Revolte, de studentenraad van HOGENT, heeft een nieuw bestuur. En dat wil, naast een waslijst andere zaken, vooral sterk inzetten op mentaal welzijn. Ze hebben er met het aapje Renée zelfs een mascotte voor. We spaken met kersvers voorzitster Roxanne Van de Voorde, ondervoorzitter Matisse Goossens en secretaris Jens Stevens.
Knuffelaapje Renée De Revoltechimpansee kijkt vanuit het ruime, aantrekkelijke Revoltelokaal uit op het komen en gaan van studenten en HOGENT-personeel. Dat het letterlijk geëtaleerd wordt, is geen toeval: “Renée is hier eigenlijk per toeval terecht gekomen, maar we geven het vanaf nu een prominente plaats en functie in Revolte. Behalve een knuffelpop wordt het immers ook een chat-account, waar studenten mee kunnen communiceren als ze een probleem willen aankaarten, hun hart willen luchten of gewoon nood hebben aan een fijne babbel”, schetst Revolte-voorzitster Roxanne Van de Voorde, die het derde jaar van de afstudeerrichting supply chain management aanvat.
“We gaan de komende weken Renée dan ook meer bekendheid geven. Renée wordt het symbool voor de prioriteit die we met Revolte willen geven aan mentaal welzijn. In dat verband doet het trouwens deugd dat ook HOGENT daarin investeert”, geeft ze nog mee, waarmee ze verwijst naar het STUVO-aanbod maar ook naar de twee nieuwe vertrouwenspersonen voor studenten.
Kleine realisatie, groot belang
Mentaal welzijn mag dan wel een prioriteit zijn, het is uiteraard niet het enige aandachtspunt van Revolte. De studentenraad is op vele fronten actief, en dat vergt toch wel een stevig engagement van de ‘Stuvers’, zoals de leden van Revolte zich noemen. En dat is om meer dan een reden niet vanzelfsprekend. Wie zijn studies ernstig neemt, heeft er immers een voltijdse job aan. Daarnaast is de passage van een student op een hogeschool al bij al een korte tijdspanne om dingen te verwezenlijken, zeker als je weet dat het beslissingsproces binnen HOGENT soms wel wat tijd in beslag neemt.
Maar dat schrikt de nieuwe bestuursleden van studentenraad Revolte niet af: “Je kan je wel degelijk snel zaken realiseren, als je je doelstellingen klein houdt”, zegt Roxanne.
Het nieuwe Revoltebestuur: ondervoorzitter Matisse Goossens, voorzitter Roxanne Van de Voorde en secretaris Jans Stevens.
Jens Stevens, graduaatsstudent systeem- en netwerkbeheer en de nieuwe secretaris van Revolte, vult aan: “Die kleine realisaties kunnen van groot belang zijn. Zo heeft Revolte ervoor geijverd om tijdens de blokperiode de resto’s langer open te houden, zodat studenten langer konden studeren op de campus. Dat is niet zomaar een futiliteit.”
“Het komt erop aan om kort op de bal te spelen”, voegt Matisse, ondervoorzitter en tweedejaarsstudent vastgoed, toe. “En dat kan je pas door zelf een zichtbaar aanspreekpunt te zijn en houvast te bieden aan je medestudenten door hun vragen en problemen ter harte te nemen.”
Bekijk de speech van Roxanne Van de Voorde tijdens de opening van het academiejaar
Op de rails
Dat betekent echter niet dat grotere projecten die meer tijd vergen, niet aangepakt worden: “Grote doelstellingen behalen wordt onder meer mogelijk door allerlei kleine aansluitende doelstellingen te realiseren”, legt Roxanne uit.
Matisse voegt hieraan toe dat projecten voorbereiden die je zelf niet kan afwerken, niet noodzakelijk frustrerend is: “Als je een engagement bij Revolte opneemt, dan weet je dat je ook aan trajecten werkt die zeker niet helemaal af zullen zijn voor je afgestudeerd bent, maar je bouwt wel iets op dat je opvolgers kunnen verderzetten. En ook dat geeft voldoening.”
