Foto SENS-EO

Academische Werkplaats SENS-EO

A

Academische Werkplaats SENS-EO

Welkom bij de Academische Werkplaats Emotionele Ontwikkeling (SENS-EO). Dé plek waar kennis, praktijk en inspiratie samenkomen om emotionele ontwikkeling naar een hoger niveau te tillen.

Emotionele ontwikkeling als sleutel

Emotionele ontwikkeling is een belangrijk begrip geworden in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Wie de emotionele ontwikkeling van mensen herkent en begrijpt, stuurt zijn verwachtingen bij en kan een juistere ondersteuning en begeleiding bieden.

Het denkkader rond emotionele ontwikkeling stelt ons in staat om cliënten op een niveau aan te spreken dat bij hen past. Dit resulteert in een gevoel van veiligheid voor de cliënt en biedt hen betere kansen tot groei.

De Academische Werkplaats SENS-EO

De Academische Werkplaats SENS-EO gelooft in emotionele ontwikkeling als sleutel voor inclusie en welzijn in de samenleving.

Via onderwijs, onderzoek en dienstverlening willen we het kader van emotionele ontwikkeling van kwetsbare groepen verder ontwikkelen en verankeren. 

Als beweging willen we een verschil maken voor mensen in diverse sectoren, zoals de gehandicaptenzorg, de jeugdhulp, het onderwijs en de geestelijke gezondheidszorg.

Klik hier voor meer info over het ontstaan en de werking van de Academische Werkplaats. 

 

Contact

Heb je vragen? Wil je beroep doen op onze expertise? Heb je zin om samen te werken? Contacteer ons via senseo@hogent.be. 

Doe beroep op onze expertise.

Training en opleidingen

Je kan bij SENS-EO terecht voor een hele waaier aan opleidingen, van basisvorming tot mastertrainer. 

  • Workshop 'Omgaan met moeilijk begrijpbaar gedrag'
  • Basisvorming Emotionele ontwikkeling
  • Gecertificeerde opleiding tot beoordelaar SEO-R2 en SEO-V
  • Verdiepende modules bijvoorbeeld over agressie, straffen en belonen, hechting

Ondersteuning op maat van je organisatie

Werkt je organisatie met de SEO-schaal of wil je ermee van start gaan? Dan kan je ook kiezen voor ondersteuning op maat. Het kan gaan om een meerdaagse basisvorming, intervisiemomenten, ondersteuning bij een inschaling, of coachingstrajecten.

Een coach tekent met je organisatie een traject op maat uit en volgt dat mee op.

Meer lezen.

 

Cannabisness

SEO-R². Schaal voor emotionele ontwikkeling van mensen met een verstandelijke beperking - Revised².

Cannabisness

Samenleven met een pleeggast. Over kunnen, aankunnen, moeten en willen

Cannabisness

De juiste vraag? Van inschatten van emotionele ontwikkeling naar ondersteuning

Cannabisness

Leren in de klas. De emotionele ontwikkeling van kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking

 

 

Over het de Academische Werkplaats.

 

In 2009 bundelden een aantal praktijkwerkers uit de gehandicaptenzorg en de geestelijke gezondheidszorg hun krachten om aandacht te vragen voor de emotionele ontwikkeling bij personen met een verstandelijke beperking. Deze pioniers vonden al snel aansluiting bij het toenmalige SEN vzw (Steunpunt ExpertiseNetwerken) en later bij SAM vzw, waardoor hun missie verder kon groeien.

Vanaf het prille begin speelde Anton Došen, een internationaal gerenommeerd expert op dit domein, een cruciale rol in onze beweging. Als peter van SENS-EO gaf hij ons richting en inspiratie, tot aan zijn overlijden in 2023. Zijn visie blijft echter stevig verankerd in ons werk.

Sinds 2011 heeft SENS-EO zich ontwikkeld tot een dynamisch platform met diverse projectgroepen, symposia en initiatieven, gericht op uiteenlopende thema’s en doelgroepen: coaching van organisaties, natuurlijk netwerk, (buitengewoon) onderwijs, jeugdhulp, emotionele ontwikkeling in hoger onderwijs en andere opleidingen, forensische zorg, participatie van cliënten zelf bij het werken met emotionele ontwikkeling, …

Sinds 2018 ondersteunen SAM vzw en HOGENT de operationele werking van SENS-EO als structurele partners, waardoor we onze impact kunnen vergroten en duurzaam kunnen blijven werken aan onze missie.

De Academische Werkplaats SENS-EO streeft ernaar om het gedachtegoed rond emotionele ontwikkeling verder te ontwikkelen, te verspreiden en te verankeren binnen diverse sectoren. Naast personen met een verstandelijke beperking richten we ons ook op mensen met andere beperkingen, om zo een breder bereik te creëren.

Daarnaast is de Academische Werkplaats een beweging die het belang van emotionele ontwikkeling blijvend onder de aandacht brengt als alternatief voor een te gedragsmatige en symptoomgerichte benadering van kwetsbare mensen.

De Academische Werkplaats Emotionele Ontwikkeling zal vanaf 1/01/2025 gehost worden door het EQUALITY ResearchCollective van HOGENT. Als netwerkorganisatie worden momenteel partnerschappen verkend met Universiteit Gent (Vakgroep Orthopedagogiek), UCLL Diepenbeek, Psyche vzw, SAM vzw, Science for Care, Stichting Prof. Anton Došen, enz.

De Academische Werkplaats SENS-EO zal zich als expertisecentrum blijvend inzetten op drie domeinen: onderwijs, onderzoek en dienstverlening.

Onderwijs:

  • inbedden van het thema emotionele ontwikkeling in de bacheloropleiding Orthopedagogie zodat de toekomstige professionals hiermee aan de slag kunnen in de beroepspraktijk. 
  • vormingen en gecertificeerde trainingen organiseren voor het werkveld
  • opleiders verder professionaliseren via het concept van train the trainer
  • tweejaarlijks SENS-EO symposium organiseren
  • kennis naar naar buiten brengen via publicaties

Onderzoek:

  • praktijk gericht wetenschappelijk onderzoek voeren in het EQUALITY ResearchCollective van HOGENT (onderzoekslijn Quality of Life en Mensenrechten). Dit kan in samenwerking gebeuren met o.m. NEED (Network of Europeans on Emotional Development). Een belangrijke topic is hierbij het valideren van schalen en andere instrumenten
  • samen met UGent actief bijdragen aan bachelorproeven, masterproeven en doctoraten. 

Dienstverlening:

  • professionaliseren van het werkveld via vorming, opleiding, intervisie en supervisie, caoching en procesbegeleiding.