Facebook Pixel MakerSpaces - Hogeschool Gent
Foto MakerSpaces

MakerSpaces.

M

MakerSpaces.

Zowel op campus Schoonmeersen als op campus Ledeganck kunnen HOGENTenaars gebruikmaken van Makerspaces.

BIBLAB Schoonmeersen

Je vindt het BIBLAB op campus Schoonmeersen op de tweede verdieping van de bibliotheek. Hier kan je gebruik maken van twee verschillende 3D-printers, een lasercutter en een borduurmachine.

3D-printen kan zowel voor educatieve als persoonlijke doeleinden een heel interessante tool zijn. Van smartphonehouders over prototypes tot fidget toys en reservestukjes, de mogelijkheden zijn enorm.

Hiervoor hebben we twee verschillende 3D-printers, die ook verschillende technieken en use cases hebben.

  • Prusa i3 MK3Dit is een FDM-printer, wat betekent dat hij plastiek (in ons geval PLA, een geurloze, relatief milieuvriendelijke stof) smelt en in laagjes neerlegt. Zo wordt er een 3D-model opgebouwd. Deze techniek wordt voornamelijk gebruikt om snel prototypes te maken, leuke ontwerpjes te printen etc. Het is goedkoop, gemakkelijk en snel. Het maximale printvolume is 250 x 210 x 210mm.
     
  • Anycubic Photon Mono X: Dit is onze SLA-printer. Hierbij werken we met vloeibaar hars dat uitgehard wordt door UV-licht. Het voordeel hiervan is dat we tot wel vijf keer nauwkeuriger kunnen printen dan met de FDM printer mogelijk is. Het is minder milieuvriendelijk en heel wat minder gemakkelijk om mee te werken. De prijs ligt ook iets hoger, maar de resultaten kunnen voor specifieke ontwerpen absoluut de moeite waard zijn.

Deze printer wordt voornamelijk gebruikt om heel fijne modellen te printen. Het maximale printvolume is 192 x 120 x 245mm.

De lasercutter kan je gebruiken om heel snel en nauwkeurig materialen te snijden en graveren (afhankelijk van het materiaal). Een heel handige tool dus voor onder andere maquettes, prototypes, maar ook logo’s en een heleboel leuke hobby-artikelen. Inspiratie en gebruiksklare bestanden vind je op sites zoals Ponoko en Laser Ready Templates. Je kan ook zelf aan de slag met vectoriële tekenprogramma’s zoals Adobe Illustrator en Inkscape of CAD-software zoals Autodesk Fusion 360,

  • FabCreator FabCore: Je kan bij ons de FabCore gebruiken, een lasersnijder van 40W met een maximale oppervlakte van 600x300mm. Deze machine is heel gebruiksvriendelijk en werkt snel en nauwkeurig. Afhankelijk van het gebruikte materiaal kan je tot 12 mm dikke houtplaten snijden en een heleboel materialen snijden en/of graveren. Meer detail vind je over de FabCore vind je hier.

Met een borduurmachine kan je patronen automatisch op stof laten naaien. Door een vectoriële tekening in de software te laden, kan je kiezen welke kleur waar moet komen. De machine naait dan automatisch het patroon op jouw stof.

Brother Innov-is 870SE: We hebben één borduurmachine. Die kan op verschillende textielsoorten een hele reeks ontwerpen borduren. Je kan ook zelf ontwerpen maken en inladen. De maximale oppervlakte waar je op kan borduren, is 160x260mm.

Leercentrum Ledeganck

  • Prusa MINI+: Dit is een kleiner én nieuwer model van de Prusa i3 MK3. Het grootste verschil is het kleinere printvolume (180 x 180 x 180 mm). Ook hier gebruiken we PLA in een hele reeks verschillende kleuren.
     
  • Prusa SL1S: Ook op campus Ledeganck hebben we een SLA-printer. Qua gebruik is deze weer vergelijkbaar met de SLA-printer op campus Schoonmeersen. De printer werkt ook door vloeibaar hars uit te harden met UV-licht. Het maximale bouwvolume hier is 127×80×150 mm.

Met het lamineerapparaat kan je documenten en tekeningen in A4- of A3-formaat warm lamineren. Lamineerhoezen dien je aan te schaffen aan de balie van het leercentrum.

Wil je leren naaien of heb je zin in een creatief project? Eenvoudig te gebruiken naaimachines model Pfaff Hobby 1132 en toebehoren kan je uitlenen in het leercentrum.

Bee-bots, Pro-bots, Constructa-bot en Co-de-rupsen

Eenvoudig te programmeren kindvriendelijke robots zijn uitleenbaar in het leercentrum. Raadpleeg de catalogus en geef je zoekterm in.

Lego We Do 2.0 en Lego Mindstorms EV3 Educatieve basisset inclusief software

Combineer de veelzijdigheid van LEGO bouwspeelgoed met geavanceerde technologie. Maak en programmeer je eigen robot.

Meer informatie in de catalogus

Arduino

Arduino is een microcontroller-board geschikt voor het maken en ontwerpen van slimme en creatieve producten. Het is een zogenaamd "open-source" platform, dat wil zeggen dat de software gratis te downloaden is. Bovendien zijn er veel tutorials op het internet te vinden. Wil je experimenteren? Dan kan je een Arduinobox uitlenen

Arduinobox uitlenen

Ben je op zoek naar unieke activiteiten rond wetenschap en techniek voor in de klas of tijdens je vrije tijd?

Leen een doebox uit in het leercentrum

Reserveren kan via www.hoedoenzodoen.be.

Interesse? Aan de slag!

1

Ontwerp zelf je 3D-object of 2D-ontwerp met een softwareprogramma zoals Tinkercad, SketchUp, Blender, Adobe Illustrator, Inkscape of Autodesk Fusion 360. Je kan ook bestaande ontwerpen gebruiken. Die vind je op websites als Printables, Thingiverse, Yeggi, Ponoko en Laser Ready Templates.

2

Neem contact op via e-mail (BIB Schoonmeersen, Leercentrum Ledeganck) of kom langs in één van de bibliotheken.

3

We gebruiken software om het ontwerp klaar te maken voor de machine. Een “slicer” (OrcaSlicer, PrusaSlicer, Cura) om een 3D-model om te zetten naar laagjes aan de hand van vooraf bepaalde instellingen voor 3D-prints. Lightburn om vectoriële tekeningen naar de lasersnijder te verzenden. Hatch Embroidery om het ontwerp leesbaar te maken voor de borduurmachine.

4

We verwerken je aanvraag. Als je wilt, kan je hier zelf ook bij helpen natuurlijk. Eens het klaar is, sturen wij een mailtje om je op de hoogte te brengen. Hierna kan je het aan de balie van de bibliotheek komen ophalen.

Prijslijst.

PLA (FDM 3D-printer)

€ 0,10 / gram

Hars (SLA 3D-printer)

€ 0,15 / gram

Hout

€ 5 / plaat

Karton

€ 2,5 / plaat

Materiaal borduurmachine

In overleg