Foto "We willen van studenten geïnformeerde kiezers maken."

“We willen van studenten geïnformeerde kiezers maken.”

W

“We willen van studenten geïnformeerde kiezers maken.”

Op 9 juni vinden de Europese, federale en Vlaamse verkiezingen plaats. Voor heel wat studenten is het de eerste keer dat ze hun stem mogen laten horen. Daarom gidst het departement Sociaal-Agogisch Werk van HOGENT hen met het Let’s Vote Festival door het doolhof van politiek en verkiezingen.

Het Let's Vote Festival vindt nog tot 31 mei plaats in gebouw T (gelijkvloers) op campus Schoonmeersen en omvat heel wat informatie over het hoe, wat en waarom van verkiezingen, de uitgebreide programma’s van de verschillende partijen en vragen en stellingen over de verkiezingen en over maatschappelijke uitdagingen. Er staan ook vier stemhokjes, waardoor de studenten het stemproces zelf kunnen ervaren zodat ze op 9 juni met vaste hand het stemhokje instappen.

Het Let’s Vote Festival is een initiatief van het departement Sociaal-Agogisch Werk, Living Lab Schoonmeersen en studentenraad Revolte, in samenwerking met externe organisaties De Ambrassade, Bataljong en Burgerplicht. Experten van die organisaties organiseren op verschillende momenten interactieve sessies.

Stemrecht

“We voelen dat studenten zeer veel vragen hebben over de verkiezingen”, zegt Nathan Hermans, lector sociaal werk en een van de coördinatoren van het Let’s Vote Festival. “Want ze worden op sociale media wel overspoeld met berichten en politieke advertenties, maar juist daardoor zien ze soms door de bomen het bos niet meer. Daar wilden we iets aan doen. Een brainstorm met lectoren en studenten resulteerde in het Let’s Vote Festival.”

"Stemrecht is belangrijk en laat je toe om als burger een verschil te maken", zegt Nathan: "Dat willen we aan onze studenten duidelijk maken, evenals het feit dat dit algemeen stemrecht in het verleden allesbehalve vanzelfsprekend was. Er is hard voor gestreden om dit te bereiken. Ook dat willen we benadrukken en geven we aan de studenten mee via infoborden met enkele historische mijlpalen rond het stemrecht."

Voor hem is het duidelijk: "Als onderwijsinstelling hebben we de taak om van onze studenten geïnformeerde en gemotiveerde kiezers te maken.”

“Als onderwijs­instelling hebben we de taak om van onze studenten geïnformeerde en gemotiveerde kiezers te maken.”

Nathan Hermans, lector sociaal werk en mede-coördinator Let's Vote Festival

10 procent voor het eerst naar stembus

Het initiatief wil behalve informeren, ook de dialoog tussen studenten aanzwengelen en hen stimuleren om na te denken over welke maatschappelijke thema’s ze belangrijk vinden.

Veel studenten die de eerste keer gaan stemmen, vragen zich ook af of hun stem ertoe doet, ervaart Eline Teirlinck, die als student sociaal werk aan HOGENT bij de organisatie van het initiatief betrokken is. “Daarom is het Let’s Vote Festival ook een sensibiliseringscampagne. We willen de studenten motiveren om met voldoende achtergrond en inzicht te gaan stemmen. Want ze maken wel degelijk het verschil: zo’n 10 procent van de stemgerechtigden trekt op 9 juni voor het eerst naar de stembus. En dat is meer dan het aantal stemmen dat sommige klassieke partijen behaalden tijdens de vorige verkiezingen.”

Interactieve sessie met Burgerplicht.

21 mei tussen 12 en 14 uur
Campus Schoonmeersen - gebouw T
Nog tot en met 31 mei doorlopend

Publicatiedatum: 14/05/2024