Een voorbeeld van een groter project is de studentenbetrokkenheid bij het internationale partnerschap U!REKA waarbinnen HOGENT rond diverse thema’s samenwerkt met zes andere Europese hogeronderwijsinstellingen. De intentie is om daar studenten actief bij te betrekken. In dat verband trok Roxanne samen met de vorige voorzitter Arne Buys begin september naar het U!REKA-congres in Helsinki. “We hebben daar afgesproken om een trekkende rol te spelen in het uitbouwen van een U!REKA Student Board. En uiteraard zal dat tegen het einde van dit academiejaar nog niet helemaal op de rails staan, maar dat weet je als je eraan begint. Bovendien geeft de weg plaveien voor de volgende ploeg ook voldoening”, legt Roxanne uit.
Het U!REKA-project geldt als voorbeeld dat studenten wel degelijk kunnen participeren in het HOGENT-beleid. De Stuvers zijn het op dat vlak roerend eens: Participatie is geen loos begrip bij HOGENT. De hogeschool voegt hier wel degelijk de daad bij het woord. Jens illustreert dat met enkele andere voorbeelden: “Bij het uitwerken van bepaalde reglementen is Revolte van bij het prille begin betrokken geweest. En rond het thema duurzaamheid zijn er verschillende werkgroepen opgestart, waarin studenten van meet af aan mee vertegenwoordigd zijn.”
Groeiende betrokkenheid
Revolte zelf vertegenwoordigt alle HOGENT-studenten, wat natuurlijk ook impliceert dat de studentenraad er moet in slagen om de mening van de studenten te capteren en te vertalen in beleidsmaatregelen. Bijkomend rijst de vraag of studenten wel voldoende betrokkenheid voelen bij beleidsgerelateerde thema’s en of hun interesse niet hoofdzakelijk gericht blijft op hun eigen opleiding, hun eigen studies?
Van meet af aan had ik het gevoel dat HOGENT een echte community is. Dat heeft me mee overtuigd om hier te studeren. HOGENT is als een kleine, gezellige stad waar heel veel in beweging is.
Roxanne geeft toe dat dit een pijnpunt is, al ziet ze duidelijke indicaties dat de studenten geleidelijk meer betrokkenheid tonen. “Dat uit zich onder meer bij de verkiezingen voor de departementale studentenvertegenwoordigers waar zowel het aantal kandidaten als het aantal studenten dat een stem uitbrengt, duidelijk in de lift zit.”
Je hoeft ook niet per se een massa studenten bijeen te krijgen om interessante input te krijgen, zegt ze: “Zo was het eerste studentenforum dat we vorig academiejaar organiseerden qua opkomst zeer teleurstellend, maar met de weinige studenten die wel aanwezig waren, hebben we interactieve brainstormsessies gehouden waar we echt veel uit geleerd hebben.”
Wat niet wegneemt dat we er verder moeten naar streven om nog laagdrempeliger te worden”, vindt Jens. En op dat vlak verwijst hij naar een specifieke problematiek: de graduaatsopleidingen moeten nog beter geïntegreerd worden in het HOGENT-aanbod en dat geldt bijgevolg ook voor de studenten daarvan. Jens ziet daarniet alleen voor Revolte, maar ook voor zichzelf als graduaatsstudent, een specifieke opdracht. “Daarnaast wil ik echt iets betekenen voor de werkstudenten die vooral in de graduaatsopleidingen vertegenwoordigd zijn en specifieke noden hebben”, voegt hij nog toe.
‘Kleine gezellige stad’
Nochtans heeft Jens zelf alvast weinig moeite om zich als graduaatsstudent HOGENTenaar te voelen. Zijn engagement bij Revolte is daar een illustratie van. Ook zijn Revoltecollega’s noemen zich graag HOGENTenaar: “Als iemand me, toen ik hier begon te studeren, had verteld dat ik nog voorzitter van de studentenraad zou worden, had ik daar wellicht eens hartelijk om gelachen. Ik heb me hier persoonlijk heel sterk kunnen ontplooien en heb heel veel leuke contacten met lectoren, maar net zo goed met HOGENT-personeel van andere diensten, zoals de onthaalmedewerkers.”, schetst Roxanne.
Matisse zit op dezelfde golflengte: “Van meet af aan had ik het gevoel dat HOGENT een echte community is. Dat heeft me mee overtuigd om hier te studeren. HOGENT is als een kleine, gezellige stad waar heel veel in beweging is.”
Meer weten over de studentenraad? Check www.revolte.gent of stuur een mailtje naar revolte@hogent.be.
Publicatiedatum: 20/09/2022