Ondanks preventiemaatregelen hebben bakkerijen en retailers broodverlies. Broodresten kunnen worden omgezet in hoogwaardige producten voor menselijke consumptie, maar dat proces kent een aantal moeilijkheden (traceerbaarheid, etikettering, allergenen, economische haalbaarheid, voedselveiligheid, logistiek en duurzaamheid).
Binnen dit project wordt broodverlies in Vlaamse bakkerijen en supermarkten in kaart gebracht. Bestaande initiatieven, literatuur en wetgeving worden geïnventariseerd. Via casestudies wordt nagegaan hoe bedrijven broodverlies voedselveilig kunnen verzamelen, triëren en opslaan. In het bakkerij- en brouwerijlaboratorium wordt onderzocht welke bewerkingen op 'verloren' brood zinvol zijn met oog op toepassing in bier en bakkerijproducten. Er worden biersoorten en bakkerijproducten op testschaal geproduceerd, geanalyseerd en geoptimaliseerd. Resultaten worden omgezet in de industriële praktijk. Elk deelonderzoek gaat gepaard met een economische analyse, logistieke analyse en duurzaamheidsanalyse.
Bread2B is een multidisciplinaire samenwerking van experten in voeding, brouwerijtechnologie, commerciële economie en ondernemerschap van HOGENT. Dit project gebeurt in samenwerking met Universiteit Gent, vakgroep Levensmiddelentechnologie, Voedselveiligheid en Gezondheid.
is een onderzoeksproject van het Onderzoekscentrum AgroFoodNature, dat handelt op het raakvlak tussen land- en tuinbouw, voeding en natuur.
is een onderzoeksproject van het Onderzoekscentrum AgroFoodNature, dat handelt op het raakvlak tussen land- en tuinbouw, voeding en natuur.
09 243 24 76
dana.vanderputten@hogent.be
09 243 28 06
melissa.camerlinck@hogent.be
jessika.declippeleer@hogent.be