Lab 1.

Deze ruimte heeft een huiselijke setting met keuken en zithoek. De inrichting is volledig aanpasbaar, aan het scenario dankzij de aanpassing van het meubilair en interieuraccessoires die een bepaalde casus tot leven brengen.

Enkele voorbeelden: oudere persoon in woonzorgcentrum, jongere op kot die rolstoelgebonden is, persoon met lichte dementie die nog thuis woont...).
Het lokaal is aan te kleden met materiaal uit de grote opslagruimte.

Naar de virtuele rondleiding

Beschikbare infrastructuur.

De wanden zijn van het merk Pami: Buzziscreens. Buzziscreens zijn modulair verplaatsbare, opvouwbare akoestische wanden. Deze wanden geven de nodige flexibiliteit aan onze multi-inzetbare onderzoeksruimtes.

Het grote simulatielab kan op deze manier ingedeeld of verkleind worden en een meer intieme setting, zoals een kleinere consultatieruimte, creëren. De wanden zorgen voor akoestische demping en op de zijwanden kunnen objecten, foto’s of documenten geprikt worden zoals op een prikbord.

We richtten in dit simulatie- en onderzoekslab twee authentieke settings in: een klinische setting (ziekenhuiskamer) en een niet-klinische setting (thuissetting/woonzorgcentrumkamer).

In deze authentieke settings gaan de onderzoekers de leereffecten na als voorbereiding op het effectieve werkveld. Afhankelijk van de onderzoekssetting en het simulatiescenario zal de gebruiker de ruimte anders kunnen inrichten dankzij meubilair en decoratiemateriaal in de opslagruimte. De thuisruimte zal ofwel modern ingericht worden met meubilair van PAMI, ofwel ingericht als ‘ouderwetse huiskamer’, die huiselijkheid uitstraalt en net niet-ergonomisch meubilair bevat.

PAMI ontwierp voor ons een hedendaagse simulatieomgeving: het meubilair is tegelijk functioneel en huiselijk. 

De brainstormwand is van het type BI-Office Douro, een mobiele glasbordflipover. De onderzoeker kan deze mobiele flipover tijdens verschillende activiteiten gebruiken: in de preanalytische fase met de focus op brainstormen of in de verwerkingsfase om resultaatsbesprekingen visueel te ondersteunen.

De flipover is mobiel en staat op wielen, waardoor hij naar elke ruimte van ons Zorglab gerold kan worden. In het leslokaal kan de pre- of debriefing hierdoor visueel ondersteund worden, in de simulatiesetting kan het bord gebruikt worden om bij het inoefenen van vergadertechnieken nota’s te maken.

SIMBODIES-oefenpoppen zijn levensechte patiëntsimulatoren, vaak gebruikt door onderwijzers en clinici voor medische trainingsdoeleinden. De functie van SIMBODIES is om het uiterlijk en het uiterlijk van het menselijk lichaam na te bootsen. SIMBODIES zijn geproduceerd met behulp van huidveilige siliconen van prothetische kwaliteit en zijn in staat om medische mogelijkheden te bieden met behulp van de replicatie van aderen, luchtwegen, kaken en tanden voor extra nauwkeurigheid.

Zo ziet het eruit als een echte menselijke huid, kleur, haar en ogen, waardoor de proefpersoon een echt meeslepende ervaring kan beleven. Er is specifiek gekozen voor deze oefenpop om de realiteit zo goed mogelijk te weerspiegelen om het inlevingsvermogen te verbeteren. De onderzoeksthema’s focussen zich hier op hoe de levensecht lijkende simulaties kunnen bijdragen aan het onderwijs en specifiek de gezondheidsberoepen.

Via Noldus kochten we volgende elementen aan: audiovisuele hardware en software (Viso), hardware en software voor gezichtsherkenning en de hardware en software om oogbewegingen te volgen. Viso is een geïntegreerd systeem dat alles bevat voor een kwalitatief hoogstaand project.

De software heeft een duidelijke interface met een efficiënte workflow, waardoor er een zeer groot gebruiksgemak is. De hardware, zoals camera's, microfoons of schermopnameapparaten, vormt een geïntegreerd onderdeel van het pakket. Met de AV-opnametool kan je sessies beheren, opnemen, debriefings geven, analyseren en delen.

