Binnen de huidige hulp- en dienstverlening wordt steeds sterker ingezet op vermaatschappelijking in de ondersteuning van mensen in kwetsbare leefsituaties. Het gaat om ondersteuning in én door de samenleving, met vrijwilligers en mantelzorgers als hoeksteen van de zorg en een sterke focus op solidariteit ten aanzien van burgers in kwetsbare leefsituaties.
Het risico van deze vermaatschappelijking is een toenemende sociale uitsluiting. Mensen in kwetsbare leefsituaties hebben vaak geen ondersteunend netwerk waardoor zij alleen staan met hun complexe ondersteuningsvragen. Daarnaast wordt de rol van een overheid meer en meer diffuus.
Deze ontwikkelingen zetten tegelijkertijd de gewenste positie, competenties en methoden van de sociale professional ter discussie.
Via deze onderzoekslijn willen we mee vorm geven aan een verantwoorde invulling van vermaatschappelijking van zorg, waarbij mensen in kwetsbare leefsituaties worden gezien als actieve actor in dit proces en hun ervaringskennis een centrale plaats inneemt.
Onze lopende projecten.
- HerstelAcademie Vlaanderen
- BuddyStudy: Welke rol kan een buddy opnemen in het uitbouwen van & samenwerken met netwerken voor en met kwetsbare jongeren in de transitie van de jeugdhulp naar zelfstandig wonen?
- De wildgroei aan outreach praktijken: een vraag naar afstemming en kwaliteitsbewaking
- Community development: participatief actie onderzoek naar interventies die het leven met HIV/AIDS in de (school)gemeenschap in Oeganda faciliteren
- Het 'Geïntegreerd Breed Onthaal' als antwoord op het probleem van onderbescherming? Co-creatief onderzoek naar de inzet van gemeenschapsgerichte zorg en ervaringskennis in functie van een toegankelijke eerstelijnszorg
- Het duurzaam inbedden van ervaringskennis- en deskundigheid in het hoger onderwijs.
- Structural embedding knowledge by experience in higher education through processes of co-creation (SEKEHE)
Projectresultaten.


Biodivers Zorggroen
Groen doet goed, biodivers nog beter! Hoe verbetert een biodiverse groene omgeving rond zorgcentra de zorg? Je ontdekt het op de interactieve website 'Biodivers Zorggroen'!
.png)
Vermaatschappelijking van de GGZ.
Dit onderzoek focuste op de transitie van intramurale naar gemeenschapsgerichte zorg en de nieuwe competenties die professionals in de zorg-, hulp en dienstverlening daarvoor nodig hebben.

Drug Room
We deden een haalbaarheidsstudie over het gebruik van drugsgebruiksruimtes als component van de drughulpverlening in België.

Community development in occupation therapy education.
In dit project werd een module gecreëerd om ergotherapie-studenten voor te bereiden op het ondersteunen van gemeenschappen tijdens het community development proces.