HOGENT ontving een tijd geleden het goede nieuws dat het HR Excellence in Research-kwaliteitslabel verlengd wordt. Deze erkenning geeft de Europese Commissie aan instellingen die een stimulerende en gunstige werkomgeving opzetten voor onderzoekers. Het belang van het label gaat echter verder dan het HR-domein, benadrukken Els Stuyven, directeur Onderzoeksaangelegenheden, en Els Palmans, stafmedewerker onderzoek.
De Europese Commissie verleent heel wat financiering aan onderzoek en wil dan ook waken over de kwaliteit daarvan. Met het HR Excellence-label maakt de Commissie duidelijk dat ze niet alleen aandacht besteedt aan het onderzoek zelf maar evenzeer aan de manier waarop de onderzoekers hun research kunnen uitvoeren. Dat wordt vanuit vier uitgangspunten nader bekeken: wordt er ethisch en professioneel gehandeld, is er een degelijk rekruterings- en selectiebeleid, zijn de werkomstandigheden positief en kunnen de onderzoekers rekenen op voldoende vormings- en trainingsmogelijkheden?
Meer dan HR
“We behaalden dit label voor het eerst in 2017, maar dat vormde zeker geen garantie dat de erkenning zou worden verlengd. Daar gaat een vrij intense doorlichting mee gepaard. Een erkenningscommissie kwam ter plaatse en heeft 27 personen – lang niet allemaal onderzoekers – geïnterpelleerd, legt Els Stuyven uit. “Het gaat bovendien over veel meer dan HR alleen. Men ging bijvoorbeeld na hoe we omgaan met wetenschappelijke integriteit of werken aan open science. Ook de duurzame organisatie in onderzoekscentra voor het praktijkgericht onderzoek en clusters voor het onderzoek in de kunsten werden positief beoordeeld.”
Aan labels geen gebrek in de professionele wereld, maar de HR Excellence in Research-erkenning is hoe dan ook meer dan een document om ingekaderd aan de muur te hangen. Het maakt wel degelijk een verschil, verzekert Els Stuyven. “Bij het indienen en uitvoeren van internationale projecten vermijden we bijvoorbeeld dat we telkens opnieuw moeten toelichten hoe we met bepaalde zaken omgaan.”
Els Palmans vult aan: “Niet onbelangrijk om te vermelden is dat we de eerste en tot nog toe enige Belgische hogeschool zijn die dit label behaalt. Het geeft ons in de onderzoekswereld nog meer aanzien en wekt vertrouwen bij onderzoekers die zich bij ons kandidaat stellen. Daarnaast is het een handig visitekaartje om partners voor internationaal onderzoek te vinden.”
Internationale dimensie
Het feit dat de U!REKA-alliantie, waar HOGENT stichtend lid van is, begin juni werd geselecteerd als European University Alliance is op dat vlak een zeer belangrijke bijkomende troef.
Het maakt dat de internationale dimensie van HOGENT in een stroomversnelling lijkt terecht te komen. De European University Alliance biedt sowieso bijkomende perspectieven voor internationaal onderzoek en studentenmobiliteit, maar opent ook mogelijkheden om met de betrokken partners samen nieuwe opleidingen te organiseren (lees er meer over op deze pagina).
Op het vlak van internationaal onderzoek wordt daar overigens al op geanticipeerd: er wordt op dit ogenblik een geïntegreerd projectbureau uitgebouwd dat bestaat uit medewerkers van de directie Onderzoeksaangelegenheden, International Office en Financiën, precies om meer in te zetten op internationale onderzoeksprojecten.
"HOGENT is de eerste en tot nog toe enige Belgische hogeschool die dit label behaalt. Het geeft ons in de onderzoekswereld nog meer aanzien en wekt vertrouwen bij onderzoekers die zich bij ons kandidaat stellen."
Els Palmans, stafmedewerker Onderzoek
Publicatiedatum: 29/11/2023