In de praktijk krijgt het sociale rechtvaardigheidsaspect vaak te weinig aandacht binnen duurzaamheidsbeleid. De onderzoekscluster 'sociaal-ecologische transitie van steden' richt zich expliciet op deze kwestie. Sociale en ecologische vraagstukken zijn verweven, waarbij de ecologische crisis extra dimensies van ongelijkheid onthult en traditionele opvattingen van rechtvaardigheid uitdaagt. Klimaatongelijkheid omvat ongelijke kwetsbaarheid, bijdrage aan klimaatverandering, mogelijkheden om het probleem aan te pakken en macht over oplossingen beslissen.
Mensen in kwetsbare posities ervaren de zwaarste gevolgen van klimaatverandering, ondanks hun minimale bijdrage eraan. Het huidige klimaatbeleid versterkt vaak deze onrechtvaardige situatie door een focus op individuele aanpak en gebrek aan structurele maatregelen. Desondanks zijn er op lokaal niveau verbindingen zichtbaar tussen sociale en ecologische doelstellingen, zoals hergebruik van leegstand, circulair gebruik van materialen en stadslandbouw. Het onderstreept de mogelijkheid om een sociaal rechtvaardige wereld te creëren binnen de ecologische grenzen van de planeet.
Projecten en resultaten.
GEGROND. CLT als model voor rechtvaardig en duurzaam wonen?
We onderzoeken de kansen en uitdagingen van het Community Land Trust Model voor rechtvaardige en duurzame stadstransitie. We nemen daarbij CLT Gent als case.
Fairness and Nature
In dit onderzoeksproject brengen we in beeld of/hoe sociale rechtvaardigheid in stedelijke praktijken met een ecologische dimensie aan bod komt; of/hoe dimensies van ecologische rechtvaardigheid aanbod komen in sociale praktijken en welke contouren een visie op sociaal-ecologische rechtvaardigheid zou kunnen aannemen voor praktijkontwikkelingen rond stedelijke natuur.
Opportunitijdelijkheid: duurzaamheid van tijdelijke invullingen
Opportunitijdelijkheid is een onderzoek naar de sociale rechtvaardigheid in/van tijdelijke invullingen. Hoe kunnen tijdelijke invullingen bijdragen aan sociaal rechtvaardige stadsontwikkeling en duurzame verstedelijking?
Sociale rechtvaardigheid in lokale contexten
In het project SORE werd onderzocht of en hoe invulling wordt gegeven aan ‘sociale rechtvaardigheid’ in lokale (verstedelijkte) praktijken enerzijds en in opleidingen sociaal werk anderzijds.