HOGENT en Arteveldehogeschool bieden opleiding samen aan.
De bachelor medische technologie is een nieuwe en unieke opleiding die wordt georganiseerd door Arteveldehogeschool en HOGENT. Ook in de gezondheidszorg zijn de technologische mogelijkheden nagenoeg eindeloos, maar ze op grote schaal effectief toepassen in de zorgomgeving is een ander paar mouwen. Daarom is er nood aan iemand die de brug slaat tussen deze twee werelden en de gevoeligheden van de ene sector helder vertaalt naar de andere. En precies dàt is wat een medisch technoloog doet.
Een medisch technoloog spreekt dus beide talen: die van de zorgprofessional en die van de technologie, van de innovatie en de implementatie. Als je die twee met elkaar verbindt openen zich tal van deuren.
In de driejarige dagopleiding bachelor medische technologie krijgen de studenten vanaf het eerste jaar medische en technische vakken. Ook het sociale en juridische kader komen aan bod. Voorts leren studenten medisch gerelateerde data te verzamelen, verwerken en interpreteren om ze erna bijvoorbeeld in 2D en 3D te visualiseren. Als toekomstig medisch technoloog leren ze de technologieën door en door kennen en efficiënt en zorggericht toepassen.
Medische technologie wordt wel eens verward met technoloog medische beeldvorming, wat een totaal andere opleiding is. Medische technologen werken meer op het gebied van toepassing, gebruik, onderhouds- en aankoopopvolging van apparatuur en dataverwerking, terwijl technologen medische beeldvorming zich ook richten op het uitvoeren van medische beeldvormingstechnieken in directe patiëntenzorg.
Jobopportuniteiten
Voor de medisch technoloog dienen zich jobopportuniteiten aan binnen verschillende contexten: ziekenhuis, thuiszorg, bedrijfswereld,…
- In ziekenhuizen: hier ondersteunt de medisch technoloog vooral zorgprofessionals met zijn specifieke kennis. Deze professional kent de apparatuur immers, plant het onderhoud in, werkt storingen weg en beheert de medische software of maakt de zorginstelling dataklaar met geautomatiseerde data-analyses.
- In thuiszorgorganisaties: binnen deze context ondersteunt de medisch technoloog de thuisverpleegkundige met een gepersonaliseerde opleiding, of door samen een thuistoestel op maat van de zorgvrager voor te bereiden, zoals een dialysetoestel bij iemand thuis.
- In de bedrijfswereld: de mogelijkheden voor medisch technologen in de bedrijfswereld zijn zeer uitgebreid: je kan focussen op implantaten, invasieve medische hulpmiddelen, in-vitro diagnostica en medische verbruiksgoederen, apparatuur en systemen. De medisch technoloog draagt dan operationeel bij aan de ontwikkeling van technologieën is de procesmanager bij certificering van medische hulpmiddelen of onderhoudt pre- en postsalesrelaties met zorgprofessionals. Aan keuze en invullingen geen gebrek dus.
Maar ook in tandheelkundige of digitale labo’s in groepspraktijken, de FOD volksgezondheid of Defensie komt de kennis en expertise van een medisch technoloog goed van pas.
Adequaat inspelen op noden
De fysieke lessen van de bacheloropleiding vinden plaats op de campussen Vesalius en Schoonmeersen van HOGENT en campus Kantienberg van Arteveldehogeschool. Twee dagen op de ene campus, twee dagen op de andere. Alle campussen liggen op fietsafstand van elkaar. Ook online onderwijs krijgt uiteraard een plaats in het lessenrooster.
De opleiding is het meest recente resultaat van de toenemende samenwerking tussen hogescholen waarvan wordt verwacht dat ze, met een actueel opleidingsaanbod, inspelen op de noden en verwachtingen van organisaties, werkenden en werkzoekenden. De druk vanuit sectoren met knelpuntberoepen is groot en door nieuwe technologieën ontstaan nieuwe beroepsprofielen. Om op die behoeften een adequaat antwoord te bieden, bundelen hogescholen de krachten. “Ik ben ervan overtuigd dat dit de toekomst is van het hoger onderwijs”, zegt Koen Goethals, algemeen directeur van HOGENT. “We creëren niet alleen inhoudelijke meerwaarde, maar kunnen ook kostenefficiënter werken.”
Publicatiedatum: 26/06/2024