Foto inspiRESEARCH - inspiratienamiddag voor onderzoekers

inspiRESEARCH.

I

inspiRESEARCH.

Wat?

Op 20 april vindt voor de allereerste keer een inspiratienamiddag onderzoeks- en wetenschapscommunicatie plaats vanaf 15u00 in The LAB (Nederzwijnaarde 2, 9050 Gent). Maak een keuze uit één van onderstaande workshops, neem deel aan een interactieve speeddate en blijf wat napraten tijdens een walking dinner.

Programma
  • 15u00: Onze deuren gaan open!
  • 15u30: Start van de workshops.
  • 17u30: Einde van de workshops
  • 18u00: Speeddate
  • 19u00: Walking dinner

Kan je er niet de hele middag bijzijn? Geen probleem! Je kan ook voor de aparte onderdelen van het programma inschrijven.

Workshop 1: Ontdek de diva in jezelf! Podiumtraining: tips en tricks.

Op een podium staan en met een publiek interageren, het is voor de gemiddelde wetenschapper geen kinderspel. En dan is een breed publiek nog helemaal anders dan een publiek van vakgenoten. In deze workshop gaan we praktisch aan de slag met het verbeteren van onze podiumvaardigheden. Eerst en vooral zijn er de technische vaardigheden zoals verstaanbaarheid, zichtbaarheid, en spreken met microfoon. Daarnaast werken we ook aan podiumprésence en connectie maken met het publiek zodat jullie hen met een gerust gemoed kunnen toespreken. Wetenschap verdient een podium, en jullie verdienen het om daar te schitteren!

Via ERLNMYR coacht Ben Verhoeven wetenschappers in communicatieve skills en public speaking. Met behulp van technieken uit het improvisatietheater toont hij dat een goede verstandhouding tussen spreker en luisteraars cruciaal is om een boodschap duidelijk over te brengen. Deze gedurfde maar succesvolle aanpak leverde hem in 2017 de Jaarprijs Wetenschapscommunicatie op.

Workshop 2: Er was eens ... elk onderzoek heeft een verhaal.

Verhalen vertellen is een uitstekende manier om over je onderzoek te communiceren. Het menselijk brein is van nature geboeid door verhalen. En je moet niet ver zoeken om die te vinden, je kan immers zelf het hoofdpersonage van jouw onderzoeksverhaal zijn.

Praten over de dingen die je doet geeft dan wel mooi de feiten weer, maar het toevoegen van kleur en emotie brengt je verhaal tot leven en maakt die feiten meer memorabel. Dus ja, beschrijf ook maar hoe rommelig je labo is en deel maar hoe rot je je voelde toen je experiment faalde.

In deze workshop leer je over het vinden, structureren en vertellen van de verhalen van je eigen onderzoek. Door improvisatie en andere oefeningen verkennen we verschillende verhaalstructuren, oefenen op het vertellen ervan en brengen ze naar het podium. De workshop wordt begeleid door Magali Minet - improvisator en ingenieur - van ERLNMYR.

Workshop 3: Man, Man, Man - mogen we dat nog schrijven? (over genderinclusief schrijven)

Het meisje is onzijdig en de leerling is mannelijk. Woordgeslachten in taal verschillen al eens met de realiteit. Toch zijn ze cruciaal in onze taal, want we verwijzen ernaar met 'hij' of 'zij'. Of 'hem' en 'haar'. En we weten: de wereld is niet enkel wit of zwart, vooral veel grijs ertussen. Of kijk naar aansprekingen en functietitels. En wat met uitdrukkingen als 'met man en macht', 'alleman' of 'vakman'? Komaan mannekes, kom binnen en laten we bestaande denkkaders in vraag stellen. Opnieuw verbale houvast vinden om genderinclusief te Schrijven. Niet activistisch, wel taalkundig. Geen regels, wel adviezen. Geen woke, wel een wake-up. Bavo Van Landeghem (Scriptorij) heet jullie welkom in deze workshop!

Workshop 4: Infographics: visualiseer je onderzoek!

Is het mogelijk om serieus onderzoek te vertalen naar een leuke infographic? Hoe begin ik daaraan? Welke tools en software kan ik gebruiken? En waar vind ik inspiratie? Deze workshop wordt begeleid door Koen Van Den Eeckhout (Baryon) en is een combinatie van nadenken over data en het ontwerpen van je eigen infographic. Op het einde van de sessie heb je voldoende tips en inspiratie om je onderzoek om te toveren in een visueel meesterwerk! 

Workshop 5: Schrijftips die je moest missen op school - voor meer aandacht, respons én speeltijd.

Begin een zin nooit met 'En'!
Vergeet in een opsomming de puntkomma's niet!
Schrijf niet twee keer 'ook' in één alinea!

Heb jij dat ook op school geleerd? Dan start jouw ontwenningskuur tijdens deze workshop van Mark Van Bogaert

Je krijgt schrijftips met positieve woorden. Eerder tips dan verkrampte regels die streng openen met 'nooit', 'niet' of 'geen'. Schrijftips met meer vraagtekens dan uitroeptekens. Met meer groene dan rode balpen. Nieuwe 21e-eeuwse schrijftips ook, gebaseerd op resultaten van A/B-tests, op geregistreerde oogbewegingen van lezers en op hoe mensen online scannen en lezen.

De oude schoolregeltjes mogen loslaten, werkt bevrijdend. Of zelfs emanciperend. Schrijven kan heel plezierig zijn.

 

Interesse? Schrijf nu in!

Schrijf je in via deze link. Elke workshop is gelimiteerd tot 20 plaatsen. Snel zijn is de boodschap! De inschrijvingen worden afgesloten op vrijdag 31 maart.

Nog vragen over je inschrijving? Neem dan contact op met Liam Wyns