren ze mee actief. Zo maakten ze onder meer honing.”

Marianne De Meerleer vult aan: “Ze verwierven inzicht in welke interventies de voedingswaarde van de teelten kunnen opkrikken. En hun voorstellen ter zake presenteerden ze op het einde van het verblijf. Dat we de problematiek op een holistische, multidisciplinaire manier benaderen, vanuit verschillende achtergronden en expertises, zet ertoe aan dat ze buiten hun eigen studiegebied moesten denken.”

Arthur Wullaert, student milieu- en duurzaamheidsmanagement, bevestigt dat: “Ik heb daar zeer veel uit geleerd. Ik stond eerder nauwelijks stil bij voedingswaarde, maar in Rwanda is dat zelfs een kwestie van overleven. Sindsdien heb ik daar meer aandacht voor, in zoverre zelfs dat ik mijn eigen voedingspatroon geregeld monitor.”

Arthur maakte deel uit van het studententeam dat zich verdiepte in honingproductie. Dat bood hem meteen inspiratie om op HOGENT mee aan de slag te gaan: als medecoördinator van het Sustainable Office wil hij op campus Schoonmeersen ook bijenkasten plaatsen.

Bruggenbouwer

Cruciaal is natuurlijk de vraag of ook de lokale gemeenschap er wel bij vaart. Uiteraard is de directe impact van zo’n summer school beperkt, maar die maakt deel uit van een overkoepelend project op langere termijn. Niettemin gelooft Arthur Wullaert dat het verblijf in Rwanda niet vrijblijvend is geweest: “Door de vele bedrijfsbezoeken hebben we een vrij goed beeld gekregen van hun manier van werken. Zo stelden we vast dat ze weinig doen met reststromen. In onze eindpresentatie hebben we daar dan ook op gefocust, en enkele verbetervoorstellen aangereikt.”

Joeri Brusselle voegt daar nog aan toe dat de meerwaarde van HOGENT niet alleen bestaat uit het inzetten van expertise, maar ook in de rol van bruggenbouwer: “HOGENT heeft zelf het initiatief genomen om ook de Universiteit van Rwanda bij het project te betrekken, waardoor de samenwerking tussen de ngo’s, lokale gemeenschapsnoden en de academische wereld versterkt is en op lange termijn tot mooie resultaten kan leiden.”

Sustainable Development Goals logo

Dit initiatief draagt bij tot:

   SDG1 - Geen armoede, SDG2 - Geen honger, SDG3 - Goede gezondheid en welzijn, SDG8 - Eerlijk werk en economische groei, SDG10 - Ongelijkheid verminderen, SDG11 - Duurzame steden en gemeenschappen, SDG17 - Partnerschap om doelstellingen te bereiken

Meer weten over de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen? Kijk op hogent.be/duurzaamheid.

Publicatiedatum: 11/09/2024