Foto Grensoverschrijdend gedrag

Grens­overschrijdend gedrag.

G

Grens­overschrijdend gedrag.

Alle studenten en personeels­leden verdienen een veilige en zorgzame leer- en werk­omgeving waar iedereen zich thuis kan voelen. Daarom hanteert HOGENT een nul­tolerantie op vlak van grens­overschrijdend gedrag en roepen we op om altijd een melding te doen wanneer je grens­overschrijdend gedrag ervaart of vaststelt.

Wat is grens­over­schrijdend gedrag?

Gedrag is grens­overschrijdend zodra het jouw persoonlijke grens overschrijdt. Het kan onder meer voorkomen in de vorm van pesten, ongewenst seksueel gedrag, verbaal of fysiek geweld en discriminatie zoals bijvoorbeeld racisme, seksisme of gender­gerelateerde discriminatie. Vaak overlappen verschillende vormen elkaar en is er sprake van machts­misbruik.

Jij bepaalt zelf wat jouw grenzen overschrijdt. Wat voor de ene normaal is, kan voor de andere onaanvaardbaar zijn.

Grens­over­schrijdend gedrag melden.

Word je binnen de context van HOGENT geconfronteerd met grensoverschrijdend gedrag? Dan roepen we op om altijd een melding te doen bij een vertrouwens­persoon. Zij behandelen iedere melding in vertrouwen en zijn strikt gebonden aan het beroeps­geheim.

De vertrouwens­personen zullen nooit stappen ondernemen zonder jouw expliciete toestemming. Ze werken onpartijdig en onafhankelijk. Ze kunnen je informeren en advies geven over hoe je met de situatie kan omgaan en staan je bij in mogelijke vervolg­stappen. Jij bepaalt zelf welke stappen er al dan niet worden ondernomen.

profielfoto Michael Ringoir

Michael Ringoir

Vertrouwenspersoon studenten

michael.ringoir@hogent.be
09 243 33 12
0475 70 11 82

Kijk voor meer info op het intranet voor studenten  

profielfoto Mirjam Vermeulen

Mirjam Vermeulen

Vertrouwenspersoon personeel

mirjam.vermeulen@hogent.be
09 243 33 19
0474 46 09 40

Kijk voor meer info op het intranet voor personeelsleden  

Ben je student bij KASK & Conservatorium? Dan kan je ook daar terecht bij de vertrouwens­personen studenten Bert Lesaffer (bert.lesaffer@hogent.be) en Véronique Govaert (veronique.govaert@hogent.be). Kijk voor meer info en contact­gegevens op schoolofartsgent.be/cultuur-van-zorg.

Als externe (bijvoorbeeld als leverancier, gastspreker, bezoeker of ouder) kan je terecht bij zowel de vertrouwens­personen studenten als bij de vertrouwens­persoon personeel.

"Discretie is vanzelf­sprekend: alles wat bij ons verteld wordt blijft tussen vier muren, tenzij de melder daar zelf anders over beslist."

Waar kan ik nog terecht buiten HOGENT?

Dringend nood aan een gesprek?

Alle vormen van grens­overschrijdend gedrag binnen het onderwijs

Bij het Vlaams Meldpunt Grens­overschrijdend Gedrag kan je terecht voor melding van alle vormen van grens­overschrijdend gedrag binnen het onderwijs en andere sectoren en organisaties onder Vlaamse bevoegd­heid. Je kan bellen naar het gratis nummer 0800 13 184 (ma-vr van 9 tot 17u & ma van 17 tot 20u). Of je kan chatten (ma-vr van 9 tot 17u) of mailen naar meldpunt@vlaanderen.be. Via dezelfde kanalen kan je ook een afspraak maken om langs te gaan. Meer info en online melden via grensoverschrijdendgedrag.vlaanderen.

Discriminatie of andere schendingen van de mensen­rechten

Bij het Vlaams Mensen­rechten­instituut (VMRI) kan je terecht voor melding van discriminatie of andere schendingen van de mensen­rechten binnen het onderwijs en andere sectoren en organisaties onder Vlaamse bevoegd­heid. Je kan een melding doen via vmri.be/doe-een-melding of mailen naar contact@vmri.be.

Bij discriminatie kan je ook terecht bij Unia. Je kan bellen naar het gratis nummer 0800 12 800 vanuit België of +32 (0)2 212 30 00 vanuit het buitenland (ma-vr van 9u30 tot 13u). Meer info en online melden via unia.be.

Seksueel geweld

Bij seksueel geweld kan je terecht in het Zorgcentrum na Seksueel Geweld (ZSG) voor medische hulp en psychische zorg alsook om een aangifte te doen als je dat wil. Het zorgcentrum van Oost-Vlaanderen bevindt zich in het Universitair Ziekenhuis Gent, C. Heymanslaan 10, 9000 Gent, ingang 26C en is telefonisch bereikbaar op +32 (0)9 332 80 80. Meer info op seksueelgeweld.be.

Welzijn

Daarnaast kan je met alle vragen en problemen rond welzijn ook terecht bij het Centrum voor Algemeen Welzijn (CAW), of dat nu gaat om iets persoonlijk of financieel, administratief, juridisch of materieel. Ze bieden ook hulp aan slachtoffers en daders van geweld, misbruik en betrokkenen van verkeersongevallen en misdrijven. Meer info op caw.be.

Vond je deze pagina al de max? Check dan zeker ook deze eens.

Psychosociaal en medisch

Zit je met vragen over jezelf of je familie en je hebt nood aan een goede babbel? Je maakt je zorgen omdat dit een invloed heeft op je studies? Maak je je zorgen over een vriend? Blijf niet met je …

Zorg
Als student is het belangrijk dat je in de beste omstandigheden kan studeren. Zowel financieel als psychologisch. HOGENT doet er dan ook alles aan zodat jij je goed in je studentenvel voelt.
Ombudspersoon

De ombudspersoon treedt op als bemiddelaar bij geschillen tussen studenten en personeel als het gaat over de toepassing van de onderwijs- en examenregeling en/of de rechtspositie van de …