Facebook Pixel Ruminaai - Hogeschool Gent
Foto Ruminaai

Ruminaai.

R

Ruminaai.

Schapen en geiten zijn zeer populair op zorg- en kinder­boerderijen en worden vaak ingezet in therapie, onderwijs en ontspanning. Er wordt echter te weinig stilgestaan bij de mogelijke nadelige effecten op het dieren­welzijn. Het doel van dit onderzoeks­project is om een praktische tool te ontwikkelen om het welzijn van geiten en schapen op een zorg­bedrijf te verbeteren.

Aan de slag met het boek 'Blij in de wei'

Hoe bouw je een goede band op met je dieren? Welke voeding hebben ze nodig? Wat is de beste manier om je weide en stal te organiseren?

Dat alles en nog veel meer wordt helder uitgelegd in het boek 'Blij in de wei'.

Meer info over het boek →

Wil je het boek bestellen? Stuur dan een mailtje naar bonnie.valgaeren@hogent.be en voor 25 euro komt het boek naar je toe.

Download de gratis posters

RUMINAAI: Optimalisatie van het dieren­welzijn van kleine herkauwers gebruikt bij humane interventies in therapie, educatie en recreatie

Tijdens dit project wordt het huidig niveau van dieren­welzijn op deelnemende zorg­bedrijven ingeschat aan de hand van check­lists, gedrags­observaties en stresshormoon­bepalingen.

Het niveau van kennis van de werknemers in deze bedrijven rond het natuurlijk gedrag en de welzijnsbehoeften van schapen en geiten wordt nagegaan door focusgroep gesprekken en een enquête. Na identificatie van de voornaamste werkpunten worden maatregelen voorgesteld om het welzijn te verbeteren, rekening houdend met de kosten en het zorgdoel.

De deelnemende bedrijven worden begeleid in het toepassen van deze oplossingen. Na één jaar worden de welzijns­evaluaties herhaald om het effect van de maatregelen te kunnen documenteren. De verworven kennis wordt verspreid via een handboek, workshops en de oprichting van een dienstverlenings­platform rond dieren­welzijn in de zorg.

Onze dienstverleningen

  • Doorlichting en advies rond welzijn
  • Opleidingen rond diermanagement op leef- en kinderboerderijen
  • Opleiding ter plaatse voor werknemers van kinderboerderijen of andere geïnteresseerden
  • Jaarlijkse bijscholing rond diermanagement op zorg- en kinderboerderijen

Onderzoekslijn.

Dit is een onderzoeks­project binnen de onderzoeks­lijn 'Dierenwelzijn in interventies met assistentie van dieren (AAI)'.

PWO-project

Maak kennis
met onze experten.

Bonnie Valgaeren

0494 98 70 58
bonnie.valgaeren@hogent.be

Désirée Maryns

09 243 28 17
desiree.maryns@hogent.be

Godelieve Meulemans

09 243 28 08
godelieve.meulemans@hogent.be

In de media.

“Geiten en schapen bijeen op de kinderboerderij? Slecht idee”: onderzoekers pleiten voor keurmerk

Artikel op VRT-nieuws over keurmerken voor kinderboerderijen.

Meer info →

Partnerlogo