Het gebruik van alternatieve (pseudo)granen in ongemoute vorm is een interessante en natuurlijke piste voor productdiversificatie van bieren. Dit project wil brouwers helpen om alternatieve ongemoute (pseudo)-graansoorten in hun brouwproces te implementeren en hen inzicht te geven in wat ze kunnen verwachten aan algemene kwaliteit, smaak en smaakstabiliteit.
Alterbrew- Gebruik van alternatieve granen voor de productie van kwaliteitsvolle innovatieve bieren
De afgelopen jaren is er een aanhoudende trend in de bierconsumptie: de consument drinkt minder, maar verkiest steeds meer hoogkwalitatieve degustatiebieren met een uitgesproken karakter. Er wordt volop geëxperimenteerd met speciale (nieuwe) hopsoorten en aroma’s zoals van kruiden en houtlagering. Gerst blijft tot op vandaag echter nog altijd één van de vier basisgrondstoffen.
Het is belangrijk om blijvend op zoek te gaan naar alternatieven voor de klassieke grondstoffenbevoorrading. Naast het economisch aspect en het ecologisch verantwoord werken met grondstoffen, willen de brouwers ook alternatieven op gebied van smaakbeleving. De alternatieve granen zijn de oertarwes (emmer, eenkoorn, spelt en khorasan), de pseudogranen (amarant, quinoa, sorghum en boekweit) en andere granen zoals Tritordeum, teff. Op dit moment is er behoefte aan onderzoek naar hun brouwerijtechnologische en -sensorische eigenschappen bij verwerking in bier.
Dit onderzoek zal brouwers in staat stellen om een authentiek en innovatief bier op de markt te brengen dat zijn plaats verdient naast de traditionele standaardbieren.
Zowel de microbrouwerijen als de grote brouwerijen zullen de kennis onmiddellijk kunnen implementeren in hun bedrijf voor de ontwikkeling van nieuwe brouwrecepten. Onder het motto ‘small is beautiful’ zijn lokaal gebrouwen bieren daardoor aan een opmars begonnen. Alternatieve bieren zullen de toekomst van de lokale brouwerijen verzekeren.
Alterbrew is een tweejarig TETRA-project gesteund door het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO) en is een samenwerking tussen de gemeenschappelijke HOGENT/UGent-onderzoeksgroep Brouwerijtechnologie en de onderzoeksgroep Enzym-, Fermentatie- en Brouwerijtechnologie (EFBT, KU Leuven, Technologiecampus Gent).
Neem ook eens een kijkje op alterbrew.com.
Alterbrew
is een onderzoeksproject van het Onderzoekscentrum AgroFoodNature, dat handelt op het raakvlak tussen land- en tuinbouw, voeding en natuur.
Alterbrew
is een onderzoeksproject van het Onderzoekscentrum AgroFoodNature, dat handelt op het raakvlak tussen land- en tuinbouw, voeding en natuur.
Maak kennis
met onze experten.
Jessika De Clippeleer
Coördinator
09 243 24 98
jessika.declippeleer@hogent.be
David Laureys
Copromotor
david.laureys@ugent.be
Dana Vanderputten
Copromotor
dana.vanderputten@hogent.be
Jeroen Baillière
Projectmedewerker
jeroen.bailliere@ugent.be
Joren Huys
Projectmedewerker
joren.huys@hogent.be