Foto "Ventilatie is een blijver"

'Ventilatie is een blijver'

V

'Ventilatie is een blijver'

“Ventilatie is een blijver”, zegt Siegfried Struyvelt, preventie­adviseur bij HOGENT. De hogeschool voorziet alle les- en vergader­lokalen van CO2-meet­toestellen om, als onderdeel van een doordacht ventilatie­beleid, meer veiligheid en lescomfort te realiseren wanneer het academiejaar binnenkort opnieuw op volle capaciteit start.

Al in januari installeerde HOGENT in 70 leslokalen toestellen die CO2, de luchtvochtigheid en de temperatuur meten. Dat zijn er intussen 120 en de bedoeling is dat op korte termijn alle leslokalen over zo'n meettoestel beschikken. HOGENT zet zo sterk in op ventilatie om de verspreiding van COVID-19, maar ook van andere virussen en ziektekiemen tegen te gaan.

“Goede ventilatie en lucht­kwaliteit zijn essentieel als je de verspreiding van ziektekiemen wil indijken. De pandemie heeft het belang ervan extra in de verf gezet, terwijl daar in het verleden niet altijd voldoende aandacht aan besteed werd”, schetst Siegfried Struyvelt. “Vroeger werd ventilatie al eens als een luxeprobleem beschouwd, maar intussen is het zeer duidelijk dat ventilatie en luchtkwaliteit niet alleen een rol spelen voor mogelijke besmettingen, maar ook een impact hebben op leer­prestaties, de aandachts­curve en het algemeen welbevinden van de studenten en docenten.

meettoestel met QR-code

Via de QR-code bij de meettoestellen kunnen lectoren en studenten de luchtkwaliteit in hun leslokaal opvragen.

Luchtkwaliteit past in die bredere benadering van onderwijs­infrastructuur, waarbij ook onder meer licht en kleur een rol spelen. Een mooi voorbeeld daarvan is ons recente gebouw T op campus Schoonmeersen.”

Centraal platform

De gegevens van de meettoestellen (CO2-gehalte, temperatuur en lucht­vochtigheid) gaan naar een centraal platform waar de preventiedienst en de directie Facilitair Beheer ze permanent opvolgen en indien nodig ingrijpen. Lectoren en studenten kunnen via de QR-code die aan het meettoestel verbonden is, eveneens die gegevens opvragen.

De keuze om in alle leslokalen CO2-meet­toestellen te plaatsen, is een zeer duidelijk engagement van HOGENT, want de budgettaire impact is niet gering, gezien het aantal lokalen dat we in beheer hebben.

Maar dat is een investering in de toekomst, zegt Siegfried Struyvelt: “Ook als de pandemie achter de rug is, hebben deze toestellen een grote meerwaarde. Ze stellen ons onder meer in staat om veel accurater in te grijpen. Zo kan er, als blijkt dat in een bepaald leslokaal de luchtkwaliteit sterk achteruitgaat, beslist worden om een pauze in te lassen. Na een uur les voorzien we sowieso in een ventilatie­pauze van 10 minuten.

“We hebben berekend dat elke student per uur 40 kubieke meter verse lucht nodig heeft om de grenswaarden van een goede lucht­kwaliteit te kunnen garanderen. Zoveel lucht moet er dus minimaal gefilterd en ververst worden”, schetst Siegfried Struyvelt.

In de meeste leslokalen kan dat door vensters open te zetten, al spelen ook daar nog heel wat variabelen een rol, zoals weers­omstandigheden, buiten­temperatuur en wind­richting. Duidelijke meetgegevens die via de CO2-toestellen verzameld worden, helpen hier om adequaat in te grijpen.

Als de ramen en deuren, bijvoorbeeld tijdens proeven, tijdelijk niet geopend kunnen worden – zoals in laboratoria en sommige praktijk­lokalen om veiligheids­redenen het geval is – investeerde HOGENT in ruimte­lucht­reinigers die micro-organismen opvangen en de gefilterde lucht terug in het lokaal blazen.

De bureaus krijgen geen vaste meet­toestellen, maar er zullen wel geregeld steekproef­metingen gedaan worden.

“Met die ondubbelzinnige keuze om sterk in te zetten op het monitoren en beheren van de luchtkwaliteit onderscheidt HOGENT zich in het onderwijsveld”, besluit Siegfried Struyvelt.

Publicatiedatum: 20/08/2021