Facebook Pixel De knip in het hoger onderwijs: wat is dat nu juist? - Hogeschool Gent
Foto De knip in het hoger onderwijs: wat is dat nu juist?

De knip in het hoger onderwijs: wat is dat nu juist?

D

De knip in het hoger onderwijs: wat is dat nu juist?

Je hoorde het misschien al in het nieuws of via vrienden: Vanaf academiejaar 2023-2024 geldt er een nieuwe regelgeving in het hoger onderwijs, waar ook de zogenoemde 'knip' deel van uitmaakt. Maar wat is dat nu juist, die knip?

Om te beginnen: deze verandering in regels geldt alleen voor studenten die vanaf academiejaar 2023-2024 aan een nieuwe bacheloropleiding beginnen. Studenten die eerder gestart zijn met een bachelor of die voor een graduaatsopleiding kiezen, vallen niet onder deze regelgeving.

Kan ik zelf kiezen voor welke vakken ik inschrijf in mijn nieuwe opleiding?

De meeste bacheloropleidingen bestaan uit 180 studiepunten verdeeld over 3 jaar van 60 studiepunten of 3 modeltrajecten. Alleen de opleiding verpleegkunde bestaat uit 240 studiepunten en dus 4 jaar. In je eerste academiejaar schrijf je in voor het eerste modeltraject van 60 studiepunten. Dit pakket van vakken noemen we het 'drempelpakket'.

Met dat drempelpakket van 60 studiepunten begint in principe iedereen in september. Slechts een beperkt aantal studenten kan ervan afwijken. Zij kunnen bijvoorbeeld een traject van minder dan 60 studiepunten opnemen of vakken uit verschillende modeltrajecten combineren. 

Start je in februari, dan omvat je drempelpakket de opleidingsonderdelen waarvoor je in semester 2 bent ingeschreven.

Niet geslaagd?

Ben je na je eerste jaar nog niet voor alle vakken uit je drempelpakket geslaagd? Geen zorgen: in augustus en september krijg je nog een herkansing. De vakken waarvoor je na deze twee examenkansen nog niet geslaagd bent, zal je het volgende academiejaar opnieuw moeten opnemen. Dit heet bissen. Je kan de bisvakken uit jouw drempelpakket dan eventueel combineren met vakken uit het volgende modeltraject.

En wat dan met de knip?

Let wel op: Als je na je tweede academiejaar niet geslaagd bent voor alle vakken uit je drempelpakket, zal je de opleiding helaas niet kunnen voortzetten. Je kan de opleiding dan ook niet opnieuw starten aan een andere hogeschool en je kan geen andere afstudeerrichting binnen dezelfde opleiding volgen.

Heb je nog voldoende leerkrediet? Dan kan je wel een nieuwe opleiding starten die beter bij je talenten past.

Heb je nog vragen over je traject?

Neem contact op met de studietrajectbegeleider van je opleiding. Bij HOGENT staan we klaar om je te begeleiden tijdens je reis in het hoger onderwijs!

Contactgegevens studietrajectbegeleiding

Publicatiedatum: 28/08/2023