Facebook Pixel Biodivers Zorggroen - Hogeschool Gent
Foto Biodivers Zorggroen

Biodivers zorggroen.

B

Biodivers zorggroen.

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat een groene omgeving stress reduceert, de pijndrempel verhoogt en genezing versnelt. In Vlaanderen maken zorgcentra nauwelijks gebruik van deze kennis. HOGENT onderzoekt hoe een goed uitgedachte groene omgeving rond zorgcentra de zorg én de interactie tussen zorgbehoevenden en de maatschappij kan verbeteren.

Biodivers Zorggroen - (Multi)functioneel groen voor de zorgsector: ontwerp, aanleg en beheer van biodiverse restoratieve zorgtuinen

Hoe biodiverser het groen, hoe groter de helende kracht. In sterk verstedelijkte regio’s zoals Vlaanderen kunnen biodiverse tuinen bovendien de biodiversiteit op landschapsschaal opkrikken en stapstenen vormen voor migratie van soorten. Zo kunnen biodiverse zorgtuinen een win-win betekenen voor de zorgsector én de natuursector.

Concrete aanbevelingen over biodivers zorggroen in de praktijk zijn er nog niet. HOGENT bekijkt zorggroen vanuit verschillende disciplines en creëert pop-uptuinelementen als voorbeeldtuinen om de effecten van biodivers zorggroen te evalueren op terrein. Samen met studenten en partners brengt HOGENT:

1. het groen rond zorgcentra in kaart
2. gaat ze het therapeutisch effect van biodivers groen na
3. ontwerpt ze groenconcepten voor biodiverse zorgtuinen, gekoppeld aan technisch en therapeutische fiches.

Biodivers Zorggroen is een multidisciplinaire samenwerking met onderzoekers van HOGENT (Catherine De Vos, Stefaan De Smet, Lieve Hoeyberghs, Joke De Wilde en Herlinde Dael, Stefanie Delarue) en het Labo voor Bos en Natuur (Jan Mertens) van UGent.

Bekijk de output op biodiverszorggroen.be

Biodivers Zorggroen is een onderzoeks­project van het onderzoeks­centrum AgroFoodNature, 360° Zorg en Welzijn, EQUALITY Research Collective en Futures through Design.

Biodivers Zorggroen is een onderzoeks­project van het onderzoeks­centrum AgroFoodNature, 360° Zorg en Welzijn, EQUALITY Research Collective en Futures through Design.

Maak kennis
met onze experten.

An De Schrijver

09 243 28 13
an.deschrijver@hogent.be

Jan Mertens

jan.mertens@hogent.be

Jeroen Heyvaert

09 243 28 13
jeroen.heyvaert@hogent.be

 

Link naar webpagina Natuur en Bos
Link naar webpagina Bosplus
Logo Dagcentrumeindelijk
Link naar webpagina Natuurpunt
Link naar webpagina OCMW Gent
Link naar webpagina PC Sierteelt
Link naar webpagina UZGent
logo velt
Link naar webpagina boomkwekerij Willaert
Link naar webpagina UGent