Lowie Vanhoutte, student interieurvormgeving aan KASK & Conservatorium is de Gentrepreneur Student-Ondernemer 2023. Op dinsdag 9 mei wist hij in een bomvolle Handelsbeurs jury en publiek - onder wie minister Jo Brouns - te overtuigen met zijn onderneming Knuss en de Gentrepreneur Award voor zich te winnen.
Lowie kwam samen met medeoprichter Guillaume Mélis op het idee van Knuss via een schoolopdracht. Toen ze te horen kregen dat gasverwarmers verboden werden in Europa beseften ze: hier moeten we iets mee aanvangen. En dat bleek een goede beslissing: met hun ecologische verwarming die rechtstreeks geïntegreerd kan worden in outdoor meubilair laten ze een duurzame, warme wind door de sector waaien. Met dit concept werden ze in februari al door Unizo verkozen tot Starter van het Jaar.
Concreet integreert Knuss een batterij die licht en herlaadbaar is in meubilair en kussens. Die verwarmingstechnologie bieden ze dan aan aan meubelmerken. Zo werd recent een poef gelanceerd waarin de verwarmingstechnologie van Knuss is geïntegreerd.
Maar Lowie en Guillaume zijn ambitieus en willen er binnen een jaar graag voor zorgen dat elk high-end meubelmerk een lijn met verwarmd meubilair kan aanbieden. De interesse vanuit de sector is er zeker. "We kiezen bewust voor samenwerking met de meubelsector", legt Lowie uit. "Als we eigen ontwerpen zouden aanbieden, dan is de keuze voor de klant beperkt. Als we onze technologie kunnen integreren in verschillende merken en stijlen, is dat voor de gebruiker veel interessanter."
Niettemin wil Knuss ook een eigen lijn met producten op de markt brengen die gericht is naar de horeca, geeft Lowie nog mee: "Dat gaat dan vooral over kussens en dekens die verwarmd kunnen worden. We besteden daarbij aandacht aan kostprijs en gebruiksvriendelijkheid - onder meer voor het opladen."
“Een gasverwarmer verbruikt tot 15.000 watt per uur, het Knuss-systeem verbruikt 10 tot 30 watt per persoon.”
Ecologisch
Knuss schermt graag met de term ecologisch. Maar de meest ecologische oplossing om bij frissere temperaturen buiten te zitten, is natuurlijk een warme trui. Lowie beaamt dat ook, maar nuanceert tegelijkertijd: "Dat klopt natuurlijk, maar dat is niet altijd voldoende. Bij onze stoelverwarming gaat geen warmte verloren en is er weinig tot geen CO2-uitstoot. Ter illustratie: een gasverwarmer verbruikt tot 15.000 watt per uur, het Knuss-systeem verbruikt 10 tot 30 watt per persoon. Horecazaken die gasverwarmers vervangen door onze producten van Knuss, zijn dus sowieso veel milieuvriendelijker en besparen tegelijkertijd heel wat."
Studeren en ondernemen combineert Lowie ze momenteel door alles goed te plannen en goede afspraken te maken. “Het is een heel drukke periode, want ik ben intussen ook bezig met mijn bachelorproef, maar het is het waard", reageert Lowie. Zijn vennoot Guillaume, die aan UGent studeerde, heeft wel zijn studies stopgezet om zich volledig op de onderneming te concentreren. Lowie, die zijn studies binnenkort afrondt, zal zich na de zomer wellicht eveneens voltijds op Knuss concentreren.
Rolmodel
Lowie Vanhoutte wordt via zijn titel van Gentrepreneur Student-Ondernemer van het jaar een rolmodel voor alle ondernemende studenten en jongeren in Gent en ver daarbuiten.
Hij is niet de enige die in de prijzen viel. Want tijdens de liveshow mocht het publiek ook nog een favoriet uitkiezen. En die eer viel te beurt aan Emilio Van der Linden, Kyanu Delrue en Simon De Geyter (allen UGent).
Zij richtten samen Rebin op. Een overvolle vuilbak bij een wandeling door het Citadelpark bracht dit trio op ideeën: Rebin streeft naar efficiënt afvalbeheer door openbare vuilbakken slim te maken via een sensor die aangeeft wanneer een vuilbak geledigd moet worden. Zo worden tijd en kosten bespaard.
Steeds meer ondernemende studenten
Student-ondernemerschap zit in Gent overigens al enkele jaren in de lift. Terwijl de Gentse onderwijsinstellingen in 2016- 2017 nog 568 ondernemende studenten over de vloer kregen, waren dat er in 2021-2022 al 1543, bijna een verdriedubbeling dus. HOGENT stimuleert, ondersteunt en/of begeleidt ondernemende studenten behalve via het partnerschap in Gentrepreneur, ook via E-Lab, Broeikas (ecosysteem voor ondernemende studenten in Aalst), het keuzevak ondernemen en het postgraduaat ondernemen.
Ook het Gentse stadsbestuur ziet de toename van ondernemende jongeren graag gebeuren: “Gent is de grootste studentenstad van Vlaanderen en bij veel studenten kriebelt het om te ondernemen. Waarom zouden die moeten wachten op hun diploma? Als stadsbestuur willen we dat ondernemerschap net aanmoedigen. In het begin klonk soms kritiek omdat studenten op de eerste plaats moeten studeren, maar Gentrepreneur toont duidelijk aan dat het ene het andere niet uitsluit”, reageert Sofie Bracke, schepen van Economie in Stad Gent.
Publicatiedatum: 10/05/2023