Complementair bij het AV-systeem kan de Observer XT van Noldus gebruikt worden voor gedragsonderzoek. Het ondersteunt het coderen van gedrag op een tijdlijn en ontrafelt de opeenvolging van gebeurtenissen tot het integreren van verschillende datamodaliteiten in een complete onderzoekssetting. Ideaal om analyse en onderzoek te doen na simulaties.

Aanvullend is er de Face Reader. Om nauwkeurige en betrouwbare gegevens over gezichtsuitdrukkingen te verkrijgen, is Face Reader een robuust geautomatiseerd systeem dat gelaatsuitdrukking leest en interpreteert. We onderzoeken hiermee hoe een proefpersoon reageert met lichaamstaal, naast zijn mondelinge communicatie.

Als laatste is er gekozen om ook het oog te volgen tijden de simulaties. Hiervoor hebben we de Eye Tracker aangekocht. De opvolging van oogbewegingen voegt substantiële kracht toe aan onze onderzoekssetting. De software produceert blikpadvideo’s en grote hoeveelheden aan gegevens, allemaal gerelateerd aan aandacht en emotie. De integratie van gegevens uit deze verschillende modules geven de onderzoekers de mogelijkheid om diepgaande analyses uit te voeren.

Kwaliteit van zorg is het einddoel van de opleidingen gezondheidszorg in het hoger onderwijs. In het werkveld maken zorgverleners fouten en hebben ze moeite om te beslissen welke interventies ze moeten uitvoeren in ongebruikelijke situaties en om te communiceren met patiënten of andere zorgverleners. Al deze problemen brengen de veiligheid van de patiënt in gevaar. Leeromgevingen kunnen worden uitgerust met levensechte settings, mannequins en virtuele toepassingen. Virtual reality-simulaties laten proefpersonen zien hoe het is om in een authentieke setting te zijn en welke problemen en risico's je daar kan tegenkomen.

De simulaties helpen bij de ontwikkeling van de technische maar vooral niet-technische vaardigheden en geven zelfvertrouwen ter voorbereiding op het werkveld. Om dit mogelijk te maken hebben we 5 VR-brillen, type Oculus Quest 2.

Het is belangrijk om naast de aankoop van de hardware (VR-brillen) inhoud te hebben die de proefpersonen in de virtuele wereld brengt. Virtual reality (VR) maakt het mogelijk om een 3D-wereld te simuleren die ons helemaal omsluit.

Om aan te sluiten bij de onderzoeksthema’s en -doelstellingen kozen we ervoor om 3D-design op maat te laten ontwikkelen. De software was nog niet opgenomen in de oorspronkelijke aanvraag. Bestaande content is immers niet specifiek ontwikkeld voor een zorgsetting in een onderwijsinstelling. Wij beogen namelijk een stevig uitgewerkt onderzoeksluik gekoppeld aan deze simulatiesettings, waarbij specifieke scenario’s ontwikkeld moeten worden om de soft skills en interprofessionele competenties te monitoren en onderzoeken.

We starten met de ontwikkeling van een observatie-oefening in een virtuele ruimte. Deze virtuele ruimte werd uitgebouwd in cocreatie tussen onderzoekers, docenten, studenten en de ontwikkelaars van Dynamic Dimension.

In de ziekenhuissetting is er een beletoproepsysteem. Dit systeem maakt communicatie tussen de simulant/patiënt en de zorgverlener mogelijk.

Het systeem kan ook gebruikt worden om deelnemers in andere simulatieruimtes op te roepen. Zo realiseren we dynamische scenario’s met verschillende actoren/zorgverleners die interprofessionele activiteiten uitoefenen.

Het beletoproepsysteem geeft met een visueel signaal boven de deur aan dat de onderzoeksruimte in gebruik is.

Foto's.

zorglab

Contact.

Heb je interesse om met ons samen te werken of gebruik te maken van het zorglab? Neem dan contact op met de coördinatoren van het zorglab via 360zorglab@hogent.be.